Hlavní navigace

5 legislativních změn, které se týkají podnikatelů a začnou platit ještě letos

4. 8. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Podnikatelé se už letos dočkali řady legislativních novinek. Stále to však není všechno. Ještě další změny je v roce 2016 čekají.

Letos se již podnikatelů dotkla řada novel a úprav legislativy. Několik významných změn však nabude účinnosti ještě na podzim a některé další budou následovat na začátku roku 2017.

Před týdnem se zmírnil sankční režim u kontrolních hlášení

Poslední již platnou novinkou pro podnikatele, která nabyla účinnosti zhruba před týdnem, se stalo zmírnění sankčního režimu u kontrolních hlášení k DPH. Novela DPH nově umožňuje prominout pokuty a rovněž prodlužuje lhůtu pro reakci na výzvu finančního úřadu.

Čtěte více: Sankce u kontrolních hlášení zmírnily, další změny už však nečekejte

Jen o několik dní dříve pak Ústavní soud potěšil pracující a podnikající důchodce, kteří mají roční příjmy vyšší než 840 tisíc korun. Soud totiž zrušil ustanovení zákona o daních z příjmů, které určuje, že penzistům s příjmy nad 840 tisíc korun se zdaňuje důchod. Rozhodnutí soudu již platí pro zdaňovací období roku 2016.

Čtěte více: Ústavní soud se opět zastal důchodců, zrušil zdanění penzí pro pracující seniory

Od října se omezí otevírací doba v obchodech

Další novinkou, která podnikatele čeká, je zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Ten nabude účinnosti letošního 1. října. Zákaz otevření se týká 7 svátků. Jde o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moct mít otevřeno jen do 12:00.

Omezení se však netýká všech obchodníků. Vedle obchodů s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních nebude zákaz platit pro čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Jestliže obchody zákaz poruší, hrozí jim pokuta až do výše 1 milionu korun. V případě, že by šlo o opakované porušení, mohou dostat pokutu až 5 milionů korun.
Vzhledem k tomu, že zákon nabude účinnost na začátku října, prvním dnem, kdy se uplatní v praxi, se stane pátek 28. října.

Čtěte více: Prezident podepsal omezení prodejní doby. Víme, kdy obchodníci musí prvně zavřít

V listopadu se změní daň z nabytí nemovitých věcí

Jen o pár dní později, konkrétně 1. listopadu, nabude účinnosti novela, kterou se mění zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí. Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově platit kupující. Novela rovněž počítá s tím, že zanikne institut ručení za daň.

Aktuálně je poplatníkem daně primárně prodávající. Zároveň ovšem nyní platí, že kupující ručí za to, že prodávající daň odvede. V kupní nebo směnné smlouvě se lze ale dohodnout, že poplatníkem daně bude kupující. Co se týče sazby daně, ta zůstane na 4 %.

V prosinci odstartuje EET

A o další měsíc později, tedy 1. prosince, se prvních podnikatelů dotkne elektronická evidence tržeb (EET). Ve hře sice byla alternativa, že by se start EET posunul až na rok 2017, tu však nakonec ministr financí Andrej Babiš odmítl. Od 1. prosince tak budou muset vést EET ubytovací a stravovací služby. V březnu 2017 se pak přidá druhá vlna – velkoobchod a maloobchod.

EET budou muset vést všichni podnikatelé, kteří, zjednodušeně řešeno, přijímají tržby v hotovosti (ale též platební kartou a dalšími podobnými prostředky). EET naopak nemusí řešit ti podnikatelé, kteří dostávají peníze jen bankovním převodem. Řečí zákona se EET týká těch podnikatelů, kteří mají tzv. evidované tržby.

V rámci EET se sníží sazba DPH pro restaurace

Společně se zavedením EET se sníží sazba DPH v oblasti stravování z 21 na 15 procent a bude zavedena jednorázová sleva 5000 Kč pro dotčené poplatníky daně z příjmů fyzických osob, která by jim měla kompenzovat pořizovací náklady při implementaci e-tržeb.

Firmy půjde trestat za pomluvu

1. prosince nabude účinnosti ještě jeden zákon, a to novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Zatímco v současné podobě zákon vyjmenovává trestné činy, za které může být firma postavena před soud, nově zákon stanoví, že firmy budou trestně stíhány za všechny činy, kromě těch, které budou výslovně vyloučeny. Na základě pozměňovacího návrhu komunistického poslance Zdeňka Ondráčka se do novely dostal trestný čin za pomluvu, což může podle některých odborníků ohrozit svobodu projevu.

skoleni_15_4

Novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob zároveň přináší další změnu. Pokud má firma zaveden etický nebo protikorupční kodex, může se z trestných činů vyvinit.

Další novinky budou následovat

S dalšími novinkami je třeba počítat od roku 2017. Již schválený je zákon o hazardních hrách, který nabude účinnost 1. ledna 2017. Řada dalších změn se nyní projednává v Parlamentu ČR a u některých z nich se dá očekávat, že vstoupí v nejbližších měsících v platnost. Poslanecká sněmovna například na počátku července schválila dva zákony, které mají pomoci v boji proti daňovým únikům. Jde o zřízení Centrální evidence účtů a také výzvy k prokazování majetku. Ještě ve sněmovně pak leží daňový balíček, který mimo jiné opět zvyšuje daňové zvýhodnění na dítě a upravuje oblast DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).