Hlavní navigace

7 tipů, jak zaměstnat studenta jako stážistu a zefektivnit tak práci ve firmě

26. 10. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Využijte potenciál “pracovního” trhu také mezi studenty vysokých škol. Vytvořte nová pracovní místa ve formě stáže. Můžete si vycvičit budoucí zaměstnance k obrazu svému a zrychlíte pracovní tempo ve svém týmu.

Komunikace mezi zaměstnavateli a studenty v Česku většinou vázne. Studenti jsou přijímáni vesměs na brigádnická místa, jejichž pracovní náplň není pro studenty z praktického hlediska motivující. Přitom stačí brigádní činnost přeformulovat na stáž, kdy se student zapojuje do běžného pracovního tempa ve vyhrazeném týmu.

Studenti ocení mnohem více pracovní činnost, která je z praktického hlediska pro ně více přínosná, než aby vykonávali podřadné administrativní úkony. Ale jak na to? Přečtěte si 7 tipů, jak zaměstnat studenta jako stážistu a ušetřit.

Proč zaměstnavatelé nechtějí studenty zaměstnávat

  • studenti nemají vytvořeny pracovní návyky, například v dodržování pracovní doby
  • musejí pro studenta vyčlenit pracovní dohled, tedy zaměstnance, který pak svou běžnou pracovní agendu neplní na 100 %
  • pokud student pro firmu pracuje více než 150 hodin ročně, stává se pro firmu ekonomicky neefektivní pracovní sílou
  • zaměstnavatelé neumějí se studenty jako s lidskými zdroji dobře hospodařit, studenty zahltí administrativní činností, která je pak od další práce pro firmu odrazuje

Jak ve firmě stážistu chápat

  1. jako posluchače 3. až 5. ročníku vysoké školy
  2. jako posluchače oboru, v němž firma působí
  3. jako člena pracovního týmu, který má v týmu juniorskou pozici
  4. jako pracovníka, který je zaměstnán zpočátku na určité pracovní období
  5. jako pracovníka, jemuž umožníte si pracovní dobu flexibilně měnit, například kvůli zkouškovému období
  6. jako zaměstnance, jehož odměna je odvíjena od typu práce a pracovního zařazení, stejně jako u běžného zaměstnance
  7. jako budoucího zaměstnance, který po studiu plynule nastoupí do zaměstnání na plný úvazek

1. vytvořte pro stážistu speciální pracovní místo

Pokud chcete zefektivnit práci ve firmě a studenta zároveň motivovat tím, že mu přidělíte konkrétní pracovní úkony, které nebudou podřadného charakteru, vytvořte pro stáž speciální pozici. Ta by měla mít jasně definované pracovní úkony, zodpovědnost i zařazení v organizační struktuře. Nejlepší je včlenit stážistu do již existujícího týmu, kde bude například na juniorské pozici. Čtěte více: Zaměstnávání žáků a studentů

2. nepřijímejte stážistu jen, když se vám nahromadí zakázky

Můžete se tak dostat do podobné situace jako v případě, kdy využíváte studenty pouze formou brigády. Pokud nebudete schopni pro stážisty najít celoroční uplatnění, zkuste jim vyčlenit alespoň určitý počet měsíců z kalendářního roku. Toto období by se však mělo opakovat, aby si stážisté zvykli na pravidelný režim. Obecně pak platí, že pro stážistu byste měli najít práci minimálně ve 3 pracovních dnech. Ty by však neměly být osmihodinové s ohledem na studijní povinnosti stážistů.

3. i pro přijímání stážistů platí přijímací pohovory

Dejte si tu práci najít stážistu prostřednictvím konkurzu, stejně jako když hledáte nového zaměstnance. Investice do pohovorů se vyplatí, můžete totiž již na začátku odhadnout, zda se student pro výkon specifické práce vůbec hodí. Jeho věk by navíc neměl přesáhnout 30 let. Čtěte více: Jak vést vstupní pohovor

4. vytvořte si systém odměn

Stážista by měl být motivován nejen pracovní náplní, ale také odpovídající finanční odměnou. Pokud jste malá firma a nemáte dostatek finančních prostředků, zkuste nabídnout stážistům i takovou spolupráci, která bude odměněna například výhodnými bonusy (proplacená doprava, obědy zdarma apod.). V běžné praxi byste měli uzavřít se stážistou dohodu o provedení práce v případě, že počet odpracovaných hodin nepřekročí 150 hodin ročně. V tom případě nemusíte za stážistu odvádět zdravotní ani sociální pojištění. Mzda z této dohody se pak určuje dle stanovených zákonných podmínek, je lepší však nabídnout vyšší než minimální mzdu. Student si totiž již v tomto okamžiku vytváří dojem o vás jako o budoucím zaměstnavateli a systému odměňování.

5. veďte si pracovní složku stážistů

Je dobré si všechny informace, ať už pro potřeby účetní či v rámci začlenění v týmu, vést ve speciální složce. V případě, že stážista v budoucnu projeví zájem ve firmě pracovat na plný úvazek, veškeré administrativní úkony s přijímáním nového pracovníka pak odpadají.

6. v týmu se stážistou také jmenujte kouče

Pokud chcete u stážisty rozvíjet jeho pracovní potenciál, jmenujte v týmu některého ze zkušených zaměstnanců jeho koučem. Ten by se měl starat především o vytváření motivačního prostředí, které bude rozvíjet schopnosti a dovednosti stážisty.

skoleni_15_4

7. nezapomínejte vystavovat stážistům potvrzení

V případě, že stážista ve firmě úspěšně absolvoval určité pracovní úkony, vystavte mu příslušné potvrzení. To ostatně bude potvrzením i pro vás, že byste omylem pracovní složku stážisty omylem skartovali a na jeho předchozí působení si již nevzpomínali. Je proto dobré vystavit potvrzení v originální formě, například ve formě certifikátu. Ten ostatně pomůže stážistům v hledání i dalších pracovních příležitostí v případě, že se rozhodne hledat uplatnění v jiné společnosti.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).