Hlavní navigace

Kouření v hospodách se zvýší, paradoxně kvůli antikuřácké novele

28. 6. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Ve čtvrtek začne platit novela antikuřáckého zákona. Původně mělo jít o převratný zákon, který zamezí kouření v restauracích. Po poslanecké tvořivosti se z něj však stala norma, která kouření v hospodách spíše podpoří.

Ve čtvrtek nabude účinnosti novela antikuřáckého zákona. Původně „bohulibý“ záměr poslanců Borise Šťastného (ODS), Olgy Zubové (SZ) a Jiřího Carbola (KDU – ČSL) na omezení kouření v restauracích však pozměnila parlamentní diskuze k nepoznání. Zatímco předkládaná novela počítala s tím, že ve vnitřních prostorách restaurací a hospod, které nemají stavebně oddělené kuřácké prostory, bude zakázáno kouřit, výsledné znění zákona vyznívá v podstatě opačně.

Místo omezení kouření mají restaurace pouze povinnost označit se nálepkou, zda jsou kuřáckými, nekuřáckými, či zařízením s vyhraněnými prostory pro kuřáky. Podle odborníků se tak prostě pohostinství raději vymezí jako kuřácká a bude se v nich kouřit ještě více než v současnosti. Aby toho nebylo málo, o nové právní úpravě řada restaurací vůbec neví. Postih za neoznačení hospody přitom může dosáhnout až 5000 korun.

Parlamentní diskuze mění k nepoznaní

V České republice v současnosti pravidelně kouří více než třetina obyvatel. Na následky kouření pak ročně umírá asi 18 000 lidí. Nejde však pouze o samotné kuřáky, cigaretový dým totiž obsahuje řadu nebezpečných chemických látek a tzv. pasivní kouření každý rok zabije zhruba 3 000 Čechů. Zplodiny cigaret navíc představují nemalé riziko pro děti, kterým i krátký pobyt v zakouřeném prostředí může způsobit zdravotní problémy.

Když se na konci dubna roku 2007 začala projednávat novela tzv. antikuřáckého zákona, její předkladatelé si od ní slibovali značné omezení kouření v hospodách a restauracích, kde se návštěvníkům podává i jídlo. Tato zařízení navrhuje (novela) jako nekuřácká, s výjimkou vyhrazených prostor určených pro kuřáky, které by musely být stavbě odděleny a být dostatečně větrány, upřesňoval tehdy poslancům jeden z autorů zákona Boris Šťastný. Jinými slovy, kouření se mělo zakázat ve všech typech restauračních zařízení a mělo být povoleno jen ve stavebně oddělených samostatných prostorech. Čtěte více: Restauratéři, řešte prostory pro kuřáky, dokud je čas.

Jenže už v prvním čtení pozměňovací návrhy ostrost původního záměru zcela otupily, když poskytly stravovacím zařízením možnost vybrat si mezi tím, zda budou kuřácká, nekuřácká, či zařízeními s vyhraněnými prostory pro kuřáky. Jedinou jejich povinností se stalo označení u vstupu, o jaký druh zařízení se jedná. Tyto změny na konec prošly jak dalšími čteními ve sněmovně, tak projednáváním v senátu a výsledná novela místo zákazu kouření v pohostinství pouze přikazuje provozovatelům vybrat si a označit druh restaurace.

Kuřácká nebo nekuřácká? Lze si vybrat

kouření, zákaz, cigarety, dým

Majitelé restaurací se tedy musí rozhodnout, jaký typ zařízení bude provozovat. Novela přikazuje označit vstup a oddělené prostory grafickými značkami (nálepkami), jejichž vzhled určuje příloha zákona. Dále zůstává fádní požadavek dostatečného větrání u kuřáckých hospod a restaurací s vyhrazenými prostory. Zařízení s vyhraněnými prostory pro kouření pak musí mít tyto místnosti stavebně odděleny od prostor, v nichž je kouření zakázáno. Čtěte také: Podnikatelé mají šanci dohlédnout za hranice svého písečku.

kouření, zákaz, cigarety, dým

Stavební úpravy však patří mezi nákladné a časově náročné záležitosti, a proto se odborníci domnívají, že většina restaurací, které nemají nyní prostor pro kuřáky oddělen kamennou příčkou či podobným způsobem, se rozhodne být raději restauracemi kuřáckými. V tomto ohledu tedy může mít novela dopad zcela opačný, totiž že se v určitých restauracích bude moci kouřit ještě více (zejména střední a nižší cenové skupiny). Vlastníci restaurací vyšší cenové skupiny, kde se zákazníci chodí spíše najíst, se nejspíše rozhodnou pro provoz nekuřácké restaurace, domnívá se Marcela Krajčová z advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS.

Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích?

  • Ano, v restauracích by se nemělo kouřit.
    64 %
  • Ano, s výjimkou oddělených kuřáckých salónků.
    17 %
  • Ne, kouřit by se mělo bez omezení.
    18 %
  • Nevím.
    1 %

Nálepky vše vyřeší?

Jediná změna v tomto ohledu se tedy týká toho, že od prvního července se mají restaurace polepit nálepkami, které návštěvníkům naznačí, zda se v daném zařízení může kouřit. Zde ovšem vyvstává další zádrhel, řada podniků totiž o novele antikuřáckého zákona netuší. Všiml jsem si, že mezi kolegy z gastronomie je malá povědomost o tomto zákoně a dost často jsou jím překvapeni, když jsem zjišťoval jejich reakce. Zákon byl málo komunikován v médiích, potvrdil serveru Podnikatel.cz Tomáš Větrovec, manažer restaurace Mlýnec.

kouření, zákaz, cigarety, dým

Jeho zkušenost dokazují i ohlasy z dalších oslovených restaurací či hospod. Bohužel jsme novelu ještě nečetli, takže ostatní dotazy nemůžeme zodpovědět, sdělili serveru v restauraci Ve Sklípku v pražských Dejvicích. Do soboty o změnách nevěděli ani v hospodě U Krychle na Lhotce. O novele jsem nevěděl, ale shodou okolností včera za mnou přišel nějaký člověk. Buď to byl výrobce nebo dealer těch samolepek a nabízel mi je s tím, že mi právě o novele říkal, doplnil Jiří Valášek, provozovatel hospody U Krychle.

Zda však restaurace o zákonu vědí, nebude od prvního července nikoho zajímat. Pokud provozovatel neoznačí svoji provozovnu, orgán kontroly mu může uložit pokutu až ve výši 5 000 korun. Jestliže pak hostinský umožní kouření na místě, na němž je kouření zakázáno (nekuřácká restaurace, prostor vyhrazený pro nekuřáky), hrozí pokuta v rozmezí 5 000 korun až 10 000 korun. V praxi je tedy potřeba, aby se příslušné kontrolní orgány nezabývaly pouze tím, zda je u vstupu do zařízení vylepena pro veřejnost příslušná nálepka, ale aby též důsledně kontrolovaly i plnění těchto dalších povinností, dodala business serveru Podnikatel.cz advokátka Daniela BidmonováAdvokátní kanceláře Tomáš Rašovský. Čtěte také: Zákazník náš pán. Pravidlo, které ovlivňuje slušné chování na pracovišti.

Brand24

Přísné tresty za prodej cigaret mládeži

Zákon kromě značkování stravovacích zařízení ale přinesl i další změny. Restaurace nesmí nově prodávat tabákové výrobky, tabákové potřeby a elektronické cigarety pomocí prodejních automatů, u nichž nelze vyloučit prodej osobám mladším 18 let. Opatření se netýká pouze automatů, ale všech možných forem prodeje, u kterých nelze ověřit věk kupujícího. Tento zákaz si často vlastníci restaurací neuvědomují, i když jim za porušení hrozí pokuta v rozmezí 10 000 Kč až 50 000 Kč či zákaz činnosti až na dobu 2 let, varuje Marcela Krajčová z advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS.

Novela též zpřísnila tresty v případě „normálního“ prodeje tabákového výrobku či elektronické cigarety osobě mladší 18 let pokuta. Provozovatelům restaurací (ale i obchodům) hrozí za tento přečin pokuta 50 000 korun až 500 000 korun nebo zákaz činnosti až na dobu 2 let. Přestože se v této oblasti přitvrdilo, až praxe ukáže, na kolik změny pomohly a zda vůbec k něčemu byly. Podle mnohých se však nic zásadního nezmění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).