Hlavní navigace

5 diskriminačních požadavků, kterým se v pracovních inzerátech vyhněte

7. 8. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 329515
V pracovních inzerátech se neustále objevují diskriminační požadavky. Přinášíme výběr pěti nejčastějších, které se v inzerátech vyskytují.

Přestože diskriminace v pracovních inzerátech ubývá, stále na ni uchazeči o práci narážejí. Nutno ale podotknout, že řada zaměstnavatelů si ani neuvědomuje, že by se diskriminace dopouštěla. Ačkoli to může někomu připadat absurdní, některé požadavky na uchazeče o práci podnikatelé dle zákona vznášet nesmí. Přinášíme hlavních 5 věcí, které by se v inzerátech na volná místa objevovat neměly, a příklady dobře a špatně formulovaných požadavků.

Firmy si neuvědomují, že diskriminují

Diskriminaci při přijímání zaměstnanců zakazuje a konkretizuje zákoník práce, zákon o zaměstnanosti a od roku 2009 také tzv. antidiskriminační zákon, který uvádí také příklady, kdy se o diskriminaci nejedná. Za diskriminaci se považuje (až na dané výjimky) upřednostňování kandidátů o zaměstnání podle pohlaví, věku, rasy nebo etnického původu, sexuální orientace, náboženské nebo politické příslušnosti a zdravotního stavu či postižení. Bohužel diskriminace v naší společnosti existuje. Vidíme to především u žen s malými dětmi a u lidí středního a vyššího středního věku, podotkla Daniela Čajánková, majitelka personální agentury Stimul.

Že se diskriminace v inzerátech objevuje, potvrdil i loňský průzkum společnosti LMC, provozovatele pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz. Z průzkumu vyplynulo, že 73 % uchazečů o práci se v pracovní inzerci již někdy setkalo s diskriminačním charakterem požadavků. To však kontrastuje s názorem firem, jelikož podle většiny z nich (56 %) jsou jejich inzeráty obsahově bezchybné. Možné chyby v inzerátech připustilo 38 % zaměstnavatelů, kteří ale vylučují, že by šlo o vědomou diskriminaci.

Řada zadavatelů inzerátů si ani není vědoma, že některé z běžně používaných formulací mohou být nejen nešťastné, ale i v přímém rozporu se zákonem. Mezi nejčastěji uváděná diskriminační kritéria v inzerátech patří věk, pohlaví, příslušnost či zdravotní stav uchazečů, komentoval Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC. Jak ale serveru Podnikatel.cz Dombrovský upřesnil, od loňska se situace zlepšila a diskriminačních požadavků ubylo.

Čtěte také: 10 chyb, kterých se vyvarujte při pohovorech s uchazeči o práci 

5 nejčastějších diskriminačních požadavků

Diskriminace podle věku

Věková diskriminace patří podle odborníků mezi ty nejčastější. Inzeráty typu “Jste mladý, aktivní a ambiciózní? Hledáme mladého schopného office managera pro naši novou kancelář” jsou zrovna ty, které se diskriminace dopouští. Obecný inzerát “Přijmeme mladého muže na pozici…” je již mimo rámec, neboť by se pozice měla nabízet všem, tedy i ženám a uchazečům všech věkových kategorií, dodala serveru Podnikatel.cz Daniela Čajánková.

Požadavek na věk můžete do pracovního inzerátu uvést pouze v případě, pokud je určitý věk zaměstnance nezbytnou podmínkou pro výkon povolání. Odborníci ale upozorňují, že takových zaměstnaní příliš není. Většinou se navíc jedná o hranici 18 let. Tento minimální věk lze například uvést tehdy, jestliže musíte s pracovníkem uzavřít tzv. smlouvu o hmotné odpovědnosti nebo pokud omezením sledujete ochranu mladších osob. Vždy, když v pracovním inzerátu zmiňujete požadavek minimálního věku, je nadmíru vhodné výslovně uvést také důvody pro stanovení věkové hranice, uvádí společnost LMC na svých stránkách, kde se věnuje diskriminaci v pracovních inzerátech.

Čtěte také: 5 tipů, jak minimalizovat riziko, že se vám vyhozený zaměstnanec bude mstít

Správné formulace

  • Obsazovaná pozice: strážce objektů
. Požadujeme: věk minimálně 18 let (častá práce v noci).
  • Hledáme vhodné uchazeče/uchazečky na pozici: ředitel základní školy. 
Požadujeme: praxe v přímé pedagogické činnosti minimálně 4 roky. 

Nevhodné formulace

  • Hledáme mladé zájemce na pozici manažera.
  • Hledáme uchazeče/uchazečku na pozici asistent manažera. Požadujeme středoškolské vzdělání s maturitou a věk minimálně 25 let.
  • Hledáme uchazeče/uchazečky na pozici telefonní operátor.
Požadujeme: věk do 35 let.

Zdroj: LMC

Diskriminace podle pohlaví

Podobně častá jako diskriminace dle věku bývá i diskriminace dle pohlaví. Stejně jako v případě věku platí, že do inzerátu můžete požadavek na pohlaví zmínit jen v případě, že osoba opačného pohlaví práci objektivně vykonávat nemůže. Takových profesí opět ale moc nenajdete. Výjimkou jsou umělecké profese typu herce, zpěváka nebo oblast módy či modelingu. Neměli byste obsazovat pracovní pozice osobou určitého pohlaví pouze s odkazem na skutečnost, že tuto profesi osoby určitého pohlaví tradičně vykonávají, například prodavačka, učitelka, uklízečka vs. výpočetní technik, řidič, manažer, vysvětluje se na webu společnosti LMC.

