Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 100 tisíc korun jako pokuta pro podnikatele, kteří nebudou spolupracovat s ČSÚ od jezevec - asi osmdesátistránkový dotazník jsem jim vrátil se slušně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2015 15:33

    jezevec (neregistrovaný)

    asi osmdesátistránkový dotazník jsem jim vrátil se slušně koncipovaným průvodním dopisem, že dotazníku vůbec nerozumím, navíc minimálně polovinu požadovaných statistických údajů vůbec nevedu, takže jim je nemohu zpětně extrapolovat. a že tedy se velmi omluvám, ale nemám ani žádné pracovní síly kterým bych to mohl poručit, tak snad aby si našli někoho jiného, než abych jim tam ochotně vyplnil nesmysly.
    k mému překvapeni mi napsala nějaká paní velmi milý dopis, že si s tím nemám lámat hlavu a že oceňují moji snahu, a že jim stačí když jim pošlu mejlem uzávěrku, a oni že si to tam přebouchají sami. což jsem po několikerém upřesnění nakonec tak učinil - a paní ze statistického úřadu odmítla i upřímně nabízenou basu šampusu.
    čímž se dostávám k otázce, pokud, kuafyx, staťáku stačí uzávěrka - proč si jí nestáhnou z rejstříkového soudu, a serou podnikatele vyplňováním v podstatě týchž údajů do jejich debilních dotazníků???

  • 4. 5. 2015 20:28

    fd (neregistrovaný)

    Nebot by jste mohl mit pocit, ze vas stat malo buzeruje, a to by neslo, to se trpeti nebude.

    Nemel jsem tu cest osobne, ale videl jsem a dobrych 80% pozadovanych udaju byla cisla, ktera stat ma. Dotycny to presne s timto vyjadrenim vratil + s odvolavkou na nejakou legislativu, ktera uradum narizuje si takova data prave z databazi statu ziskat. Od te doby po nem nikdy nic nechteli. Pak znam jeste nekolik nebozaku, kteri to poctive vyplnuji, a tem to posilaji kazdorocne a pravidelne.

    Je to stejne jako kontrola FU - pokud jim predate hromadu nesetridenych dokladu, tak vam to za dva dny vrati s tim, ze kontrola byla ukoncena. Pokud jim date k dizpozici kancelar, a perfektne setridene sanony, budou se v tom rochnit i 14 dnu, a nakonec vam vymeri pokutu, protoze ta carka za cislem ma byt 0,4mm, a vy ji mate 0,5mm.

  • 6. 5. 2015 14:10

    Jarmila (neregistrovaný)

    To mi připomíná kontrolu FÚ v jedné velké firmě. Firma se jmenovala dejme tomu Havel Praha, s r.o., ale některé přijaté faktury byly i bez té čárky za "Praha". FÚ jim tyto faktury vyházel z účetnictví s tím, že to musejí doplnit, protože to bez čárky prý může být určeno pro jinou firmu, oni mají v názvu čárku, tak si to mají kontrolovat. Čárku nemohl doplnit jen tak někdo, to se faktura musela poslat zpět k odesílateli, ten tam doplnil čárku a vedle toho slova "opravil V.Kadeřábek" a opravu měl ještě stvrdit razítkem firmy. Tu postiženou firmu to tehdy stálo hafo peněz na poštovném a měli rozvrtané účetnictví za poslední dva roky. Dávali to dohromady přes půl roku, protože si pro pořádek faktury pro jistotu okopírovali a pak vyměňovali kopie za originály. Když má ta firma měsíčně na 300 příchozích faktur a z nich jim FÚ polovinu vyháže, je to na zastřelení (těch p*** z FÚ).

  • 6. 5. 2015 21:55

    tisnik (neregistrovaný)

    To znamená, že jim nesedělo IČO/DIČ na fakturách? Přece podle toho se normálně páruje (tedy uznávám, že v normálních zemích, možná ne v ČR).

  • 7. 5. 2015 0:46

    fd (neregistrovaný)

    V CR neni IC unikatni, a modlete se, abyste nekdy nepotkal cloveka, se stejnym RC. Osobne jsem musel kvuli auditorce na vsechny faktury pro jednoho zakaznika doplnovat cislo registrace rejstrikoveho soudu.

  • 16. 5. 2015 13:10

    Polaris (neregistrovaný)

    IČ samozřejmě unikátní je a kdyby se jakoukoli náhodou vyskytla duplicita, byl by ji stát schopen prakticky okamžitě odhalit a řešit, už proto, že je to jeden triviální dotaz do databáze registru.
    U rodných čísel z dob, kdy jsme si ještě na IT nehráli, si umím podobnou situaci představit, ale vzhledem k tomu, že dnes už máme dokonce několik registrů, které jsou plně elektronické a obsahují záznamy o všech osobách, budou už i tyto chyby opravené. Za svých necelých 50 let jsem se setkal s jediným případem, kde RČ bylo problém, nešlo o duplicitu, ale číslo nebylo správně dělitelné.
    A pokud jde o ono "cislo registrace rejstrikoveho soudu", pak zákon hovoří jasně (viz dále) a je čistě váš problém, že to nevíte. Osobně se divím, že vaše faktury vůbec někdo akceptuje.
    ... "Podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku uvede na obchodní listině též údaj o tomto zápisu včetně oddílu a vložky; podnikatel zapsaný v jiném veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do tohoto rejstříku; podnikatel nezapsaný ve veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do jiné evidence. Byl-li podnikateli přidělen identifikující údaj, uvede i ten" ...

