Hlavní navigace

Alza 28. října prodejny otevře, jde prý o výdejny. Další e-shopy zavřou

11. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Alza, podle licence: Rights Managed
Během státního svátku 28. října by velké obchody měly mít poprvé povinně zavřeno. Opatření se týká i e-shopů, které mají prodejny splňující podmínky zákona.

Jak ale dnes upozornily Hospodářské noviny, například Alza.cz nechá většinu svých prodejen otevřenou, a to zřejmě včetně největší v Praze v Holešovicích. Podle Alzy jde totiž o výdejny a showroomy. Server Podnikatel.cz oslovil i další velké e-shopy. Ty vesměs uvedly, že svá výdejní místa zavřou a že se budou chovat jako o víkendových dnech.

Kdy a kdo musí zavřít

Už za několik týdnů se poprvé v praxi „předvede“ nový zákon o omezení otevírací doby obchodů. Zákaz otevření se týká 7 svátků. Jde o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moct mít otevřeno jen do 12:00.
Omezení se však netýká všech obchodníků. Vedle obchodů s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních nebude zákaz platit pro čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Jestliže obchody zákaz poruší, hrozí jim pokuta až do výše 1 milionu korun. V případě, že by šlo o opakované porušení, mohou dostat pokutu až 5 milionů korun.

Jak dnes uvedly Hospodářské noviny, největší tuzemský e-shop zřejmě nezavře svojí největší prodejnu v pražských Holešovicích, která přesahuje hranici 200 metrů čtverečních. V den státního svátku 28. října zůstane otevřená většina našich výdejních míst. Neprovozujeme prodejny s více než 200 metry čtverečními prodejních ploch, ale síť výdejen a showroomů, kde dochází zejména k výdeji zboží a prezentaci zboží našich smluvních partnerů, uvedl Miroslav Tesař, manažer prodeje Alza.cz.

skoleni_15_4

Ostatní velké e-shopy výdejny zavřou

Další velcí hráči na online trhu ale naopak plánuje část či všechna výdejní místa zavřít. Změny v legislativě se nás netýkají. V průběhu svátků (mimo 24. prosince dopoledne) mají naše výdejní místa zavřeno, uvedl serveru Podnikatel.cz Jan Řezáč, mluvčí Mall.cz. Všechny pobočky CZC.cz jsou na státní svátky standardně zavřené, a to jak v průběhu roku, tak o vánočních svátcích, připojil se Martin Rippl, mluvčí CZC.cz.

Kasa.cz serveru Podnikatel.cz potvrdila, že během státních svátků uzavře Kasahousy a budou uzavřená také výdejní místa KasaPOINT v lokalitách, které odpovídají podmínkám stanoveným zákonem. Zákazníci si budou moci zboží osobně vyzvedávat následující den popř. zvolit doručení domů. Jako větší omezení vnímáme dva vánoční svátky, kdy budou spouštěny povánoční výprodeje a zákazníci jsou zvyklí právě vánoční svátky využít nejen k výběru zboží, ale také k jeho vyzvednutí, uzavřela Andrea Čižmářová, ředitelka komunikace Kasa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).