Omluvou pro uvedení pohlaví není ani fyzicky náročná práce. Z inzerátu by naopak mělo být zřejmé, že se zaměstnavatel hlavně zaměří na individuální schopnosti a vlastnosti uchazeče/uchazečky. Odborníci proto doporučují vyhnout se větám, ze kterých se dá odvodit, že zájemce určitého pohlaví bude upřednostněn. Pozor si též dejte na užití mužského a ženského rodu. Zatímco mužský rod můžete uvést, i když hledáte ženy, ženský rod znamená pozici pro ženy. V češtině se totiž užívá tzv. generické maskulinum, tedy užití mužského rodu pro obě pohlaví.

Čtěte také: Pět manažerských prohřešků, které zaměstnance připraví o chuť do práce

Správné formulace

  • Společnost UVW s.r.o. hledá muže nebo ženu na pozici manažer.
  • Společnost UVW s.r.o. vypisuje výběrové řízení na pozici asistent/ka ředitele.
  • Nemocnice MNO a.s. hledá muže nebo ženu na pozici „všeobecná zdravotní sestra“.

Nevhodné formulace

  • Společnost ABC s.r.o. hledá muže na pozici výpočetního technika.
  • Společnost ABC s.r.o. vypisuje výběrové řízení na pozici „účetní“, pozice je vhodná pro ženy.
  • Hledáme dělníka pomocných prací. Jedná se o fyzicky náročnější práci, proto je vhodnější spíše pro muže.

Zdroj: LMC

Diskriminace podle jazyka 

V pracovních inzerátech se často objevuje požadavek znalosti určitého jazyka. Požadavek dobré znalosti cizího jazyka má samozřejmě opodstatnění, pokud náplní práce je komunikace s obchodními partnery nebo zákazníky v zahraničí. Stejně tak lze podle odborníků přijmout i požadavek na výbornou znalost češtiny, jestliže to má u dané profese smysl. Například se jedná o zaměstnání tiskového mluvčí nebo učitelky českého jazyka. Jestliže má však podnikatel za cíl se tímto požadavkem vyhnout uchazečům cizí státní příslušnosti, jde už o diskriminaci.

Diskriminace podle národnosti, rasy nebo státní příslušnosti

Mnohdy si podnikatelé s jazykem ani hlavu nelámou a rovnou do inzerátu napíší, že hledají někoho české národnosti. Zákon o zaměstnanosti ale jasně určuje, že pracovní místo nemá být nabízeno výhradně občanům ČR nebo osobám české národnosti a zaměstnavatel by tyto osoby neměl ani upřednostňovat. I nepřímé postihování státní příslušnosti je dle zákona nepřípustné. Nevhodný je proto například požadavek vysokoškolského vzdělání v konkrétním oboru na vysoké škole pouze v ČR.  Pokud v textu inzerátu uvádíte požadavek na určitý typ vzdělání, je vhodné jej doplnit tak, že postačuje vysokoškolské vzdělání v oboru na vysoké škole v zahraničí, pokud je v ČR uznatelné, píše společnost LMC.

Čtěte také: Berou firmy i zaměstance bez praxe? Hledajíci práci a společnosti se neshodnou

Brand24

Správné formulace

  • Hledáme uchazeče/uchazečku na pozici „právní referent“.
 Požadujeme: vysokoškolské vzdělání v oboru právo absolvované na vysoké škole v ČR či na vysoké škole v zahraničí, je-li takové vzdělání v ČR uznáváno. 
  • Obsazovaná pozice: tiskový/tisková mluvčí.
Požadujeme: výborné vyjadřovací schopnosti, znalost českého jazyka na úrovni rodilého mluvčího. 
  • Hledáme muže nebo ženu na pozici obchodního zástupce. Náplň práce: propagace a prodej zboží, komunikace s klienty, …
Požadujeme: skvělé vyjadřovací a argumentační schopnosti, výbornou znalost českého jazyka (komunikace s klientelou).

Nevhodné formulace

  • Pro zemědělský podnik ABC hledáme provozního české národnosti. 
  • Obsazovaná pozice: pojistný matematik. Požadujeme: vysokoškolské vzdělání v oboru „matematika“ absolvovaném na vysoké škole v ČR.

Zdroj: LMC

Diskriminace podle zdravotního stavu

Zákon o zaměstnanosti rovněž pamatuje na diskriminace podle zdravotního stavu či zdravotního postižení uchazečů. Opět platí, že požadavek na dobrý zdravotní stav nebo fyzickou kondice může zaměstnavatel vznést jen v případě, že je pro pracovní pozici klíčový. Jde především o fyzicky náročné práce, například zedníka. Vždy raději takový požadavek upřesněte: co dobrým zdravotním stavem míníte a proč je v případě obsazované pozice nezbytný. Pokud by zájemce o zaměstnání ze zdravotních důvodů skutečně určité pozici nevyhovoval, můžete tuto okolnost zohlednit v dalších fázích výběrového řízení, uzavřela firma LMC.

Nevhodné formulace

  • Na pozici účetní vyžadujeme dobrý zdravotní stav. 
  • Hledáme vhodné uchazeče na pozici: pokladní. Požadujeme: flexibilitu, bezúhonnost, výborný zdravotní stav. 
  • Obsazujeme pozici skladníka. Pouze pro uchazeče bez zdravotních obtíží.

Zdroj: LMC

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).