Hlavní navigace

Analýza: Až 40 % zaměstnanců neváhá poškodit svého zaměstnavatele

15. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vlastní zaměstnanci mohou firmu výrazně poškodit. Průzkumy ukazují, že se to týká informační bezpečnosti i zneužívání interních dat.

Firmy a jejich vlastníci musí být stále ve střehu. Není to nabádání k paranoie, průzkumy totiž ukazují, že je toto konstatování oprávněné. Konkurenceschopnost společností ohrožují intriky jejich vlastních zaměstnanců. Další oblastí, kde je třeba důsledně předcházet hrozbám, je ochrana dat (tedy prevence vnějších útoků).

Zaměstnanci proti firmám

Analýza technologické společnosti S&T CZ, která se zaměřila na klíčové bezpečnostní  hrozby, ukázala, že až 40 procent zaměstnanců neváhá poškodit zaměstnavatele kvůli svému vlastnímu prospěchu. Pravděpodobnost útoku na firmu zevnitř je přitom třikrát vyšší než zvenčí. Interní pletichy, tedy snaha získat nekalým způsobem nějakou výhodu uvnitř firmy, patří mezi nejrozšířenější bezpečnostní rizika. V závěsu je vynášení strategických informací mimo firmu, například podrobnosti o nabídkách klíčových tendrů, komentuje výsledky analýzy Petr Hněvkovský, bezpečnostní expert společnosti S&T CZ. Čtěte více: 5 tipů, jak poznat intrikáře v pracovním týmu

Co nejvíce ohrožuje bezpečnost firem? Podle výzkumu je to:

  • zneužití informací v rámci firmy
  • vynesení informací ven z firmy
  • bezpečnostní díry, které vznikají z nedbalosti
  • útok hackerů

Nejvíce se přitom kradou například rozvojové plány firmy, údaje o platech, či nabídky v tendrech.

Tím, že jejich zaměstnanci zneužijí interní informace, jsou přitom nejvíce ohrožené firmy, které mají nad padesát zaměstnanců. V takových firmách už je totiž mezi zaměstnanci velká konkurence. Setkáváme se často s nulovým zabezpečením interních dat. V případě jejich zneužití se pak velmi těžko hledá viník, a i pokud se najde, bez pádných důkazů nelze takového pracovníka kvůli zneužití interních informací propustit, uvádí k problematice soudní znalec Ivan Janoušek ze znaleckého ústavu Apogeo Esteem.

Problémem často podle odborníků z řad psychologů je, že si zaměstnavatelé potíže ve svém týmu neradi připouštějí, případně problémy bagatelizují.

skoleni_15_4

Ochrana dat: Pozor na mobily a tablety

Ochrana dat je „válečným polem“, na němž by firmy neměly polevovat. Zřejmě se jim to totiž vyplatí. Podle aktuální studie společnosti Deloitte, se ohrožení v oblasti ICT stupňuje a bezpečnostní incidenty mají na firmy stále významnější dopady. V příštím roce budou největší nebezpečí představovat citlivá data uložená v mobilních telefonech a tabletech. Čtěte také: Většina firem sleduje aktivity svých zaměstnanců na internetu

I v bezpečnosti v oblasti ICT hrají klíčovou roli zaměstnanci. Pochybení zaměstnanců dokonce pětina firem, jež se účastnily průzkumu Deloitte, označila za největší hrozbu, které v oblasti informační bezpečnosti čelí. Hrozba narušení bezpečnosti informací zaměstnanci byla vždy považována za jednu z hlavních hrozeb, používání soukromých zařízení je však nová výzva nejen z hlediska zachování důvěrnosti dat a ochrany soukromí zaměstnanců, ale i distribuce aplikací a IT podpory, uvádí Vlastimil Červený, manažer společnosti Deloitte odpovědný za oblast služeb ICT bezpečnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).