  • 15. 5. 2015 16:23

    Tomáš Marný

    Jeden čas jsem dělal ve firmě, kam přišel jako účetní blb, který předtím dělal na FÚ. Upozornil nás, že když nám někde vystaví fakturu, musí být jméno firmy přesně tak, jak je zapsáno v OR, včetně velikosti písmen. Tedy NOVÁK s.r.o. a ne Novák s.r.o. Jinak že tu fakturu FÚ neuzná.

  • 16. 5. 2015 13:20

    Polaris (neregistrovaný)

    Takže vás tento "blb" upozornil na vaši zákonnou povinnost. Měli jste zjevně štěstí na kvalitního účetního.

  • 16. 5. 2015 13:19

    Polaris (neregistrovaný)

    V ČR se dlouhodobě předpokládá, že pokud si někdo založí firmu "XYZ abc CZ, s.r.o.", je to skutečně její název a vzhledem k tomu, že uvádět název firmy na obchodních listinách je povinné, bude jej uvádět správně, tak, jak je zapsán v rejstříku. Ta povinnost je dána občanským zákoníkem a smysl hledejte, mimo jiné, v tom, že zákazník (v tomto smyslu například babka, co nakupuje uhlí) obvykle neřeší nějaká IČ, DIČ a pod., ale orientuje se podle jména firmy. Odchylka by tudíž mohla působit zmatečně, popřípadě přímo ke klamání spotřebitele.
    A teď si položte otázku - kdyby zde zákon připouštěl toleranci, jak by to asi jednoznačně popsal? Odpustil by interpunkci? Diakritiku? Velká a malá písmena? Bylo by možné napsat špatně tři znaky? Pět znaků? Napsat to pozpátku? Napsat tam něco úplně jiného?
    Shrnuto a podtrženo - máme povinnost psát plný název firmy na obchodních listinách. Tento název si volí sám podnikatel a zapisuje jej (zpravidla) do daného rejstříku. Myslím, že je logické, že se předpokládá, že bude schopen jej později v nezměněné podobě užívat ve smyslu daného zákona.

  • 5. 5. 2015 12:19

    P2010 (neregistrovaný)

    Taktez potvrzuji vstricnost uradu pri odmitani vyplnovani nejakych papirovych formularu. Dostal jsem nekolik A4 listu, kde jsem mel zaskrtnout kod cinnosti NACE ktery nejvice vypovida cinnosti kterou provozuji (co kdyz je jich soucasne vice ? S tim uz nepocitaji). Nasel jsem si na jejich webu email na vedouci a napsal, ze zadny papirovy formular nebudu vyplnovat a posilat postou (to jsem uz mnoho let nedelal), ale asi bych zaskrtl kolonku XY. Pani podekovala ze to tak staci a je to tim vyresene.

    Pritom ty kody pridelili oni podle oboru cinnosti vydanych ZL :-)

  • 5. 5. 2015 12:52

    kl (neregistrovaný)

    NACE kupodivu nevymyslel ČSÚ, ale stojí za ním EU. Všude po EU se musí podnikatelé/firmy přiřadit pod nějaký chlívek, přičemž každý subjekt může tuším do maximálně 4 chlívků. Pokud těch činností provozujete více, tak prostě musíte vybrat 4, které v uplynulém roce převažovaly a další rok se to klidně může změnit. Což samozřejmě, kdyby měl člověk evidovat poctivě, musel by evidovat za každou oblast podnikání příjmy a výdaje zvlášť a de facto se rozdělit na 5 účetních jednotek (4 kvůli NACE a pátá "ostatní").
    Docela jsem obory v NACE zkoumal, protože sám se mj. přiživuji jako novinář na volné noze a hledal jsem, který chlívek zaškrtnout. Je to vtipné, ale novinařina spadá pod chlívek Umělecká tvorba. Obsah jednotlivých chlívků je často velmi nelogicky a nesmyslně definován, jednotlivé chlívky se prolínají a často opravdu není jednoduché vymyslet, kam se přiřadit. Opravdu katastrofa, nevím, které tele v Bruselu tohle vymýšlelo.

  • 7. 5. 2015 0:54

    fd (neregistrovaný)

    Katastrofa to neni, protoze je to uplne jedno. Proste si nahodne vyberete.

    Vemte si, ze jeste pred par lety tu bylo asi 130 volnych zivnosti, kazda jeste rozdelena na X oboru, a na kazdou bylo treba mit zvlast ZL (pricemz bylo treba vzdy napsat "v celem rozsahu", jinak se to vztahovalo pouze na vyjmenovane). Pak to sjednotili do jedne a zaroven (coz spousta byrokratu dodnes nevi) se stalo to, ze kazdy drzitel libovolneho ZL ziskal opravneni podnikat v celem rozsahu (= v libovolnem oboru spadajicim pod volnou zivnost). Strasne ze? Kdyz byrokrat nevi, jestli prodavate jablka nebo i hrusky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).