Hlavní navigace

Stačí v e-shopu znemožnit objednání alkoholu, nebo ho musíte úplně stáhnout?

21. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Někteří odborníci radí e-shopům, aby alkohol nad 20 % v nabídce ponechaly a pouze znemožnily objednání. Jiní však oponují, že je to protizákonné. (AKTUALIZACE)

Omlouváme se za nepřesné znění původního článku a přinášíme jeho rozšíření.

Metanolová aféra se projevuje i na chování lidí na internetu. V posledních dnech výrazně stoupl počet lidí, kteří vyhledávají alkohol na internetu. Kromě nárůstu zájmu o informace týkající se celé kauzy, kdy se rapidně zvýšilo vyhledávání slov „prohibice“, „metylalkohol“ a „alkohol”, narostl i počet hledání konkrétních značek. Například vyhledávání slova “becherovka” vzrostlo o více než 400 %. Vyplývá to z dat společnosti Effectix.com.

Na prohibici musely rovněž zareagovat e-shopy. Některé online obchody nabídku alkoholu úplně zrušily, což je však poškodí v oblasti SEO. Další e-shopy alkohol v nabídce ponechaly, zároveň ale připojily upozornění, že alkohol neprodávají a nelze ho objednat. Najdou se také obchody, které alkohol nabízejí i nadále a u kterých si ho lze objednat. Zůstává však otázkou, zda ho po objednání skutečně doručí. Z pohledu SEO je nejvhodnější ponechat alkohol v eshopu, ale znemožnit jeho objednání. Je to v principu stejný případ, jako člověk viděl v obchodě láhve s alkoholem, ale u kasy by vám je odmítli prodat, doplnil David BauckmannEffectix.com.

Tomu však oponuje Tomáš Nohál ze společnosti NetDirect, podle kterého musí být alkohol dle daného nařízení o prohibici úplně z nabídky stáhnut. Dle nařízení byste měl správně alkohol nad 20 % s e-shopu stáhnout, neměl by být vůbec vidět. Ani úřady však neví, zdali vás pokutovat, pokud zboží s eshopu nestáhnete, rozhodnutí o postihu pak bude na konkrétním státním úředníkovi, který váš případ bude řešit, uvedl na forum.podnikatel.cz Nohál.

Vzhledem k výše zmíněným faktorům odborníci očekávají, že dojde k vysokému nárůstu malých bezejmenných eshopů. Poptávka po tvrdém alkholu zůstává totiž vysoká, možnost ji uspokojit celkem reálná a postižitelnost obtížná. Očekávám vznik nových eshopů v zahraničí s těžko dohledatelným vlastníkem a jasným cílením na český trh. Zde vidím zatím mezeru s možnou dohrou u soudu, komentoval David Bauckmann.

Celkově na otravu metanolem už zemřelo 23 lidí a další desítky skončily v nemocnici. Kromě vyhlášení prohibice na lihoviny s obsahem alkoholu 20 % a více včera ministerstvo zdravotnictví zakázalo i export těchto lihovin. Proti tomu se dnes ohradili výrobci lihovin, podle kterých je pro ně zákaz likvidační.

Zeptejte se v poradně

Podnikatel.cz spustil ve spolupráci se společností NetDirect s ohledem na problematiku prohibice odbornou poradnu, která poskytuje odpovědi na otázky týkající se prohibice v online prodeji. 

Odpovídá senior consultant společnosti NetDirect Tomáš Nohál

Uživatelé se mohou ptát především na dotazy týkající se praktických dopadů prohibice na online prodej:

Daně x

  • jak přizpůsobit nabídku přímo v internetovém prodeji
  • jak řešit komunikaci se zákazníky
  • jak upozornit zákazníky na omezení prodeje
  • jak řešit skladové zásoby
  • jak komunikovat s orgány činnými v trestním řízení

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).