Hlavní navigace

5 důvodů, proč postavit firemní web na WordPressu

18. 4. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Když WordPress používá každý čtvrtý web na světě, je dost málo pravděpodobné, že zrovna pro vaši firmu by bylo lepší hledat jiné řešení.

WordPress je redakční a publikační systém vyvíjený pod licencí GNU GPL, což znamená, že je i pro komerční využití zcela zdarma.

Má milióny uživatelů po celém světě a na jeho vývoji se podílejí tisíce vývojářů. Podle různých průzkumů je celosvětově používán na zhruba 27 % webů. To znamená, že každý čtvrtý web na světě je postaven na WordPressu.

Než se pustíme do argumentů pro a proti WordPressu, ujasněme si, pro jakou cílovou skupinu se tento výčet hodí.

Bavíme se převážně o segmentu malých a středních firem, které potřebují prezentační web, na němž návštěvník najde, co firma dělá, za kolik to dělá a kde se to dá koupit. Nebavíme se o velkých e-shopech nebo o specializovaných webech, které vyžadují hodně individuální přístup.

Pojďme na důvody, proč zvolit WordPress

Nultým důvodem by mohlo být už to, že když je to dobré pro každý čtvrtý web na světě, je dost málo pravděpodobné, že zrovna pro vaši firmu by bylo lepší hledat jiné řešení.

1. Cena

Pokud vám při cenovce „zdarma“ bliká kontrolka a naskakuje rčení "Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci”, tak vás mohu uklidnit. Ve světě internetu to tak úplně neplatí – například drtivou většinu webových serverů pohání Linux, operační systém zdarma. Navíc vyhazovat peníze zbytečně také není úplně znakem vysoké inteligence.

Velkou výhodou WordPressu je, že je opravdu zdarma. Na zavedeném hostingu většinou jen kliknete v administraci na tlačítko „instalovat WordPress“ a máte web. Web, který je stejný jako tisíce jiných webů a nemůžete ho tak nechat, pokud chcete působit seriózně. Je proto na místě přiznat, že…

Úplně zadarmo to nebude

Počítejte s nákladem v podobě vašeho času a nebo peněz na někoho, kdo umí:

  • vybrat, nastavit a doladit grafickou šablonu (vzhled webu)
  • vybrat a nainstalovat základní sadu pluginů (rozšíření), které web hlavně zabezpečí a přidají některé základní funkce, které holý WordPress nemá.
  • udržovat kontinuálně web i pluginy aktuální a bezpečné.

2. Šablony

Nemusíte být grafik a ani grafika nemusíte platit. Minimálně na začátku. 

Pokud chcete spustit svůj první firemní web, nemusíte složitě řešit jeho vzhled. Pro WordPress jsou k dispozici tisíce grafických šablon zdarma a další tisíce za větší či menší poplatek. Nenajdete moc případů, kdy by šablona stála přes 100 dolarů, tj. asi 2 500 Kč. Obvyklé ceny jsou 9, 19, 29, 49 dolarů.

Počítejte s tím, že výběrem šablony můžete strávit spousta hodin, protože na výběr jich je opravdu mnoho. Vhodným filtrováním ale počty vyhovujících šablon snížíte. Zaměřte se zejména na to, aby byla šablona:

  • responzivní, tj. aby fungovala automaticky i na mobilních zařízeních
  • podporující lokalizaci do češtiny, aby mezi vašimi českými texty nevyskakovala angličtina,
  • dobře hodnocena ostatními uživateli.

3. Rozšířitelná funkčnost

Samotný WordPress umí jen základní věci. Pokud potřebujete něco speciálního, můžete do něj doinstalovat rozšíření (plugin), který zajistí další funkčnost. Pluginů existují stejně jako šablon tisíce a opět jsou zdarma i za peníze. Pokud potřebujete nějakou funkčnost, kterou už někdy někdo potřeboval, je pravděpodobné, že hotový plugin najdete.

