Hlavní navigace

Názor k článku 7 podnikatelských asociací vyzývá vládu, aby stáhla zákon o #EET od ViR - "Nezaplati pak ve vysledku takovy clovek vic jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2015 0:04

    ViR

    "Nezaplati pak ve vysledku takovy clovek vic jako zamestnanec, kde nemuze ojebavat, nez kdyz podnikal a byl permanentne ve ztrate?"

    To je otázka, která kupodivu nemá jednoznačnou a hlavně vždy kladnou odpověď. Nikdo Vám totiž není schopen předem říct, jestli ekonomicky úspěšný "ojebávající" podnikavec bude z hlediska tvorby výnosů a přínosu pro společnost stejně ekonomicky úspěšným zaměstnancem.

    Vedle toho, každý makroekonom ví, že šedá a dokonce i černá ekonomika paradoxně jsou nezanedbatelným přínosem pro HDP. A Speciálně ta šedá (ve výrobních odvětvích) funguje z pohledu využití kapitálu, jeho kumulace a růstu hospodářství podstatně efektivněji, než jak je schopen růst zajistit po zdanění z vybraných peněz (český) stát.

    Stát tím, jak s penězi nakládá (nepatrné reinvestice a většina daňových příjmů jde na spotřebu a "prostě se prožere") je vlastně v koloběhu peněz v ekonomice jen jeden mezičlánek,a to nepříliš dobře fungující.

    Jak ten podnikavec, tak třeba jeho zaměstnanci placení hotově na ruku totiž stejně většinově ten nezdaněný příjem utratí za zboží, k jehož ceně je připočtena DPH a je v ní zahrnuta i cena práce (včetně daní a odvodů z ní) těch, co to zboží ve fabrikách vyrobili a dostali do obchodů.

    A jelikož si toho zboží či služeb pořídí tito lidé z výrobní sféry trochu víc (o to, co by jinak dostala přes daně sféra nevýrobní), a jelikož s tím hospodaří i o něco lépe (např. méně zahraničních dovolených a neinvestičního zboží z dovozu a více tuzemských výrobků a zboží investičního), nedochází většinou u těchot drobných úniků k tak velkým škodám, jak se snaží tvrdit "úředníci".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).