Hlavní navigace

10 tisíc malému obchodníkovi jako kompenzaci za #EET? Ne, rozhodl ještě Babiš

25. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Žádné další kompenzace pro podnikatele kvůli EET nebudou. To bylo ještě jedno z posledních rozhodnutí dnes již bývalého ministra financí Andreje Babiše.

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) tak se svým návrhem na ministerstvu financí neuspěla.

10 tisíc pro malé obchodníky? Ani omylem

Původně požadovala, aby nejmenší obchody s jedním pokladním místem mohly získat od státu kompenzaci nákladů za EET ve výši 10 000 Kč. To ale ex ministr financí Andrej Babiš rezolutně odmítl. Informovala o tom ČTK.

Sleva na dani, respektive kompenzace, by musela projít schvalovacím kolečem a dostat se tak do novely zákona o elektronické evidenci tržeb. To se ale půl roku před řádnými volbami nestihne.

Navíc Babiš upozornil, že další kompenzace by se již negativně promítly do státního rozpočtu. Navrhovaná sleva na dani ve výši 10.000 korun na jedno pokladní místo by představovala nezanedbatelný negativní zásah do příjmové stránky státního rozpočtu, rozpočtu obcí a rozpočtů krajů, napsal v dopise pro AČTO Andrej Babiš. Podle něj by to znamenalo zásek do rozpočtu až do výše 2 a půl miliard korun. 

Čtěte také: AČTO odmítá výjimky u EET. Pokud nebude platit pro všechny, postrádá smysl

AČTO byla pro zavedení EET, ale chtěla úhradu nákladů na zavedení

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) byla přitom od začátku pro zavedení elektronické evidence tržeb, protože podle ní to narovná trh. Zrod zákona a jeho přijetí jsme podpořili v prvé řadě proto, že je pro nás v současnosti jedinou šancí jak narovnat neutěšené poměry na českém trhu, kde jasně vítězí nepoctivost, vyhýbaní se dodržování základních legislativních pravidel a neetické chování v konkurenčních vztazích, prohlásil již dříve předseda AČTO Zdeněk Juračka, ještě do roku 2014 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

skoleni_15_4

Čtěte také: EET chceme, narovná trh. Nechceme asijský styl podnikání, tvrdí AČTO

Juračka ostatně u Babiše narazil již podruhé. O náhradu nákladů za pořízení pokladního zařízení žádal Babiše uz v loňském červenci, ani tehdy neuspěl. Otázkou nyní je, jak bude AČTO postupovat dál. Juračka již dříve prohlásil, že si náhradu nákladů vymůže i soudně: Zde prohlašuji, že bude mou snahou dotáhnout vše do zdárného konce, třeba až k pověstnému a v současnosti často skloňovanému ústavnímu soudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).