Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 14 odborníků odpovídá, proč by firma měla uvažovat o responzivním webu od VM - To že se web má vždy přizpůsobit nejrůznějším...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2015 12:35

    VM (neregistrovaný)

    To že se web má vždy přizpůsobit nejrůznějším zařízením je ve standardu snad 10 let, z čeho najednou takový rozruch? Konečně si toho snad všimly i reklamní agentury, které dělaly weby použitelné jen v prohlížeči xxx verze yyy s rozlišením AxB, s defaultním nastavením atd. Také snad konečně zmizí "weby" kompletně we flashi (ty v javasrciptu asi bohužel zůstanou). Čekal bych, že kdo psal weby podle standardů s tím že okno může být libovolně velké, prohlížeč nemusí zobrazovat grafiku, flash, klávesnice ani myš nemusejí být k dispozici a javascript může být vypnutý, tak by nemusel mít s mobily a tablety moc práce.

  • 16. 10. 2015 17:14

    ml (neregistrovaný)

    Když jsem toto napsal na diskuzním fóru, jednoho toho času dost nefunkčního serveru (tam to bylo horší, každá část fungovala korektně v jiné verzi ie mozily nebo chrome a rozlišení podle toho, jaký měl asi prohlížeč vývojář dané části - nejlíp to asi fungovalo v safari, přestože mezi doporučenými mikdy nebyl), tak mě ostatní málem linčovali (samozřejmě přeháním). Prý že se nemůže vývoj webu zastavit v devadesátých letech. A vůbec prý výrobci prohlížečů na standardy kašlou a tak. Ale jestli si takový obchod uvědomuje, kolik ztratí zákazníků, když jeho web nepůjde na opékači topinek nebo kulmě (zase přeháním). To neni jako slovenský daňový úřad, který to nařídí zákonem a kdo nemá windows, tak daňové přiznání neodešle a má problémy (a podle jejich nejvyššího soudu je to prý v pořádku požadovat konkrétní operační systém a prohlížeč). Do obchodů člověk vstupuje dobrovolně. A stejně jako nestráví příliš času v zakouřeném krámě (dnes se snad už v obchodech nekouří, ale bývalo to dost běžné), nestráví ani víc času na nefunkčních stránkách, nemluvě o tržbě, jakou udělá. No asi už na to také přišli.
    Jestliže na jedné straně bude korektně napsaná stránka a na druhé straně korektní implementace standardů, tak by to nemělo vyžadovat nic navíc. Takový ideál je asi nedosažitelný, ale měly by se k němu programátoři blížit a ne naopak.
    Z vlastní zkušenosti vím (při svém rozlišení 2560x1024 si nedávám nikdy okna na celou dvojobrazovku), že jen pouhá změna velikosti dělá mnoha stránkám problémy, ne že by nefungovaly, ale bývají třeba různě rozházené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).