Hlavní navigace

Anketa: Podnikatelům vadí časté změny legislativy a daně

15. 4. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Business server Podnikatel.cz a Poštovní spořitelna se zeptaly podnikatelů, co jim nejvíce komplikuje život či jak financují rozvoj svého podnikání. Žehrají na častou změnu zákonů i nedostatek financí. Zároveň se ale ještě nenaučili využívat evropské peníze.

Business server Podnikatel.cz spolu s Poštovní spořitelnou, která se orientuje na segment malých a středních podnikatelů a na živnostníky, uspořádaly anketu. Chtěly zjistit, jak se žije podnikatelům v České republice a co jim nejvíce komplikuje podnikání. Ankety se zúčastnilo celkem 344 podnikatelů, kteří odpovídali na osm otázek. Anketa probíhala napříč kraji.

Názory a nálady velkých českých podnikatelů známe z tisku poměrně dobře. Ovšem naprostá většina malých podnikatelů je pro mediální svět nezajímavá a mohlo by se tak zdát, že o jejich postřehy nikdo nestojí. My v Poštovní spořitelně chceme postupovat přesně opačně, řekl k anketě Tomáš Basista, manažer segmentu SME Poštovní spořitelny. Těch podnikatelů, kteří jsou pro ostatní bezejmenní, se ptáme a budeme se dále ptát, co je při jejich práci zatěžuje a co by jim mohlo naopak pomoci, dodal. Dobrým příkladem je podle Basisty i anketa. Výsledky podle něj potvrdily některé poznatky získané již z osobního kontaktu. Tedy například skutečnost, že podnikatelé jsou v otázce využití dotačních fondů z EU poměrně ostře vyhraněni. Přitom naše zkušenosti z fungování služby Dotační servis ukazují, že až 35 % by mohlo využit evropské peníze aniž o tom vědí. Právě podobné služby, jakým jsou zprostředkování finanční injekcí z EU nebo nově chystaný platební nástroj pro elektronické obchody, považujeme za příspěvky Poštovní spořitelny, které mají velkou šanci někdy až skokově zlepšit výsledky podnikání našich klientů. To stojí za pár otázek, řekl Tomáš Basista.

Anketa ukázala, že podnikatelům nejvíce vadí stálá změna legislativy. A orientovat se musí, protože neznalost zákona neomlouvá. Zajímavou informací je, že pouze zhruba 12 % podnikatelů se sdružuje v komorách nebo sdruženích, přičemž téměř pětina podnikatelů ve sdružování vůbec nevidí smysl. Na základě ankety je možné konstatovat, že v oblasti financí jsou podnikatelé spíše opatrní a v oblasti investic raději spoléhají na vlastní zdroje, než aby se zadlužili. Podobné to je u dotací z evropských fondů, kterých nevyužilo a ani využít nechce asi 70 % malých a středních podnikatelů a živnostníků.

Podnikatelům vadí změny legislativy

Administrativní zátěž je opakovaně připomínána jako jedna z největších komplikací podnikání v Česku. Na otázku, co z oblasti administrativy nejvíce komplikuje podnikatelům život, odpovědělo skoro 44 % podnikatelů, že nejhorší jsou neustálé legislativní změny. Druhým největším problémem je fakt, že je nutné získávat nejrůznější povolení (27,6 %) a na třetím místě jsou daňové předpisy (24,4 %). 14 % podnikatelů ale naopak nepociťuje vysokou administrativní zátěž.

Anketa Poštovka 1

Podpora učňovského školství

Druhá anketní otázka se zaměřila na nedostatek technických profesí a zaměstnanců vůbec. Jak by měl podle podnikatelů stát tuto situaci ovlivňovat? Téměř 43 % podnikatelů je pro větší podporu učňovského školství a technických oborů. Necelých 36 % podnikatelů se domnívá, že by stát měl učňovské školství a rozvoj zaměstnanců nechat na samotných podnikatelích, ale poskytnout jim dotace. 5,8 % podnikatelů se přiklání k názoru, že by se měl trh práce maximálně otevřít cizincům. Se situací na trhu práce je naopak spokojeno 15,4 % podnikatelů.

