Hlavní navigace

Áno, bude líp? Počet český firem se slovenským kapitálem raketově roste

17. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jako velké překvapení se dá označit podíl zahraničních vlastníků českých firem. Na první příčce sedí Rusové, na druhé místo poskočili nečekaně Slováci.

Slovenským investorům se v Česku daří. Za dva roky dokázali poskočit v žebříčku nejčastějších zahraničních vlastníků českých firem. Z loňského pátého místa jsou aktuálně na druhém místě. První příčka stále patří Rusům, kteří zvýšili kapitál v českých firmách o 30 %. I přesto největší počet českých firem je v rukou tuzemských majitelů (78 %). Vyplývá to z analýzy vlastnické struktury české podnikatelské sféry, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Slováci vzali české firmy útokem. 

Mezi zahraničními vlastníky tuzemských společností dominují také Němci a Ukrajinci. Společným jmenovatelem nejčastějších zahraničních vlastníků je geografická blízkost České republiky, uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Rusové se v Česku zaměřují na kapitálově náročnější projekty

Ta připomněla, že počet podnikatelských subjektů kontrolovaných ruským kapitálem za poslední dva roky klesl o 9,6 %. Na druhou stranu objem ruského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem se zvýšil o 2,2 miliardy korun. Z toho lze usoudit, že ruští podnikatelé se v posledních letech začali zaměřovat na větší, kapitálově náročnější, projekty, hodnotí výsledky studie Štěpánová.

Zajímavostí je také fakt, že klesá počet firem s čínským kapitálem. I když si Čína za poslední dva roky udržela své 12. místo, počet firem s čínským kapitálem se snížil. Nejméně kapitálu má ze sledovaných subjektů Španělsko. To ale dokázalo počet českých firem se španělským kapitálem lehce navýšit.


Autor: Bisnode

Výpočty použité v analýze zohledňují výhradně primární vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem, nikoli další vazby týkající se vlastníka. Do propočtů byly zařazeny jen veřejně dostupné informace o vlastnických vztazích tuzemských firem, které měla poradenská společnost Bisnode v době zpracování studie k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).