Hlavní navigace

6 byznys dovedností, které vám dá mateřství

27. 1. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Když se stane podnikatelka matkou, její podnikání vždy zažije otřes. Menší či větší, záleží na osobnosti, schopnostech a také na štěstí.

Všechny matky znají podobné věci: nevyspání, kila navíc, nebo naopak nemožnost se najíst v klidu. Chaotický provoz celé domácnosti, přeuspořádání priorit. Nemožnost si pořádně odpočinout. Nemožnost pracovat, když potřebuje. Nemožnost dokončit úkoly, protože dítě onemocnělo. Nulový čas na sebe.

A k tomu se naučit být matkou

Matkou se nikdo nestane zázrakem, ani hormonální sprchou po porodu. Je to úkol, na kterém se pracuje den za dnem. Děti, zvláště ty malé, se každé tři měsíce mění, nejdříve miminko, batole, lezec, chodec. V každé fázi dítě potřebuje něco jiného, jinak komunikuje, klade jiné požadavky.

Čtěte také: Ženy, prolomte letitá tabu a začněte podnikat. Nic to není

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Mateřství učí schopnostem, která jsou ceněna v byznysu. 

Jako matka se neustále musí učit něčemu novému, stejnou dovednost mají i dobří podnikatelé. Ochota a schopnost učit se novým věcem je ta nejdůležitější vlastnost, kterou žena jako matka může získat a přenést do své práce nebo podnikání. Ne každý tuto výzvu přijme a naučí se superschopnosti.

Čtěte také: I v době mateřské dovolené lze podnikat. Čtěte, jak na to

Ten, či spíše ta, která chce, naučí se v mateřství cenné dovednosti pro byznys.

1. Perfektní timemanagement – mateřství samotné je vysoká škola ve zvládání neuvěřitelného množství požadavků. Když do toho žena pracuje, nestane se, že by toto umění nepřenesla na novou úroveň. Dny se maminkám nijak neprodloužily, ale najednou ke všemu, co doposud zvládaly, přijde dvojnásobný úvazek péče o dítě. Dítě má žena na starosti neustále. Někdy to chvilku trvá, než si organizace času sedne. Manažerský diář je prý paráda. Viděli jste někdy diář matky tří až čtyř dětí? Matka má perfektně zmonitorováno, kdy přesně co které dítě dělá, kdy jej kam poveze, aby stihla jógu, nakoupit a vyřídit pracovní schůzku. Mateřský diář je totéž, co manažerský, s tím rozdílem, že nejde o nabitý diář jednoho člověka, ale všech členů rodiny.

Tato autorka bloguje pro Podnikatel.cz. Zviditelněte sebe a svůj byznys také a začněte psát pro Podnikatel.cz. Registrujte se jako bloger: press@podnikatel.cz

2. Flexibilita - Jediná jistota s dětmi je, že všechno se neustále mění. Nic není tak, jak se to naplánovalo. Nic není jako dřív. Matka se neustále musí přizpůsobovat. Dítěti, dětem. Nejprve je to kojení, péče o miminka, pak školky a školy. Ty vám nikdy nedají informace s předstihem, prostě příští týden nakupte ty a ty pomůcky. Co na tom, že zrovna má naplánovanou přednášku na Tedex? Pomůcky prostě budou. Matka si čas neřídí sama, ale perfektně se přizpůsobí. Tuhle flexibilitu u bezdětných přátel neznám.

3. Vyjednávání – Jsou pro vás vyjednávání těžká? Dlouho se táhnou? Zkuste to s tříletým řvoucím dítětem. Řve, že do školky nepůjde, že nepřejde silnici. Že chce oříšky. Hmm. Boj nepomůže, protože dítě se dokáže vztekat i hodinu. A to tak, že vás na ulici zastavují lidé, ať s tím proboha něco děláte. Několik podobných situací maminku donutí vyhledat si všemožné informace o tom, jak s dítětem jednat. Naučí se, jak odvrátit nebezpečí výbuchu, jak převést pozornost. Naučí se jemné způsoby komunikace, aby vysvětlila, proč se do školky půjde, silnice se přejde, oříšky nebudou. Aniž to ví, perfektně se vzdělala v soft skills a vyjednávání. Když je pak na takto vzdělanou ženu nepříjemný zákazník, ani nehne brvou a použije svoje dovednosti. Jednání s nepříjemnými zákazníky je proti řvoucímu dítěti pohoda.

4. Mistrovství v motivaci - S předchozím bodem souvisí mistrovství v motivaci. Nechce a nechce. Nechce jít ven. Jediná taktika, která funguje, je odvést pozornost na něco, na co se může těšit. Nějaký zajímavý cíl. Musíte dokonale vytvořit raport, abyste odhadla, co by tak dítě mohlo chtít. Je to velice jemný tanec. Ale dítě se pak promění v bytost, se kterou nemusíte bojovat, ale která s radostí spolupracuje. Zaplatit si na to tréning není potřeba. Dítě vás otestuje denně nejméně 5×. Pětkrát denně za pět let je slušné množství času v získávání této dovednosti.

5. Práce pod tlakem – rodičovství zvláště v prvních letech dítěte je náročné. Nevyspání, nová situace, finanční změny, málo odpočinku, všechno to zvyšuje napětí a tlak. Ten, kdo chce žít spokojeně, naučí se nebrat to tak vážně, být nad věcí a životem proplout. Pracovní stres už není stresem, Jen příjemné lechtání v žaludku. Jakmile je postaráno o děti, pak už všechno ostatní je pohoda.

Mohlo by vás zaujmout: Těhotenství je při přijímacím pohovoru tabu, mějte to na paměti

6. Efektivita a stanovení priorit -Většina maminek s malými dětmi pracuje zhruba 20 hodin týdně. Není to moc. Paretovo pravidlo platí i zde. 80 % výsledků za 20 % práce. Maminky pracovní čas neprosedí u Facebooku, když zasednou k počítači, ví, co musí zvládnout, než se dítě probudí. Nepodstatné věci se maminky naučí nedělat. Podstatné zase udělat kvalitně, rychle.

Brand24

Báječné je, že podniká více maminek. Chtějí tu svobodu, chtějí finanční nezávislost. A zároveň umí nést zodpovědnost. Vychovávat děti je mnohem těžší než dělat byznys. Byznys má svoje pravidla, je jasné, co je potřeba dělat a výsledky jsou vidět rychle.

Ve výchově chyby člověk vidí až po desítkách let. To jestli se tříleté dítě naučilo systematické práci a nezabila se jeho kreativita, se nejvíce projeví v jeho třiceti letech. A to už rodiče nezasáhnou. Proti mateřství je podnikání se správnými dovednostmi naprostá pohoda. Maminky podnikání zvládnou. Mají na to ty správné dovednosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je poradkyně pro rozvoj podnikání na mateřské a rodičovské dovolené. Školí ženy, jak si byznys při dětech udržet či rozjet. Mateřská a rodičovská jsou skvělým obdobím na rozjezd podnikání. O podnikání na mateřské také bloguje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).