Hlavní navigace

Kdy začínají platit pojistné absolventi škol?

9. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

I absolventi vysokých škol mají nárok na prázdniny. Těmi je měsíc následující po vykonání poslední zkoušky. Jestliže student ukončí studium až v měsíci září, a to obhajobou diplomové práce, má nárok na poslední prázdniny ještě v měsíci říjnu, pokud nevykonává po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost. Poté může nastat několik variant:

  • Absolvent nastupuje po ukončení studia nebo po prázdninách do „klasického“ zaměstnání – od tohoto okamžiku hradí sociální a zdravotní pojistné zaměstnavatel.
  • Absolvent, který nenajde zaměstnání, se zaregistruje na úřadu práce do doby, než najde zaměstnání. Pojistné se v tomto případě neplatí.
  • Absolvent začne po prázdninách studovat další vysokou školu – doba od skončení výuky střední školy do začátku školního roku se považuje za studium, a to nejdéle po dobu tří kalendářních měsíců následujících po měsíci, v němž ukončil studium na vysoké škole. Sociální pojistné se neplatí. Zdravotní pojistné je student povinen od měsíce následujícího po dovršení 26 let.
  • Absolvent odchází studovat do zahraničí – jestliže je studium v cizině rozhodnutím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR postaveno na roveň studia v ČR, pojistné neplatí. V případě že ne, je studentem pouze v době školních prázdnin. Po této době je povinen platit minimální zdravotní pojistné. Sociální pojistné se platit nemusí, student však není důchodově pojištěn.

Čtěte více: Brigádnická činnost – Zaměstnávání žáků a studentů 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).