Hlavní navigace

AČTO odmítá výjimky u EET. Pokud nebude platit pro všechny, postrádá smysl

25. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Asociace českého tradičního obchodu je velkým zastáncem elektronické evidence tržeb. Že by se snad neměla týkat farmářů, je podle ní nepřijatelné.

O neměnném názoru Asociace českého tradičního obchodu na chystanou elektronickou evidenci tržeb server Podnikatel.cz informoval již na začátku července. Tehdy se AČTO opřela do politiků i médií. Podle jejích slov se údajně snaží zkreslovat informace ohledně EET. 

Čtěte více v článku: EET chceme, narovná trh. Nechceme asijský styl podnikání, tvrdí AČTO

V souvislosti s navrhovanými výjimkami, které by se mohly elektronické evidenci tržeb týkat, vydává nyní AČTO stanovisko, ve kterém odmítá, aby se povinnosti vést elektronickou evidenci tržeb jakékoli skupiny podnikatelů vyhnuly. Konkrétně pak zmiňuje farmáře a osoby, jež mají vedlejší příjem.

Pokud má zákon fungovat, musí platit plošně a bez výjimek, uvádí Asociace českého a tradičního obchodu ve své tiskové zprávě.

Jaké výjimky jsou ve hře?

Elektronická evidence tržeb by se mohla vyhnout nejmenším podnikatelům, což také už dříve potvrdil serveru Podnikatel.cz šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček: Stále se snažíme s ministerstvem řešit i zatížení těch opravdu nejmenších, s obratem v řádu nízkých statisíců nebo spíše desetitisíců ročně, ale nic neslibuji. EET by se také nemusela vztahovat na osoby, které si podnikáním jen přivydělávají

Čtěte také: Havlíček: Také v #EET je skulina jak vrata. Kdo bude chtít podvádět, bude

Výjimka by se mohla týkat také některých typů podnikání. Ministr zemědělství Marian Jurečka připravil novelu, která by z EET vyloučila farmářské trhy. Elektronická evidence tržeb by totiž údajně mohla omezit nabídku tradičních českých potravin na farmářských trzích. Ač se v zákoně o elektronické evidenci tržeb nakonec objevili také řemeslníci, i oni jsou ve hře o vyjmutí z povinnosti vést EET.

skoleni_15_4

V celé škále návrhů se také objevuje ten, jež říká, že by se EET měla týkat jen plátců DPH. Popřípadě, že by se měla vyhnout drobným podnikatelům, kteří jsou plátci DPH a mají roční příjmy do jednoho milionu korun.

Zda navrhované výjimky nakonec projdou, či naopak, můžete tipovat v článku: Jaké změny #EET mají šanci projít a jaké jsou jen utopií? Tipujte s námi

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).