Hlavní navigace

Až nyní je jasno, změny u daně z nabytí nemovitostí budou platit od listopadu

10. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Přestože změny u daně z nabytí nemovitých věcí byly navrhnuty již v průběhu minulého roku, účinnosti nakonec nabydou až v listopadu roku letošního.

Přestože změny u daně z nabytí nemovitých věcí měly původně platit již od letošního dubna, nakonec se jejich účinnost posunula až na listopad. Daň z nabytí nemovitých věcí tak bude nově hradit kupující. Končí také ručení za daň.

Změny budou platné od listopadu

Ve Sbírce zákonů již vyšla novela, kterou se mění zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí. Účinnost změn nastává k 1. listopadu 2016. Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově platit kupující a novela rovněž počítá s tím, že zanikne institut ručení za daň. Aktuálně je poplatníkem daně primárně prodávající. Zároveň ovšem nyní platí, že kupující ručí za to, že prodávající daň odvede. V kupní nebo směnné smlouvě se lze ale dohodnout, že poplatníkem daně bude kupující. Co se týče sazby daně, ta zůstane na 4 %.

Jak upozorňuje Generální finanční ředitelství (GFŘ), rozhodným dnem pro vznik daňově právního vztahu a pro určení, kdo je poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí, je u nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem zapisovaným v katastru nemovitostí v nejčastějších případech (kupní, směnné smlouvy) den právních účinků vkladu do katastru nemovitostí a k nemovitým věcem nezapisovaným do katastru nemovitostí den nabytí účinnosti smlouvy.

Pokud bude podán návrh na vklad práva z kupní nebo směnné smlouvy do katastru nemovitostí do 31. října 2016, a není-li dohodnuto jinak, pak poplatníkem daně je primárně převodce vlastnického práva k nemovité věci a nabyvatel je ručitelem. Zdanění nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem na základě návrhů na vklad práva do katastru nemovitostí podané 1. listopadu 2016 a později se již řídí novou právní úpravou, uzavřela Linda Paterová z GFŘ.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).