Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Autorské honoráře 2009: Nové povinnosti od Radek P. - Úplně nerozumím tomu, jak je to se sociálním...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2010 15:31

    Radek P. (neregistrovaný)
    Úplně nerozumím tomu, jak je to se sociálním pojištěním. Když jsem měl v roce 2009 příjmy z autorských honorářů cca 65 tis. Kč tedy nad stanovenou hranici, ale většina z nich byla do částky 7 tis. od jednoho plátce měsíčně čili souhrn těch nad 7 tis. od jednoho plátce měsíčně nepřekročil onu hranici cca 56 tis. Kč, mám nějaké povinnosti evidenční a platební v případě důchodového pojištění?
  • 21. 3. 2010 17:27

    autorka
    Dobrý den,

    je to jednoduché. Příjmy, které byly do 7 000 Kč měsíčně, Vám redakce zdanila srážkovou daní již při jejich výplatě. O ty se více nestaráte. Nepodléhají sociálnímu ani zdravotnímu pojistnému.

    Ty příjmy, které jste obdržel v hrubé výši (tedy nezdaněné) podléhají daním, sociálnímu a zdravotnímu pojistnému. V případě, že je tato činnost Vaší činností vedlejší a daňový základ z příjmů (jen těch nezdaněných) nepřekročí stanovený limit, sociální pojistné neplatíte. Přehled ovšem podat musíte, i kdyby výsledné pojistné bylo nulové.

    Dagmar Kučerová
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).