Hlavní navigace

Antimonopolní úřad prověřoval i zakázku na #EET pro IBM, pochybení prý nezjistil

22. 9. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Antimonopolní úřad se v rámci kontrol smluv na IT systémy, které byly uzavřeny v jednacím řízení bez uveřejnění, zaměřil i na EET a smlouvu s IBM.

Serveru Podnikatel.cz to potvrdila sama finanční správa. Úřad se konkrétně zaměřil na postup při zadávání zakázky na implementaci EET do ADIS, přičemž podle finanční správy nezjistil žádné pochybení. Samotný antimonopolní úřad odmítl kontrolu potvrdit nebo ji jakkoli komentovat.

Zakázky bez výběrových řízení jsou častým nešvarem

Vzhledem k tomu, že využívání jednacích řízení bez uveřejnění (JŘBU) v oblasti veřejných zakázek na IT technologie se stalo terčem kritiky, rozhodl se je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetřit. V oblasti IT zakázek totiž opakovaně dochází k situacím, kdy zadavatel uzavřením smlouvy bez dostatečného ošetření mj. autorských a licenčních práv vytvořil pro vybraného dodavatele stav exkluzivity, a tím se stal na něm závislým. Takový dodavatel si pak následně může určovat cenu všech dalších plnění, která na původní zakázku navazují, aniž by taková cena byla výsledkem široké hospodářské soutěže. Jsou případy, kdy zadavatel takto v jednacích řízeních bez uveřejnění postupuje po dobu deseti i více let, vysvětlil Martin Švanda, mluvčí antimonopolního úřadu.

V hledáčku se ocitla i zakázka na EET

Jak dále uvedl Švanda, úřad v poslední době prověřil a prověřuje více než čtyři desítky takových postupů zadavatelů. Co se týče konkrétních subjektů, které ÚOHS prošetřoval či prošetřuje, se antimonopolní úřad odmítl vyjádřit. Serveru Podnikatel.cz se ale podařilo zjistit, že se kontroloři zaměřili i finanční správu a její veřejnou zakázku na implementaci EET do systému ADIS. Tuto skutečnost serveru Podnikatel.cz následně potvrdila i finanční správa. Mohu potvrdit, že ÚOHS provedl šetření postupu GFŘ při zadávání veřejné zakázky „ADIS – Integrace EET a daňového systému v oblasti přihlášení a evidence údajů a certifikátů o povinném subjektu (poplatníkovi), změny v údajích a v oblasti kontrolní činnosti“, sdělila serveru Podnikatel.cz Gabriela Štěpanyová z Generálního finančního ředitelství.

Čtěte také: Proinvestované náklady na #EET zatím činí přibližně 52 milionů, říká Schillerová

Ačkoli tato zakázka za 50 milionů Kč, kterou dostala v rámci JŘBU firma IBM, čelila kritice, antimonopolní úřad na provedeném postupu údajně nic závadného neshledal. Úřad nezjistil žádná pochybení, komentovala Gabriela Štěpanyová. Zakázka na implementaci EET do ADIS ale nebyla jedinou, kterou v rámci JŘBU finanční správa IBM přidělila. GFŘ totiž v listopadu 2016, opět bez výběrového řízení, podepsalo smlouvu s IBM na částku 161 mil. na „Vývoj aplikace ADIS – Legislativní a procesní změny v roce 2016 a 2017„. Jak se uvádí na stránkách e-trzby.cz, na EET by z toho mělo jít maximálně 15,3 milionu korun. Zda i tuto zakázku antimonopolní úřad prověřoval, se serveru Podnikatel.cz zjistit nepodařilo .

Jak už navíc na začátku letošního roku upozorňoval Michal Bláha, provozovatel Hlidacsmluv.cz a HlidacEET.cz, celkové náklady na EET budou vyšší, než ministerstvo financí a finanční správa avizovaly. Do roku 2021 vyjde EET podle Bláhy skoro na 900 milionů korun. Původně přitom Generální finanční ředitelství vysoutěžilo dodání EET za celkovou částku ve výši 95 milionů korun.

skoleni_15_4

První pokuty budou zveřejněny do konce letošního roku

Finanční správa samozřejmě nebyla jediná, na kterou se antimonopolní úřad zaměřil. Na konkrétní jména kontrolovaných, včetně hříšníků, si však veřejnost ještě musí počkat. Jak řekl serveru Podnikatel.cz mluvčí Martin Švanda, první hříšníci by měli být zveřejněni do konce letošního roku, kdy nabudou právní moci první rozhodnutí. Řada prvostupňových rozhodnutí obsahujících závěry opírající se o novou judikaturu soudů již byla vydána, přičemž v nich byly za tento nezákonný postup v tomto okamžiku uloženy pokuty ve výši téměř 3 miliony korun. Po nabytí právní moci budou předmětná rozhodnutí uveřejněna na webu ÚOHS, konkretizoval Švanda.

Vzhledem k šíři, dopadům a frekvenci uvedených pochybení chystá antimonopolní úřad rozsáhlejší informační materiál, v němž chce problematiku související s IT zakázkami podrobně popsat a shrnout limity postupu zadavatelů v jednacím řízení bez uveřejnění vycházející zejména z nejnovější judikatury správních soudů. Zároveň má materiál upozornit na otázky, kterým by měl zadavatel před započetím zadávacího řízení na IT veřejné zakázky věnovat dostatečnou pozornost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).