Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 5 diskriminačních požadavků, kterým se v pracovních inzerátech vyhněte od Ferry - Zaměstnavatel tedy vydá podle legislativy genderově, věkově a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2012 10:07

    Ferry (neregistrovaný)

    Zaměstnavatel tedy vydá podle legislativy genderově, věkově a po zdravotní stránce zcela neutrální inzerát. Nicméně hledá dělníka do výroby, takže chce muže nad 25 let s perfektním zdravím. Kvůli nesmyslné korektnosti mu tam přijdou i ženy, starci nebo naopak mlaďoši, pajdaví a nemocní a on pak musí zcela korektně z nich vybrat onoho zdravého muže nad 25 let. Právě se promrhal čas uchazečů i zaměstnavatele.

    A pak má u nás někdo s chutí podnikat?

  • 7. 8. 2012 13:31

    P2010 (neregistrovaný)

    Dopadne to jako za socialismu - paralelni svety. Ten oficialni ovsem zcela nepouzitelny a pak "underground".

  • 7. 8. 2012 17:50

    lester (neregistrovaný)

    Přesně tak, a řekl bych, že už jsme toho svědky.

    Viz podnikání na černo, ne kvůli daním, ale kvůli vyhnutí se ostatním úřadům, zákazům, příkazům, reportům, evidencím, razítkům a bumážkám.

  • 8. 8. 2012 18:44

    radaumacher (neregistrovaný)

    Jaké mrhání časem? K inzerátu patří i popis činnosti. Pokud tam napíše, že náplní bude řezat mostní konstrukce ruční pilkou a pak je ručně odnášet přes půl Krkonoš, ženám v osmém měsíci těhotenství opravdu dojde, že to asi nebude to pravé. A pokud to zvládne i těhotná žena nebo stařec o holi, pak není důvod je nepřijmout. Váš argument tedy postrádá smyslu. Buď je zaměstnavatel dostatečně schopný a práci dostatečně popíše nebo si za svou hloupost zaplatí.

  • 9. 8. 2012 15:02

    aaaaaaaaaaaaaa (neregistrovaný)

    Nie, zoberte si napriklad zeny a dvihanie bremien. U nas existuje pravny predpis, ktory obmedzuje hmotnost bremien pre jednotlive pohlavia. Pre vek do 30 rokov je to podla podmienok pre zeny 10 a 15kg a pre muzov 40 a 50kg. Teraz si zoberte, ze sa do prace prenasania nosnych konstrukcii nahrnie zena a podla roznych antidiskriminacnych zakonov nie je o nic horsia ako rovnaky muz vedla nej, tak ju zoberu. Podla predpisov jej nesmia dat nosit viac ako 15kg, aj ked muzovi davaju 50kg. Ked niekto da zene viac alebo ju bude do toho nutit, tak sa zena moze uspesne stazovat. Stale to nema zmysel?
    Pri zlych podmienkach moze zena nosit len 1/4 toho, co moze nosit muz a teda ma cca stvrtinovu vykonnost. Do inzeratu sa pritom mohlo napisat aj nosenie 100kg, to nie je pravne zavazne. V zmluve to tiez nic neznamena, lebo protizakonne sekcie zmluvy automaticky neplatia. A ked zene zaplatite nakoniec za 1/4 vykonu len 1/4 mzdy, tak sa este bude stazovat na nerovnake platove podmienky. Uz vidite to mrhanie casom? A este sa opovazte pri zamestnavani odmietnut emancipovanu zenu, ta vas roznesie po sudoch, ak si nenajdete inu objektivnu pricinu jej nezamestnania.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).