Anketa Poštovka 2

Sdružování podnikatelů? Spíše ne

Celých 69,5 % podnikatelů tvrdí, že nejsou členy žádného podnikatelského, živnostenského sdružení nebo komory apod. a ani neměli příležitost se jimi stát. Skoro 19 % podnikatelů nevidí ve sdružování firem smysl. Málo, přes pět procent podnikatelů, sice přiznává členství v podobném sdružení nebo komoře, ale zároveň tvrdí, že jim nic nepřináší. Pouze 6,4 % podnikatelů jsou členy sdružení nebo komory a považují to za smysluplné.

Anketa Poštovka 3

Odborné servery jsou pro podnikatele nejčastějším zdrojem informací

Business server Podnikatel.cz a obdobné servery jsou nejčastějším zdrojem informací na internetu pro 50,4 % podnikatelů. Více jak 32 % podnikatelů hledá informace na internetových stránkách úřadů. 5,3 % podnikatelů se informuje na stránkách profesních sdružení. A téměř 12 % podnikatelů preferuje jiné zdroje – především internetové vyhledávače. Pro nás jsou tato čísla důkazem, že server Podnikatel.cz má své opodstatnění a rozhodně budeme podnikat veškeré kroky k tomu, aby se stal hlavním a komplexním zdrojem informací pro drobné podnikatele a SME, říká šéfredaktor serveru Podnikatel.cz Michael Hovorka.

Anketa Poštovka 4

V oblasti financí spoléhají podnikatelé sami na sebe

Pokud jde o rozvoj podnikání spoléhá drtivá většina podnikatelů – téměř 80 % – na vlastní finanční zdroje. 16,6 % využívá bankovní úvěry, necelá tři procenta pak dotace. 2,6 % podnikatelů financuje rozvoj podnikání z jiných zdrojů, případně zdroje kombinuje.

Anketa Poštovka 5

Nejčastějším zdrojem informací o bankovních úvěrech jsou pro podnikatele internetové stránky bank. Téměř čtvrtina podnikatelů se informuje u svého bankéře. Přes 13 % podnikatelů zase čerpá informace z reklam na bankovní produkty.

Anketa Poštovka 6

Finance z evropských fondů nejsou pro české podnikatele ještě zcela běžné. Skoro 70 % podnikatelů totiž zatím dotace nevyužilo ani nevyužívá. Necelých 20 % pak má zkušenosti s dotacemi v rozmezí 1 až 5 milionů korun. 5,2 % podnikatelů využívá dotace v částce na 5 milionů korun a 6,4 % do 1 milionu korun.

Stejně tak asi třetina podnikatelů uvažuje, že požádá o dotaci v programovém období 2007 – 2013. 30 % z nich přitom plánuje obrátit se na poradenskou firmu, zatímco 2,3 % navážou na své předchozí zkušenosti. Opět téměř 70 % podnikatelů o dotaci neuvažuje z důvodu nedostatečných kapacit.

Brand24

Anketa Poštovka 7 + 8

Stále tytéž problémy

Business server Podnikatel.cz a Poštovní spořitelna se také podnikatelů zeptaly, co v nejbližších třech letech vidí jako největší problém svého podnikání. Daně, administrativní zátěž, časté legislativní změny, nedostatek kvalitních zaměstnanců, finance a rostoucí konkurence, odpovídali podnikatelé nejčastěji. Zmínili ale také třeba sílící korunu a pomalý přechod na euro, inflaci a růst mzdových nákladů nebo špatnou platební morálku firem a vymahatelnost práva či obecně nedostatečnou podporu malého podnikání. Snad pouze svůj věk (67 let). Vše ostatní se poddá, myslí si však jeden z respondentů.

Kdo neví, ptá se

S čím mají podnikatelé největší problémy, napovídá také struktura dotazů na business serveru Podnikatel.cz, které se v převážné většině týkají živností, startu podnikání, legislativy, účetnictví a daní. První tři měsíce nového roku rovněž prokázaly, že jakékoli legislativní změny vždy vyvolají zájem u čtenářů. Statistika textů hovoří jasně: za první tři měsíce bodovala reforma a daně, upřesňuje šéfredaktor serveru Michael Hovorka. Server Podnikatel.cz navštívilo v únoru 2008 téměř 150 tisíc reálných uživatelů.

Graf dotazy

Co je dle vašeho názoru nejnutnější dále změnit?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).