Hlavní navigace

3 tipy na to, jak sladit podnikání a svůj životní styl bez bolestných kompromisů

22. 6. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Je pěkné dát si ambiciózní závazek, že bude novopečený podnikatel vstávat v pět hodin ráno, pracovat dvanáct hodin denně a do roka a do dne bude milionářem.

Měl by si ale také rozmyslet, jak jeho plány souvisejí s jeho osobní realitou. Jak tedy sladit samostatné podnikání se svým životním stylem, aby to fungovalo?

Je podnikatel ochotný se něčeho kvůli svému podnikání vzdát? A chce se vůbec něčeho bez lítosti vzdávat? Nevstupoval přeci do podnikání právě proto, aby měl svobodu? Víc času na surfování? Nebo na horské túry? Či na cestování po exotických destinacích? Na děti? Na běhání v parku? Na meditaci? Rychlá auta? Nebo na cokoliv jiného, co odpovídá jeho zájmům a preferencím. Aby nemusel dodržovat pracovní dobu, o které rozhodl někdo jiný, být vděčný za jeden den home office, který se považuje za úžasný bonus, a brát si půl dne dovolenou, když potřebuje zajít na úřad? Vždyť i flexibilita je to, co podnikatelé často považují za velké plus jejich samostatné výdělečné činnosti.

Zde jsou proto tři tipy na to, jak sladit samostatné podnikání se svým životním stylem a nemuset se pouštět do příliš bolestivých kompromisů.

Tip 1. Zjistěte, co právě pro vás funguje

Podnikatel nebo podnikatelka, jejich spolupracovníci a klienti a zákonitosti a zvyklosti v oboru, ve kterém pracují. To je základní trojice, která hraje roli v tom, jak si podnikatel na volné noze svou práci nastaví. Tvořivost a aktivita jsou pro samostatné podnikání důležité vlastnosti. A projevují se i v tom, jak si podnikatelé vybudují rámec své práce. K tomu je třeba vědět co nejvíc o svém pracovním stylu a upřímně si přiznat i své vlastní zvláštnosti.

To, že je v evropské kultuře u kancelářských profesí nejběžnější pracovat u počítače v sedě za stolem (i když se to postupně trochu mění), třeba neznamená, že není možné pracovat ve stoje, v tureckém sedu nebo klidně v leže. Pokud to charakter práce dovoluje a dotyčný ví, že je v takové pozici nejvíc produktivní a nejlépe mu to myslí.

Čtěte také: Jak jsem za 2 roky v Asii ztrojnásobil mé podnikání

Vyplatí se přizpůsobit si pracovní místo a prostředí. To, že existuje nějaká sdílená představa o kancelářském prostoru, neznamená, že kancelář nemůže vypadat spíš jako kavárna nebo výstava terarijních zvířat, pokud je to právě to pravé, co podnikatelce nebo podnikateli vyhovuje. Někdo má víc nápadů v lese a na zahradě (kde ostatně vzniká i tento článek), jiný, když je zalezlý ve tmě a podstupuje smyslovou deprivaci, další potřebuje ohnivou debatu v týmu.

Pracovní styl má různé podoby

Pracovní styl může vypadat i jako rarita. Třeba práce ve vlaku, kterou praktikuje jeden podnikatel. Koupí si z Prahy zpáteční jízdenku na vlak do Ostravy a celou cestu cíleně pracuje. Nejlíp se tak dokáže na práci soustředit a udělá toho víc než v kanceláři. A tak mu to vyhovuje.

Patří sem i znalost vlastního biorytmu. Někdo nejvíc práce zvládne před rozedněním a rád je do deseti večer v posteli, jiný pracuje raději v noci, když je větší klid, a přes oběd si dá delší pauzu spojenou se spánkem nebo sportem. Pro někoho může být zase lepší tři dny soustředěně pracovat a pak je proložit volným dnem v přírodě, po kterém se zase vrátí do práce, a to třeba i v neděli. Jiný zabalí notebook do batohu a jako digitální nomád pracuje na cestě.

