Hlavní navigace

Alza.cz otevře 28. října výdejnu v Holešovicích. Podle ČOI poruší zákon

27. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Alza, podle licence: Rights Managed
Zákon o prodejní době dolehne i na e-shopy. Ty, co mají velké výdejny zboží, musejí mít zavřeno. Alza.cz otevře v Holešovicích, hrozí jí pokuta.

Česká obchodní inspekce (ČOI) ohlásila na pátek, kdy je státní svátek a první naplnění nového zákona, velké kontroly.

Chce tak zjistit, jak velké řetězce budou respektovat zákon o prodejní době. Obchody se mezitím připravují na velký nápor zákazníků, který připadne na čtvrtek. A hrozí už také první spor z oblasti e-commerce.

E-shop Alza.cz nechá otevřenou výdejnu v Praze-Holešovicích. Jak vyplývá přímo ze stránek Alza.cz, e-shop zavře pouze prodejny v Kladně, Příbrami, Děčíně a Frýdku-Místku. Přitom v Holešovicích má e-shop vůbec největší prodejní plochu. Na stránkách Alza.cz uvádí, že výdejna v Holešovicích má prodejní plochu 3000 m2.

Alza.cz na svých stránkách ještě ve čtvrtek deklarovala, že Holešovice budou otevřeny. 

Holešovická výdejna má prodejní plochu 3000 m2

Alza.cz může v pátek očekávat kontrolu a také pokutu

Pokud Alza.cz nechá tuto výdejnu otevřenou v pátek 28. října, může očekávat kontrolu a také pokutu od ČOI. Jak serveru Podnikatel.cz zdůraznil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich, omezení prodejní doby bude dopadat i na prodejny („výdejny“) internetových obchodů, jejichž plocha přesahuje 200 m2, kam spadá právě i holešovická prodejna.

Pojem „prodej“ je třeba chápat tak, že zahrnuje nejen samotné objednání zboží zákazníkem, ale také jeho výdej, doplnil Fröhlich.

Spory bude řešit ČOI i se supermarkety Albert

V týdnu se přitom řešil další sporný případ řetězce Albert. Ten chce nechat otevřeny ty obchody, které má v blízkosti metra. To se ale ČOI nelíbí a inspekce už předem avizovala, že zákon má sice výjimky, ale ty se týkají pouze letištních a železničních stanic. Výjimka stanovená v zákoně o prodejní době se nevztahuje na prodejny umístěné ve stanicích metra. Stanici metra nelze chápat jako železniční stanici, neboť na železniční stanici jsou kladeny odlišné požadavky než na stanici metra, upřesnil výklad zákona Jiří Fröhlich.

skoleni_15_4

Zákon o prodejní době, který nabyl účinnosti dne 1. října 2016, upravuje prodejní dobu v maloobchodě a velkoobchodě tak, aby byl stanoven obecný zákaz prodeje ve vyjmenované svátky a omezena prodejní doba na Štědrý den.

Zákon platí pro prodejny, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 m2, a týká se podle ČOI pouze prodeje zboží. O svátcích lze proto provádět úklid, naskladňování zboží, inventuru atd. Někteří zaměstnanci, kteří požadovali ve svátcích volno, tak budou i v pátek pracovat. Zákon se tak možná mine účinkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).