Hlavní navigace

Antimonopolní úřad: Zapomeňte na kalkulační tabulku nákladů za dopravu

5. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Dopravci plánují zveřejnit kalkulační tabulku nákladů, díky které by nešli pod reálné náklady. Podle antimonopolního úřad však jde o porušení zákona.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) veřejně vyzval Společenství autodopravců Čech a Moravy (SAČM), aby pozastavilo vytváření kalkulační tabulky pro dopravce a nejprve vše prodiskutovalo s antimonopolním úřadem. Podle úřadu totiž reálně hrozí, že by kalkulační tabulka znamenala porušení pravidel hospodářské soutěže.

Jak uvedlo sdružení pro Dopravní noviny, tabulka má dopravcům pomoci, aby si stanovili náklady za dopravu tak, aby při přijímání zakázek nešli pod své reálné náklady. Připravujeme to, co obor silniční dopravy již léta potřebuje – tabulku pro výpočet nákladů, která vychází z praxe a zohlední všechny dopravce, od těch s jedním vozidlem až po ty, jejichž vozový park čítá na desítky vozidel, uvedl novinám Lubomír Ondroušek, první místopředseda SAČM.

Čtěte také: Zdražení: Máme aktuální sazby mýta a ceny dálničních známek

Kalkulační tabulku plánuje sdružení předložit všem autodopravcům, výrobním a logistickým firmám, ministerstvům, parlamentu i antimonopolnímu úřadu. „Chceme, aby tato kalkulační tabulka s komentářem a metodikou vyplňování vešla ve známost a aby se vytvořilo určité povědomí, jaké jsou skutečné náklady autodopravců. Jde nám o to, aby se nějakým způsobem omezily dumpingové ceny za přepravu osob a zboží a zlepšila se situace na trhu v silniční osobní i nákladní dopravě,“ vysvětlil Ondroušek.

Proti tomuto postupu se však ohradil antimonopolní úřad, podle kterého by šlo o flagrantní porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. Kalkulační vzorec by totiž mohl vést k jednotné cenové politice členů sdružení a navíc i dalších dopravců. V tomto případě by se jednalo o vydání zakázaného rozhodnutí sdružení soutěžitelů, které by bylo zjevně způsobilé ovlivnit nejvýznamnější parametr soutěže o zákazníky, a to rozhodování o ceně a její skladbě, uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Čtěte také: Vláda bude moci stanovit slevy na mýtu. Pomůže to i dopravcům živnostníkům?

skoleni_15_4

Pokud by sdružení tabulku zveřejnilo a úřad shledal, že jde o porušení zákona, může SAČM dostat pokutu až do výše 10 % z obratu dosahovaného všemi jeho členy. Úřad proto sdružení doporučuje, aby pozastavilo svoji aktivitu a urychleně projednalo návrh svého materiálu s příslušnými pracovníky antimonopolního úřadu. 

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).