Hlavní navigace

Amazon není zlato, co se jen třpytí, varují lidé z české e-commerce

8. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Řada z politiků hovoří o chybě, pokud si Česko nechá ujít investice firmy Amazon u nás. Jak ale upozorňují lidé z e-commerce, není moc o co stát.

Přestože se ještě někteří politici nevzdávají myšlenky, že by firma Amazon postavila na jihu Moravy své logistické centrum, spíše to vypadá, že vyroste jen jeden sklad v Dobrovízi u Prahy. Z logistických center se navíc stalo politické téma, ke kterému se vyjadřoval i prezident Miloš Zeman. Jak ale upozorňují lidé z e-commerce branže, politická očekávání jsou na hony vzdálená realitě.

Pracovní pozice budou hlavně nekvalifikované

Například Jiří Hlavenka, zakladatel společností Computer Press a InternetShops a nyní investor, vysvětluje na serveru Lupa.cz, že ze samotné stavby logistického centra (nepočítají zaměstnanost) poplynou Česku jen mizivé výhody. Americká společnost Amazon dá stovky miliónů eur holandskému developerovi, firmě CTP. Developer už má své pozemky, na nich mu nějaká nejspíše zahraniční stavební firma postaví haly, které budou v majetku jeho či v majetku Amazonu (podle toho, zda mu to prodá nebo pronajme). Do hal pak Amazon naveze vybavení, které pravděpodobně bude vyrobeno jinde – jde o unifikovaná distribuční centra, jakých má firma po světě asi čtyřicet, popisuje Hlavenka.

Hlavenka je rovněž skeptický k přínosu pro tuzemskou zaměstnanost. Vzhledem k povaze požadovaných pozic, kdy půjde hlavně o vyskladňovače a přebalovače, je podle něj pravděpodobné, že zaměstnání získají hlavně gastarbaiteři z jihu a východu Evropy. V žebříčku pracovních míst – a platů – jsou skladoví manipulátoři poblíž dolního okraje. Kromě nich jsou tak dole ještě uklízeči/čky a ostraha; ale nebojte se, i ty Amazon bude potřebovat. Samozřejmě kromě řadových pracovníků bude firma potřebovat i určitý počet osob do středního managementu, ti ale celkově velmi nízký profil zaměstnanců Amazonu o moc nevylepší, píše Hlavenka.

Brand24

Čtěte více na Lupa.cz: Jiří Hlavenka: Jak říci Amazonu ne

Ptejme se po pracovních podmínkách

Podobně se pro Týden.cz vyjádřila také Andrea Čižmářová, marketingová ředitelka Kasa.cz. Podle ní Amazon nespasí české nezaměstnané, ale na své si přijdou spíš brigádníci či nekvalifikovaní pracovníci nejen z tuzemska. Jak navíc doplňuje Čižmářová, měli bychom se rovněž zajímat o pracovní podmínky, které Amazon nabízí. Fakt, že zavírá v Německu několik svých logistických center, protože podmínky nebyly přijatelné pro německé odbory, mluví sám za sebe, komentuje Čižmářová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).