Hlavní navigace

Babiš chce dodanit korunové dluhopisy. Návrh se má dotknout i jeho

21. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministr financí Andrej Babiš chce zdanit výnosy z korunových dluhopisů, které byly vydány před rokem 2013 a z kterých se díky zaokrouhlování neplatila daň.

Dodanění se má nicméně dotknout jen těch investorů, kteří byli v okamžiku emise nebo nabytí dluhopisů spojenou osobou s emitentem příslušných dluhopisů. Novela se tak týká i Babiše samotného.

Výnosy z korunových dluhopisů by se měly zdanit

Andrej Babiš včera podal pozměňovací návrh k novele o daních z příjmů, který by zdanil korunové dluhopisy, které vlastníci nakoupili od svých společností. Nově by se v zákoně objevil tento paragraf: Na úrokový příjem plynoucí ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona z dluhopisu emitovaného před 1. lednem 2013 poplatníkovi, který byl v okamžiku jeho emise nebo nabytí spojenou osobou s emitentem tohoto dluhopisu, se použije § 36 odst. 3 zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona; v těchto případech se nepoužije čl. IV bod 2 zákona č. 192/2012 Sb.

Babiš tak navrhuje, aby se ode dne účinnosti novely použil na úrokové příjmy z dluhopisů emitovaných před 1. lednem 2013, pokud vlastník dluhopisu a jeho emitent byli v okamžiku emise dluhopisu spojenými osobami podle § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů, současný postup zaokrouhlování. Nyní zákon určuje, že u příjmů uvedených v § 36 odstavci 2 zákona, mimo jiné i u úrokových příjmů fyzických osob z dluhopisů, se základ daně a sražená daň nezaokrouhluje a celková částka daně sražená plátcem z jednotlivého druhu příjmu se zaokrouhluje na celé koruny dolů. Základ daně (tj. úrokový příjem) se tedy nezaokrouhluje vůbec a zaokrouhlována je až daň, avšak nikoli daň z úrokového příjmu z každého dluhopisu jednotlivě, ale celková daň z úrokových příjmů ze všech dluhopisů od jednoho emitenta držených poplatníkem.

Čtěte také: Za co všechno může Kalousek? Mýty a fakta okolo historie korunových dluhopisů

Daně x

Vzhledem k tomu, že dodanění se týká jen dluhopisů nakoupených spojenými osobami, mohou být v klidu majitelé státních spořících dluhopisů či dluhopisů od bank. Pod novelu naopak spadnou korunové dluhopisy společnosti Agrofert a Andreje Babiše. Daň se ovšem nedotkne případných výnosů, které budou vyplaceny před účinností novely.

Dluhopisy byly připojeny k návrhu zvýšení odpočtu za darování krve

Návrh na zdanění korunových dluhopisů připojil Babiš k novele zákona o daních z příjmů, kterou připravili poslanci TOP 09. Novela zvyšuje daňové zvýhodnění pro dárce krve na 3000 Kč a zavádí nové zvýhodnění pro dárce krvetvorných buněk, a to ve výši 20 000 Kč. Současně se do zákona navrhuje vložit ustanovení, které daňově zvýhodňuje osoby zapsané v Českém národním registru dárců kostní dřeně a v Českém registru dárců krvetvorných buněk, tedy potenciální dárce. Skutečnost, že fyzická osoba vstoupila do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk, by se nově ocenila daňovým odpočtem v hodnotě 8000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).