Hlavní navigace

3 věci, které v létě nejvíce vytáčejí zaměstnance firem

9. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Práce v kancelářích je někdy o zdraví. Zaměstnanci firem si navíc začínají stěžovat, že některé věci jim pracovní život přímo znepříjemňují.

Za vším hledej techniku nebo kolegu. Tak by se daly shrnout problémy, které se stále častěji objevují na českých pracovištích, a firmy zatím nenašly způsob, jak je vyřešit. Zaměstnanci začínají být demotivováni. Tady jsou 3 věci, které zaměstnance vytáčí v létě nejvíce.

1. Kancelářský zmrzlík

V letních horkých dnech jedou klimatizace na pracovištích na plný výkon. Pokud nejde o automaticky ovládanou klimatizaci, může se právě chlazení vzduchu stát svárem sporů. Pravidelně se objevují spory mezi těmi, kteří chtějí mít v místnosti co nejnižší teplotu, a těmi, kteří přes letní oblečení nechtějí navlékat svetry a ponožky. Řešení, které spočívá v centrální klimatizaci, je pro firmy ale drahé. 

Neurčeným pravidlem by v kancelářích proto mělo být nastavení klimatizace s rozdílem maximálně 7 stupňů oproti venkovní teplotě. Při odpoledních teplotách 30 stupňů by proto teplota v místnosti neměla být kolem 16 stupňů. To může způsobit zaměstnancům i zdravotní komplikace. V největším ohrožení jsou šíje, krční páteř, kříž a ramenní klouby. Při foukání nepřirozeně studeného vzduchu z klimatizace na odkryté části těla vzniká podchlazení, na které následně organismus reaguje ztuhnutím, bolestí či zablokováním svalstva, řekl serveru Vitalia.cz ortoped Július Kazimír.

Čtěte více na Vitalia.cz: Ortoped radí, jak využít klimatizaci a neničit si přitom zdraví

2. Hluk v open-space kancelářích

S hlukem a vyrušováním bojují zaměstnanci především v open-space kancelářích. Mnoho zaměstnanců to řeší sluchátky a posloucháním vlastní hudby. Řešením přitom může být tzv. sound masking. Jedná se o novou technologii, která spočívá v pouštění vlastního zvuku ve formě zvukové kulisy. Audio se pouští v celé místnosti v nižší hlasitosti a může být ve formě například šumění větru. Kromě maskování okolních ruchů může přispět i k celkovému uvolnění a relaxaci zaměstnanců.

skoleni_15_4

3. Kolegové nezvládající techniku

Kolegové, kteří nezvládají techniku, jsou terčem dalších svárů mezi zaměstnanci. Ti se často cítí otráveni, pokud se jich především nováček vyptává na detaily kolem pracovní tiskárny, práce v interních softwarových programech nebo na problémy, které souvisejí s užíváním pracovního počítače. 

Počítačová gramotnost u nás sice stoupá, ale je smutným faktem, že ani mladí lidé, kteří se zdají být srostlí s technikou, většinou nemají zažitou základní počítačovou logiku ani znalosti požadované v praxi, upozorňuje Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas. Podle něj je proto důležité, aby především noví zaměstnanci byli před příchodem do nového pracovního prostředí řádně proškoleni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).