Hlavní navigace

5 nejdiskutovanějších otázek při startu podnikání

19. 12. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Začínající podnikatelé si kladou obdobné otázky. Je lepší být živnostník, nebo založit firmu? Kde si půjčit peníze? Jak rozjet vedlejší živnost?

Na Fóru Podnikatel.cz jsou velmi frekventované dotazy týkající se startu podnikání. O čem podnikatelé v začátcích diskutují nejčastěji?

1. Mám podnikat na živnostenské oprávnění jako osoba samostatně výdělečně činná, nebo raději založit společnost s ručením omezeným?

Je důležité, jaký typ byznysu děláte. Pokud opravujete obuv na vesnici, tak opravdu je lépe být živnostníkem. Jestli ale máte třeba vývařovnu obědů pro důchodce a měsíční obrat přesahuje 100 tisíc Kč a máte zaměstnance a strojní vybavení, pak je lépe mít na to s.r.o. Firma, to je pouze nástroj k podnikání. Nic víc, a je potřeba zvolit ten správný nástroj, odpovídá Martina Cowarts na diskuzním Fóru Podnikatel.cz.

Když dělá podnikatel lokální byznys, má malý obrat a nepotřebuje moc strojů, může pracovat jako OSVČ. Ručí pak celým svým majetkem. Právě omezené ručení do výše vkladu společníka může být oproti tomu při větším byznysu a obratu, nebo při riskantnějším podnikání výhodou s.r.o. A další rozměr do rozhodování vnáší skutečnost, zda podnikatel plánuje rozvíjet své obchody také v zahraničí. Budete-li dělat mezinárodní byznys, těžko někde pochodíte jako živnostník, v mnoha zemích s vámi jednat nebudou, dodává na Fóru Martina Cowarts. Čtěte více: Poradna: Jaké nevýhody má eseróčko proti živnostenskému podnikání?

2. Kde mám najít obsahové náplně živností a informace o tom, jaké ke svému oboru potřebuji vzdělání, případně jak dlouhou praxi?

Potřebné informace obsahuje živnostenský zákon, respektive obsahové náplně živností, které jsou přílohou živnostenského zákona.

Pro živnost volnou není třeba žádné speciální vzdělání ani praxe ve zvoleném oboru, stačí jen splňovat obecné podmínky pro podnikání. To znamená dosáhnout věku minimálně 18 let, být způsobilý k právním úkonům a bezúhonný.

Živnosti řemeslné již vyžadují odbornou způsobilost stanovenou živnostenským zákonem – konkrétně v paragrafu 21 a 22. U živností vázaných je třeba odborná způsobilost stanovená v příloze č. 2 živnostenského zákona. Pro živnosti koncesované je třeba získat koncesi.

Obsahové náplně živností jsou podrobně rozepsané v přílohách 1 až 4 živnostenského zákona:

3. Jak je to u živnosti s dodatkem za jménem? Mohu například vystupovat jako „Luděk Novák – servis výpočetní techniky“? A musím se pak povinně zapsat do obchodního rejstříku?

Dodatek za jménem živnostník používat může, hlavní je však pro jeho podnikání právě jméno a příjmení, které jiným názvem obchodní firmy plně nahradit nemůže. Dodatek se do obchodního rejstříku zapisovat nemusí, pokud je tam, kde má být, tj. za jménem. Ovšem primárně na všech důležitých dokumentech (především dokladech) musí být hlavně jméno a příjmení, odpovídá Pavel Říha na Fóru Podnikatel.cz. Čtěte také: Nechcete podnikat pod svým jménem? Musíte založit firmu

4. Co je to švarcsystém a kdy za něj spolupráce s jinou OSVČ může být považována?

Příklad z Fóra: Firma má uzavřenou s OSVČ smlouvu o poskytování služeb. OSVČ pracuje pro firmu jako subdodavatel (poskytuje služby v prostorách firmy a vystavuje jí fakturu za provedenou práci). Nemohl by úřad při kontrole namítnout, že jde o závislou práci? Je smlouva dostačující důkaz, že tomu tak není?

Smlouva dostatečným důkazem není. Jedná se o ukázkový příklad švarcsystému. Nepomůže ani to, že OSVČ současně pracuje i pro jiné klienty. To, že někdo pracuje i pro jiné, neznamená, že vaše práce není skryté zaměstnání. Pokud prostě sedí ve vaší kanceláři, používá nástroje vaší společnosti, a dělá jen to, co se jí nařídí a jak se jí nařídí, tak to je prostě zaměstnání, odpovídá Pavel Říha. Švarcsystémem je až na výjimky podnikání v prostorách a s pomůckami jiné firmy. Čtěte více: Švarcsystém se opět stane “ofiko” nelegálním, vysoké tresty hrozí i pracovníkům

Brand24

5. Jsem zaměstnancem na plný úvazek. Od začátku roku chci ještě podnikat jako OSVČ vedlejší. Budu muset platit nějaké zálohy nebo daně?

Na Fóru Podnikatel.cz odpověděl Pavel Říha: Zálohy na zdravotní ani sociální pojištění se v prvním roce neplatí. Platí se pouze doplatek na konci roku (respektive na začátku následujícího). Zdravotní vždy při zisku, sociální při zisku nad cca 57 000 Kč. Daně – počítej s 15 % ze zisku, pak můžeš být jen mile překvapen. V dalších letech neplatíš zálohy na zdravotní, na sociální pouze pokud jsi se v předchozím roce dostal nad zisk 57 000 Kč (každoročně se to zvyšuje). Pokud budou zálohy zaplacené za rok nižší než skutečně vypočítané pojištění, nebo dokonce nulové, stát podnikateli přeplatek vrátí.

Specifický případ nastává, pokud by vedlejší živnost byla konkurenční povahy k činnosti zaměstnavatele. Zaměstnavatel pak musí s takovým podnikáním svého zaměstnance souhlasit. V opačném případě by mohl mít novopečený podnikatel se svou vedlejší činností v zaměstnání problémy. Čtěte také: Chcete odejít ze zaměstnání a založit si konkurenční podnik? Pozor, ať nemáte soud na krku

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).