Čtěte více: V tuktuku jsme procestovali Srí Lanku, zažili dobrodružství a u toho pracovali

Vyplatí se odpíchnout od úvahy „já chci…“ od osobních potřeb. Zvážit, jak zapadají k typu práce a jak jdou dohromady s představami klientů nebo spolupracovníků. Aspektů, které individuálně fungují a jsou pro podnikatelovu kvalitní a spokojenou práci nezbytné, přitom může být nepřeberné množství.

Tip 2. Nastavte si vlastní pravidla

Osmihodinová pracovní doba, pět dní práce od pondělí do pátku a dva víkendové dny, měsíc dovolené. Není to tak dávno, co rodiče a prarodiče považovali za běžné pracovní soboty. A osmihodinová pracovní doba je záležitostí zhruba poslední stovky let. Je to úzus, který mají mnozí zadřený pod kůží, ale není to nic nezvratně daného, co by nebylo možné narušit a přenastavit podle vlastní potřeby – třeba v rytmu devět měsíců práce a tři měsíce v Thajsku. Tak proč to neudělat, když to podnikateli, jeho práci a pracovnímu výkonu prospěje. A když mu to umožní lépe svůj byznys propojit s obecnějšími představami o jeho vlastním životě.

Čtěte také: Naplánujte si letos dovolenou u moře. Firmu můžete levně ovládat přes mobil

Nastavit si vlastní pravidla, neslevit z nich a umět říci „ne“ znamená rozhodovat sám za sebe. Rozhodovat o využití svého času, o pracovní době, o intenzitě připojení k internetu nebo k chytrému telefonu, o zakázkách, které přijmout a které odmítnout, o penězích…

Říká se, že tomu, kdo si pravidla a hranice neurčí sám, je rychle a ochotně nastaví někdo jiný zvenku. Jenže pak se může podnikání snadno vymknout nebo nabrat takovou podobu, jakou si podnikatel nepředstavoval. Uřídit objem práce, termíny, komunikaci s klienty a všechny další okolnosti samostatného podnikání a nenechat se tím vším zahltit, vyžaduje od podnikatele pevnou ruku a důraz na priority. Mezi prioritami se nachází i to, co je v životě důležité kromě byznysu a co by nemělo podnikání pohltit, ale podpořit. Ať už je to pro konkrétního jednotlivce cokoliv.

Čtěte také: Jsem přetížený a nestíhám! Poznejte, kdy zaměstnanci křičí SOS

Tip 3. Udělejte změnu, když se změníte vy a okolnosti

Není ale žádný důvod držet se zaťatě zuby nehty pravidel, která už jsou passé, přestala fungovat nebo vyhovovat. Člověk se mění, mění se jeho životní potřeby a mění se i obory, v nichž lidé pracují. Mění se zákazníci. Trendy. Proměňuje se životní situace podnikatelky nebo podnikatele a tím také jejich životní styl.

I ve změnách se uplatňuje kreativita, aktivita a flexibilita. Nejde však o flexibilitu, která nutí práci všechno obětovat a být na příjmu sedm dní v týdnu a 24 hodin denně, jak se občas vykládá v inzerci volných pracovních míst. Je to flexibilita, která umožňuje zařídit se podle svého a udělat změnu jako pozitivní krok. Nebo dokonce jako dobrodružství.

Brand24

Čtěte také: Jaké jsou vaše skutečné potřeby? Drsně upřímná odpověď podnikání jenom prospěje

Co se stane při týdenní podnikatelově nepřítomnosti? Možná nic tak hrozného, jak si předem představoval. A ani změna svět nezboří. Podnikání je součást životního stylu, když se v něm autenticky projeví osobnost podnikatele, když ho podnikání naplňuje, přináší mu radost, když podnikatel zvládá riziko bez nebezpečného stresu a když kvůli byznysu fatálně netrpí ani jiné než pracovní oblasti jeho života. Protože se na život dokáže dívat i z nadhledu a třídit, co je důležité a co důležité není. Strachu ze změn, ze stoprocentní odpovědnosti a z toho, že podnikatel či podnikatelka stojí před ostatními skutečně sám či sama za sebe a nikdo jim nekryje záda, je potřeba se na volné noze zbavit velmi rychle. Protože kýžené svobodě strach jít proti proudu rozhodně nesvědčí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).