Hlavní navigace

5 tipů, jak poznat intrikáře v pracovním týmu

16. 8. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Ideální tým, stejně jako ideální partner, neexistuje. Můžeme narazit maximálně na úspěšný. Jak ale i v něm poznat intrikáře? Čtěte 5 tipů.

Každý manažer chce mít svůj tým co nejefektivnější. Ovlivní to u přijímacích pohovorů, při výběru svých podřízených. Ale i při nejdůslednějším výběru týmu se v něm postupem času začnou rodit konflikty, které mohou vyústit až v rozvrácení týmu.

V čistě mužském kolektivu se mezi sebou soutěží. To může pracovním výsledkům i prospět, na druhou stranu soutěžení leckdy přechází až do agrese. Zato ženský kolektiv má větší tendenci k pomluvám a uraženému mlčení. Je tedy dobré dávat přednost smíšeným skupinám, ve kterých se nejlépe uplatní odlišné schopnosti obou pohlaví a zároveň se v nich utlumují negativní projevy typické pro týmy, kde jsou výhradně ženy či muži.

Vyvážený tým však může narazit na parazita, kterým je týmový intrikář. Spřádá pomalu, ale jistě svoji síť polopravd, kterou využije pouze ke svému prospěchu. Nezáleží mu na ostatních lidech, svůj zájem pouze předstírá. Ale jak takového člověka rozpoznat? Existuje pár jednoduchých triků, čtěte 5 základních.

1. Intrikář se vnucuje

Extrovertní intrikář vždy vyžaduje pozornost. Velmi často si ji vynucuje. Ke konverzaci se připojuje bez zábran. S projevenými myšlenkami souhlasí a vzápětí přidává svůj názor, který však není jeho vlastní, jen aby vyjádřil podporu v konverzaci. V té upřednostňuje citlivé téma, které se týká pracovního týmu. Snaží se poukázat na nepopulárního člena kolektivu a zdůrazňuje jeho nedostatky. Vedení konverzace se velmi brzy ujímá. Introvertní intrikář pozoruje, analyzuje. Komunikuje písemně. Výstražným signálem by měly být z jeho strany otázky, které nemají souvislost s konverzací, nenápadně se ptá na věci, které směřují opět k citlivým otázkám týkajícím se kolektivu. Čtěte také: 7 věcí, které nikdy neříkejte svým zaměstnancům

2. Intrikář pomlouvá

Setkali jste se s člověkem, jehož hlavním tématem konverzace jsou především pomluvy ostatních kolegů? Váš radar na rozpoznání intrikáře by se měl zapnout. Právě v tomto okamžiku se intrikář snaží zjistit váš názor na ostatní kolegy. Jeho primárním cílem není druhého člověka pomluvit, nýbrž mu přinést informaci, co na něj naopak říkáte vy. Často se totiž stává, že jakmile budete souhlasit s pomluvou, intrikář vzápětí odchází za kolegou či kolegyní a pomluvu označuje jen za vaši. Jde o likvidaci vaší osoby za účelem zalíbení se druhé. Intrikář bude na obou stranách vypadat jako ten, který je dobrý. A vy se dostanete s pomlouvaným kolegou do konfliktu. Primárním cílem intrikáře je totiž rozvrátit pracovní tým natolik, aby ho ovládl a získal tak výhodnější postavení. Čtěte také: 5 typů zaměstnanců, kterým se vyhýbejte velkým obloukem

3. Intrikář je častým návštěvníkem šéfovy kanceláře

Týmový parazit je podezřele často na koberečku u šéfa. Své jednání však omlouvá tím, že šéf chce s ním pokaždé mluvit. Zároveň ho označí za neschopného manažera. Pravou skutečností je, že intrikář šéfovi donáší. Aby se zbavil nepohodlných kolegů, kteří by mohli ohrozit jeho kariérní růst, manipuluje se svým nadřízeným pomocí polopravd. Nadřízený si myslí, že má v týmu člověka, kterému skutečně záleží na pracovní morálce a výkonech. Opak je pravdou. Intrikář totiž není příliš moc nadaný a svou neschopnost zakrývá poukazováním na chyby a nedostatky ostatních. Na výkonu týmu ani týmu samotném mu vůbec nezáleží. Čtěte také: 5 tipů, jak se vyhnout pracovnímu stresu

4. Intrikář nerespektuje intimní zónu

Intimní zónu, za kterou se považuje vzdálenost druhého člověka do 60 centimetrů (například u partnerů), intrikář porušuje. Využívá navíc metod haptiky, kdy se dotýká oblastí ramen a zad, aby navázal kontakt. Uchyluje se také k šeptání a jeho typickým znakem je ohlížení se, zda ho okolí neposlouchá. Vyvolává tak umělou důležitost sdělení. Při narušení intimní zóny se cítíte velmi nepříjemně, což je přirozený obranný mechanismus, jak také rozpoznat někoho, kdo nemá čisté úmysly.

skoleni_15_4

5. Intrikář intenzivně pečuje o svůj vzhled

Intrikář má ve svém životě pevný řád. Jedná podle předem vypracovaného scénáře, kterým se řídí. I proto velmi dbá o svůj zevnějšek. Souvisí to s jeho dokonalým uspořádáním jednotlivých kroků vedoucím k rozvrácení týmu. Svoji péči o zevnějšek ostatním také znatelně předkládá a doporučuje. Díky tomu si posiluje sebevědomí. Pokud disponuje jakoukoli fyzickou nedokonalostí, například trpí nadváhou, zakrývá ji jinou péčí, které přikládá větší důraz. U žen je to především péče o netradiční, možná až extravagantní účesy, u mužů důraz na výběr formálního oblečení a péče o pleť.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).