Hlavní navigace

Akcionáři Umbro odsouhlasili převzetí firmou Nike

1. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Akcionáři britského výrobce sportovního oblečení a vybavení Umbro PLC souhlasí, aby společnost převzala americká firma Nike Inc. za 285 milionů liber. Nike tak díky firmě Umbro získá napojení na lukrativní evropský trh a zřejmě se také příblíží svému plánu stát se ještě před rokem 2010, kdy bude mistrovství světa ve fotbale, největší značkou vyrábějící fotbalové zboží. Umbro by však i nadále mělo zůstat nezávislou značkou. Dohoda mezi oběma společnostmi by měla být dokončena na počátku března. Bude však záviset ještě na rozhodnutí antimonopolních úřadů. Zprávu přinesl server iHNed.cz.

Spojení obou firem ohrožovala firma Retailer Sports Direct International. Ta zvýšila svůj podíl v Umbru na téměř 30 procent, takže měla dostatek akcií dohodu zablokovat. Generální ředitel Mike Ashley však koncem roku prodal 20 procent akcií firmě Nike a přislíbil podporu dohody a prodej zbývajícího podílu. Další společnost JJB, která drží desetiprocentní podíl, podle agentury AP uvedla na počátku tohoto týdne, že dohodu také podpoří.

Značka Umbro je známá po celém světě. Ve více než 90 zemích se prodává její fotbalové oblečení, obuv i vybavení firmy. Dodává oblečení národním týmům, jako je Anglie, Irsko, Švédsko a Norsko a také šesti týmům anglické Premier League či více než stovce dalších profesionálních týmů po celém světě, včetně ČR. Situaci firmě trochu zkomplikovala skutečnost, že se anglický fotbalový tým nekvalifikoval na letošní evropský šampionát. Klesl firmě tak prodej sportovních triček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).