Hlavní navigace

60 % obchodníků stále není připraveno na #EET, která startuje už ve středu

27. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už jenom zítřek mají obchodníci pro nastavení systémů, které budou odesílat data o evidenci tržeb. Přitom více než polovina si ještě nevyzvedla své přístupy.

Češi vždy nechávají vše na poslední chvíli. U druhé vlny elektronické evidence tržeb si však zahrávají s ohněm. Hrozí jim vysoké pokuty.

Už ve středu 1. března startuje 2. vlna elektronické evidence tržeb. Platí pro maloobchody a velkoobchody včetně e-shopů a lékáren. Jak vyplynulo z vyjádření Finanční správy pro ČTK, autentizační údaje si do včerejšího dne vyzvedlo zhruba 106 500 maloobchodníků a velkoobchodníků z celkového čtvrt milionu, který je však pouhým odhadem Finanční správy. Skutečný počet povinných podnikatelů se může lišit. 

Finanční správa se brání nařčení, že metodiku vydala pozdě

Nápor proto Finanční správa očekává právě v těchto dnech. Prodejci EET řešení přikládají vinu neznalosti podnikatelů, ale také zmatkům ze strany Finanční správy, které vydala pozdě zpřesňující pravidla. Ta se ale brání. Finanční správa tímto chtěla pomoci těm, kterým nebyly některé detaily jasné, a jak lépe to vysvětlit než na příkladech, řekla ČTK mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Finanční správa přitom již dříve avizovala, že v případě druhé vlny bude nekompromisní a bude udělovat pokuty u těch, kteří data o evidovaných tržbách odesílat nebudou. Pokuta může být přitom udělat až do výše půl milionu korun

Povinnost EET se nakonec týká i e-shopů, pro které koncem minulého týdne byly vydány konkrétní příklady k dobírce. V případě, kdy mezi poplatníkem a dopravcem není vztah, který by byl založen na bázi přímého či nepřímého zastoupení, dopravce nevystupuje v roli zastupujícího, nýbrž zastává roli tzv. „prostředníka“

V takovém případě je platba zákazníka ve prospěch poplatníka uskutečněna až v okamžiku převzetí této platby poplatníkem od poskytovatele této služby (dopravce). Ke stejnému okamžiku je tedy třeba sledovat naplnění formálních a materiálních náležitostí evidované tržby. Pokud dopravce (prostředník) převede platbu poplatníkovi přímo z účtu na účet, nebude poplatník povinen takovou platbu evidovat(nejsou splněny formální znaky evidované tržby). 

Čtěte více: E-shopy zbystřete, finanční správa vydala další metodiku k dobírce u #EET

Server Podnikatel.cz problematiku e-shopů a dobírky ještě zpřesní. 

Nezapomněli jste na svůj byznys? Třeba také spadáte do 2. vlny

Druhá vlna se dotkne maloobchodu a velkoobchodu, jež jsou uvedeny v Klasifikaci ekonomických činností (NACE) pod kódem 45.1, 45.3, 45.4, pokud jde o obchod, 46 a 47.

skoleni_15_4

Na klasifikaci NACE odkazuje samotný schválený zákon o evidenci tržeb

Druhá vlna elektronické evidence tržeb se spustí tuto středu 1. března 2017.

2. fáze (od března 2017) – velkoobchod a maloobchod

NACE 45.1 Obchod s motorovými vozidly, kromě motocyklů
NACE 45.3 Obchod s díly a příslušenstvím pro motorová vozidla, kromě motocyklů
NACE 45.4 Obchod s motocykly, jejich díly a příslušenstvím
NACE 46 Velkoobchod, kromě motorových vozidel
NACE 47 Maloobchod, kromě motorových vozidel (vč. stánkového prodeje, prodeje na tržištích, …)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).