Nejčastěji pluginem budete řešit:

  • vyšší zabezpečení a zálohování,
  • práci se sociálními sítěmi,
  • lepší práci s formuláři,
  • lepší fotogalerie,
  • lepší použitelnost a SEO.

Ale pluginem může být i tak komplexní věc, jako je funkčnost e-shopu, viz dále.

4. Dostupní programátoři

Pokud nenajdete vhodný plugin či šablonu, můžete si oboje nechat naprogramovat na klíč. A výhodou WordPressu je to, že díky svému obrovskému podílu na trhu se jím zabývají tisíce programátorů a vy relativně snadno najdete někoho, kdo požadované úpravy udělá.

Pokud budete mít web naprogramován na míru celý bez použití nějakého známého systému, budete hledat nového programátora o poznání hůře. A patrně vás to i vyjde dráž, protože se bude muset seznamovat s tím, co programoval někdo před ním. U WordPressu toto odpadá, protože jeho funkce jsou zdokumentované a známé, takže programátor pracující s WordPressem ho podrobně zná a vaši požadovanou úpravu udělá rychleji než v neznámém kódu.

A když nebudete s prací programátora spokojeni, snadněji ho nahradíte. Není dokonce žádný problém najmout si programátora na druhém konci světa, často to vyjde levněji než v Česku. Samozřejmě to ale vyžaduje angličtinu a komunikaci výhradně přes internet. 

Pokud vám tedy bude někdo tvrdit, že bratranec kamaráda vám web levně naprogramuje, nenechte se napálit a sáhněte raději po WordPressu nebo jiném rozšířeném systému. V budoucnu mi za tuto radu poděkujete.

5. Uděláte i e-shop (s podmínkou)

Pravděpodobně vám bude spousta lidí tvrdit, že na WordPressu postaví bez problémů i e-shop. A budou mít pravdu. Já osobně bych byl ale opatrnější. E-shop není informační web a o jeho úspěchu a neúspěchu rozhodují tisíce maličkostí. A pluginy pro WordPress, jako je např. asi nejznámější WooCommerce, jsou vyvíjeny globálně, to znamená, že česká specifika úplně neřeší. Jejich přizpůsobení vás bude stát čas na programátorské úpravy anebo peníze za nákup pluginů, které systém přizpůsobí pro Česko. Pokud jste s tím srozuměni, nelze volbě WordPressu pro e-shop nic vytknout. 

Pokud nemáte programátora a nechcete se nastavením zabývat, bude pro vás asi lepší sáhnout minimálně pro začátek po hotovém e-shopovém řešení, které si pronajmete za stokoruny měsíčně a nemusíte řešit nic.

Nevýhody WordPressu

Řešení, které má samé výhody, neexistuje, a pokud někdo tvrdí, že ho má, je dobré zbystřit. 

Někdo může za nevýhodu považovat to, že hotový systém vás přeci jen trochu omezuje a nemůžete v něm udělat úplně cokoliv. Nicméně jak bylo napsáno výše, díky systému pluginů a možnosti napsat si je i na míru, je tato nevýhoda prakticky eliminována.

Za nevýhodu WordPressu lze paradoxně považovat i jeho obrovské rozšíření, protože kvůli němu je zajímavý pro různé lidi s nekalými úmysly – pokud napíšete program zneužívající nějakou chybu WordPressu, máte takřka 100% jistotu, že na světě najdete tisíce neopravených WorpdPressů a můžete je zneužít.

skoleni_15_4

Tomu se lze ale naštěstí poměrně jednoduše bránit – udržovat WorpdPress a pluginy aktuální a hlavně věnovat na začátku pár minut instalaci a nastavení několika základních bezpečnostních pluginů, které zabezpečení WordPressu razantně zvyšují.

Největším nebezpečím pro jakýkoliv web je nakonec jeho majitel, který se o něj řádně nestará. Pokud k tvorbě webu přistoupíte zodpovědně, poradíte se s někým, kdo webu rozumí, a provoz nenecháte na amatérovi, který to udělá "za pivo”, nemáte se s WordPressem čeho bát.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).