Hlavní navigace

Babiš k změnám: Psala mi 89letá podnikatelka. Neznáme všechny scénáře kolem #EET

24. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
E-shopy lžou, pokud uvádějí, že již mají náklady na #EET. A nikdo v tomto státě neví, jaké jsou všechny obory podnikání, zaznělo od Babiše k změnám.

Drobní podnikatelé s paušální daní a e-shopy nebudou muset evidovat tržby. To jsou v souhrnu změny u EET.

Pro platbu na internetu existuje zatím 18 různých scénářů, nevěděli jsme to, přiznává Babiš

Se změnami přichází ministr financí Andrej Babiš přesně týden před účinností zákona o evidenci tržeb. Nejdříve překvapil informací o tom, že evidenci tržeb nebudou muset evidovat e-shopy. Přesvědčil ho o tom ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. Ten totiž spočítal 18 možných scénářů pro platbu na internetu. Podle něj je zároveň předpoklad o tom, že se budou objevovat stále nové a nové platební metody, o kterých v současné době nemá nikdo ani tušení.

A protože e-shopy tak i tak zanechávají po sobě elektronickou stopu, mohou se z evidence vyškrtnout. Proto my dnes navrhujeme, aby e-shopy z evidence vypadly. Týká se to všech plateb platební kartou „z domu“, upřesnil na tiskové konferenci nový návrh ministr financí Andrej Babiš. 

Že e-shopy již vynaložily nějaké náklady na EET? Je to nesmysl, říká Babiš

Ten se také ostře ohradil proti tomu, že by se některé z e-shopů již začaly připravovat na evidenci tržeb a vynaložily na to jakékoli náklady. Týká se jich to až 1.3. 2017, takže je to nesmysl. Pokud některý z e-shopů vydal nějaké náklady na EET, tak ať dneska za mnou přijde a ukáže mi to, vyzval e-shopy ministr Babiš. 

A proč přichází ministerstvo financí s návrhem až nyní? Podle Babiše je to z toho důvodu, že teprve teď se ukazují konkrétní příklady z praxe, protože podnikatelé už podle něj pochopili, že elektronická evidence tržeb odložena nebude. Já jsem s tím šel na koalici a očekával jsem pragmatickou diskuzi. KDU-ČSL to podpořila, bohužel reakce ČSSD byla velmi nepřátelská, komentoval včerejší koaliční jednání Babiš. 

Premiér po jednání označil nové návrhy Babiše za chaos. Ministr totiž velmi krátce po změnách u e-shopů přišel i s výjimkou pro drobné podnikatele. Ti, kteří budou využívat paušální daň a mají obrat do 250 tisíc korun ročně, budou také z elektronické evidence tržeb vyškrnuti.

89letá důchodkyně z Kladna za noc hvězdou

Ministr totiž obdržel dopis od 89leté důchodkyně z Kladna, která přeprodává ve své garáži rodinného domu ovoce a zeleninu jiným imobilním důchodcům. Tak samozřejmě je to případ, kdy my říkáme, že v rámci toho zákona by měla být nějaká možnost pro Finanční správu, aby tato babička mohla požádat o paušální daň, čímž by neměla povinnost evidovat, obhajoval netradičně změnu u drobných podnikatelů Andrej Babiš.

Povinnost evidovat tržby zároveň odpadne nejen pro živnostníky, kteří požádají o paušální daň, ale také pro zaměstnance, kteří si podnikáním přivydělávají, nebo i ti živnostníci, kteří mají sami zaměstnance. Stále však platí podmínka, že jejich tržby nesmí překročit 250 tisíc korun ročně. 

Podle Babiše je nový návrh vstřícným krokem k těm nejmenším podnikatelům, a proto nechápe, proč koaliční partner ČSSD i opozice, která změny požadovala, proti návrhům najednou protestují. Premiér totiž označil Babišovo chování za neprofesionální a celou situaci za chaos. 

Kdo nebude podle návrhu evidovat tržby

1. e-shopy, respektive veškerá e-commerce, kdy se při platbě po internetu používá platba kartou „z domova“ (platba kartou u kamenných obchodníků se evidovat bude)

2. všechny fyzické podnikající osoby, které budou využívat paušální daň a zároveň budou mít tržby maximálně 250 tisíc korun ročně, týká se to i zaměstnanců, kteří si podnikáním přivydělávají a živnostníků, kteří mají sami zaměstnance

Ministr Babiš takovým postupem vyvolává řadu otazníků a narušuje v očích veřejnosti důvěru v připravenost a promyšlenost celého systému EET. Po tříleté přípravě považuji takové změny na poslední chvíli za velmi neprofesionální, napsal Sobotka ministru financí v otevřeném dopise. 

Brand24

Změny v EET se budou řešit ještě v pondělí na vládě

Zároveň Babiše vyzval, aby na jednání vlády v pondělí 28. listopadu předložil informaci, ze které bude vyplývat, zda je systém skutečně správně nastaven, zda je plně funkční a také aby byl předložen konečný seznam všech navrhovaných změn, které chce ještě udělat.

Ministr financí Andrej Babiš ale zdůraznil, že od 1.12. se eviduje, všechno běží, pilotní projekt funguje. Zároveň upřesnil, že o autentizační údaje požádalo zatím 46 134 podnikatelů a živnostníků, bylo vydáno 36 607 certifikátů. A v této chvíli již eviduje před účinností zákona 16 412 podnikatelů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).