Hlavní navigace

5 tipů pro práci venku nebo v coworkingu s terasou

20. 4. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Možnost flexibilně si nastavit místo a čas práce je obvykle jednou z výhod samostatného podnikání. A při pěkném počasí může mít flexibilita podobu práce venku.

Zvlášť pro toho, kdo pracuje jen s notebookem, tabletem a telefonem. Případně se věnuje rozvíjení nápadů, pro které potřebuje „jen“ bystrou hlavu, tužku a blok.

Hledejte stín a nenechte se rušit

Z rychlé facebookové ankety vyplynuly některé praktické zkušenosti z práce pod širým nebem. Někdo chodí pracovat do stínu pod letité lípy, jiný využívá vlastní balkón nebo pracuje pod stromy na zahradě. Jedna maminka zase napsala, že využívá k práci i lavičku na dětském hřišti, kde si mohou její děti v klidu hrát, ona čte vytištěné korektury a popíjí k tomu kávu z termosky. Ukazuje se ale, že především za plného slunce může být práce venku obtížnější – je například špatně vidět na obrazovku notebooku, takže se pro práci venku stává nezbytností příhodný stín.

5 tipů pro práci venku

1. Zvažte, jaké podmínky k práci potřebujete, jak se vám dobře sedí (cílem přeci není vrátit se do kanceláře s ještě větší bolestí zad, spíš naopak), co vás vyrušuje apod. a hledejte takové místo, které bude právě vašim potřebám vyhovovat, nebo si ho uzpůsobte, když to jde. Přizpůsobte ho i tomu, na čem právě pracujete, a zamyslete se nad tím, jak venku podpořit svou produktivitu a na čem se vám venku nejlépe pracuje – třeba se vám bude lépe přemýšlet a zapisovat nápady než vyřizovat maily nebo pořádat pracovní porady.

2. Pokud se vydáte mimo civilizaci, třeba hlouběji do lesa nebo na opuštěné místo k řece, vybavte se jídlem a pitím i vhodným oblečením, které snese případnou změnu počasí. Venku vás kromě hluku nebo lidí může obtěžovat také hmyz – připravte se na něj. Ostražitost je namístě u alergiků.

3. Prověřte si, zda nebudete mít potíže s internetem, pokud ho potřebujete, a zda vám dostatečně dlouho vydrží baterie u notebooku nebo tabletu, pokud je využíváte, případně přibalte ještě baterku náhradní.

4. I město je plné venkovních pracovních možností. Pokud je park přecpaný odpoledne, neznamená to, že v jinou denní dobu se v něm nenajde relativně klidné místo na práci.

5. Pokud je výhodou práce venku čerstvý vzduch a zeleň, která na člověka působí blahodárně, dejte pozor, zda ve skutečnosti nesedíte u frekventované silnice a nedýcháte výfukové plyny z první ruky nebo v zóně s nejvyšším výskytem klíšťat v republice.

Nelze zapomínat ani na to, že práce v přírodě je individuální a ne každému musí nutně vyhovovat. Někdo se prostě nemůže soustředit, pořád ho něco vyrušuje a vadí mu, jak se mu v plném světle leskne obrazovka notebooku. Stejně tak někomu vyhovuje víc les, jinému park nebo zahrádka kavárny, kde není personál příliš aktivní, vnitroblok se stromem, přímořská pláž, trávník u potoka nebo nábřeží u řeky. O vhodném místě rozhoduje nezřídka i to, jak si podnikatelka či podnikatel vyřeší pro práci venku internet – zda budou mít svůj, nebo budou vyhledávat místa, kde je internet k dispozici, případně ho k práci vůbec nepotřebují.

Do práce do parku

V Praze již několikátou sezónu funguje projekt Pracovna v parku, což je svého druhu open air coworking s wifinou (jednoduché dřevěné sezení u jednoduchých dřevěných stolů). Vznikla jako doplnění sdílené kanceláře a kavárny Pracovna na Žižkově. Letos je přístupná od 23. dubna v Karlíně, u řeky, v Přístavu 18600, což je nové kulturní místo tam, kde bývala vlaková zastávka Karlín – přístav.

Obecně lidé, které baví trávit část své pracovní doby venku – freelanceři, kteří si můžou sami zvolit místo na práci, ale i lidé z velkých firem, kteří si tam udělají přes léto meeting, odpovídá na otázku, kdo pracovnu nejvíc využívá, za tým projektu Jan Pelán.

Čtěte také: Chcete u zaměstnanců zvýšit výkonnost i kreativitu? Jděte do zelené i zeleně

Za jednoznačnou výhodu práce venku Jan Pelán považuje možnost měnit místo práce podle momentální nálady nebo povahy aktuálního pracovního úkolu. Venkovní prostředí Pracovny v parku může být na jednu stranu méně pohodlné, závislé na rozmarech počasí, na druhou stranu je neformální a propojené s kontextem širšího okolí karlínského Přístavu 18600. To dává možnost dívat se na věci z jiného, širšího úhlu pohledu, dodává pro server Podnikatel.cz.

V Brně se zase iniciativa Studentské Brno snaží prosadit pokrytí parků wi-fi. Po poradě se zástupci města bylo dojednáno, že v dohledné době bude zavedena wi-fi v lokalitě Björnsonův sad, všechny podklady již byly předány Technickým sítím Brno, takže se již čeká na samotnou realizaci, uvádí za Studentské Brno Tomáš Pařízek. Ambicí je pokrýt i další lokality ve městě.

Coworking je alternativa

Další možností pro venkovní pracovní sezónu jsou i běžná coworkingová centra. Některá z nich totiž disponují terasou, vnitroblokem, nebo dokonce zahradou, kterou lze využít nejen pro odpočinek a relaxaci, ale i pro práci nebo pracovní schůzky. Různě odstupňované členské balíčky většinou umožňují využít prostory pro práci i jen na pár hodin měsíčně a několik měsíců v roce, za přijatelné peníze. A coworkingy také zpravidla nabízejí možnost pronájmů nebo placeného pořádaní pracovních akcí i pro nečleny.

Příkladem coworkingu, kde je možné pracovat i venku, je Paper Hub, součást pražské Paralelní Polis. K10 Coworking na pražských Vinohradech je vila u Havlíčkových sadů s velkou zahradou pokrytou internetem. 

V Praze máme vlastní a skvělou terasu, v Ostravě je to spíše minizahrádka ve vnitrobloku. Členové tam více než pracují, odpočívají. Sem tam na ní uspořádáme i venkovní akci, vytáhneme ven všemožný nábytek a trávíme tam společný čas. A obdobné je to i v Praze, uvádí Vesna MikulováImpact Hubu, což je coworking v Ostravě, Praze a Brně. V Brně pak plánují přístavbu, která počítá i s terasou a venkovním členským prostorem.

Brand24

Čtěte také: Není to o tom, co znáte, ale koho znáte. Navazujte nové kontakty

A s venkovním pracovním nasazením počítají třeba také v pražském coworkingu Opero. U nás máme k dispozici otevřené atrium a terasy, kde je možné pracovat a kde teď dotváříme prostředí pro vhodnější pracovní atmosféru, informuje za Opero Bára Seidlová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).