Hlavní navigace

Analytici: Vláda bude už jen přežívat, s reformami je konec

24. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vláda sice ustála hlasování o nedůvěře, její reformní snaha je ale podle analytiků u konce. Faktory jako výsledky voleb, půlka funkčního období vlády a křehkost koalice nahrávají tomu, že lidé mohou na další reformy zapomenout.

Před dvěma dny přežila vláda svou klinickou smrt. Po koaličním fiasku v krajských a senátních volbách, se opozici nepodařilo vyslovit vládě nedůvěru. Přesto volby, které skončily jasným vítězstvím opoziční ČSSD, znamenají podle odborníků mnoho. Kvůli debaklu, které vládní strany a především ODS (neobhájila vůdčí postavení ani v jednom kraji) utrpěly, se analytici domnívají, že snaze o reformní politiku odzvonilo a vyčítají vládě, že se do reforem nepustila dříve a razantněji. Čtěte více: Odborníci a podnikatelé k reformě: Je to teprve první krok.

Z modré na oranžovou

Již před krajskými a senátními volbami se počítalo s převahou ČSSD, avšak její drtivé vítězství muselo překvapit i samotné sociální demokraty. Ve všech 13 krajích, ve kterých se volilo, získala ČSSD nejvíce hlasů. Největší podíl hlasů získali sociální demokrati v Moravskoslezském kraji (42,63 %), kde pro ně hlasovalo takřka dvakrát více voličů než pro druhou ODS. Nejtěsněji naopak dopadly volby ve Středočeském kraji, kde vyhrála ČSSD s 35,16 % hlasů. Druhá ODS (32,81 %) na ni ztrácela přes dvě procenta.

Podle politologů se opozici vyplatila kampaň postavená na celorepublikové bázi. Témata jako zrušení regulačních poplatků, zastavení privatizace nemocnic či reformy veřejných financí přitáhly voliče k urnám. Některé kraje se o změny asi pokusí, jiné půjdou cestou středu – některé poplatky ponechají, jiné kosmeticky změní, ale nečekám zcela zásadní obrat a ústup od předchozích zdravotnických rozhodnutí, staví se k předvolebním slibům politolog Jan Kubáček.

Důležitou roli sehrála i velká volební účast. K urnám přišlo přes 40 % lidí. Přesvědčivé vítězství ČSSD způsobila hlavně schopnost sociálních demokratů oslovit a získat pro sebe drtivou většinu protestních voličů a schopnost přivézt je k volbám, vidí hlavní příčiny vítězství ČSSD Jan Kubáček.

Podobným výsledkem dopadly též senátní volby, kde měla levice také výrazně navrch. Otázkou zde však zůstává, zda svůj úspěch potvrdí i v druhém kole.

Reformy na pokraji sil

Výsledky krajských a senátních voleb podle analytiků zřejmě způsobí jednu výraznou změnu v chování vlády. Jedná se o pozdržení, nebo dokonce o zastavení „reformního rychlíku“.

Reformní úsilí vlády teď bude s vysokou pravděpodobností dosahovat k nule. Vláda teď bude mít za cíl jenom přežít a zkusit si vzhledem k pozdnímu politickému cyklu alespoň trochu vylepšit pověst neděláním kontroverzních opatření, možná i děláním opatření mírně populistických, domnívá se Martin Lobotka, analytik České spořitelny.

Za snížením pravděpodobnosti dalších reforem nestojí ale jen výsledky voleb, ale i další faktory. Rozložení sil v parlamentu a pomalu, ale jistě blížící se parlamentní volby předurčily, že výraznější reformy by vláda neudělala i bez výsledků krajských voleb. Navíc se zatím máme stále příliš dobře, řadě politiků se tak nechce do nepopulárních reforem, vysvětluje Petr Sklenář ze společnosti Atlantik FT. Čtěte více: Důchodový systém. Problém ležící ladem.

K tomu všemu se přidá i zhoršující se stav ekonomiky, která sám o sobě by podle odborníků podkopal ochotu cokoliv dělat. V každém případě se promrhala výborná příležitost, když ekonomika rostla a volby dopadly ve prospěch (i když určitě ne v takový, jak doufali) pravice, komentoval Martin Lobotka.

Začíná se tak snášet kritika na hlavu vlády za pomalé prosazování důležitých reforem. Některé se nepodařilo vůbec schválit, jiné se sice spustily, ale jejich úspěšně dokončení je v nedohlednu. Jedná se hlavně o reformu zdravotnictví, daňového a důchodového systému. Obzvláště reforma penzijního systému patří mezi nejzásadnější problémy, do kterých se žádné vládě příliš nechce. Čtěte více: Do důchodu nejdříve až po 35 letech práce.

O něco málo kritičtěji se k vládě staví analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. Reformní záměry ODS patrně zůstanou stejné, ovšem jejich prosazování bude obtížnější, dodal Moravanský.

Myslíte si, že důchodová reforma

  • je nutná a je v ní třeba pokračovat
    67 %
  • je nutná, ale další změny by měly přicházet postupně
    7 %
  • je potřeba, ale současná novela bohatě stačí
    1 %
  • není vůbec potřebná
    25 %

Finanční trhy krajské volby nezajímají

Krajské a senátní volby se svým načasováním trefily do rostoucí finanční krize, která jejich výsledky mohla do jisté míry ovlivnit. Krize se do výsledků voleb promítla tím, že posílila obavy a odhodlanost protestních voličů hlasovat proti vládě, myslí si Jan Kubáček.

Zatímco však krize postoj voličů částečně ovlivnila, výsledky voleb finanční trhy vůbec nezasáhly. Situace na trzích je mimořádně složitá a troufám si říci, že momentálně důležitějším negativním faktorem je celosvětová krize a v rámci regionu jsou to problémy Maďarska než krajské volby v ČR, uvedla pro server Podnikatel.cz Lucie Vitamvásová, analytik společnosti X-Trade Brokers DM SA.

Brand24

Trhy by možná reagovaly, pokud by mezi předvolební témata patřila například regulace trhů, ale nic takového se neobjevilo a předpokládáme, že ani neobjeví, protože k tomu není důvod, doplnil Ondřej Moravanský.

Finanční trhy na aktuální politiku reagují pouze v případě, pokud se jedná o výrazně dramatickou situaci, jako byla například na Ukrajině, dodal na závěr Petr Sklenář.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).