Hlavní navigace

Babiš prosazuje třetí sazbu DPH, za ideální stav ale považuje pouze sazby dvě

18. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Třetí sazba DPH není systémově dobrá a ideální stav by byl, pokud by existovaly pouze sazby dvě. Včera to prohlásil ministr financí Andrej Babiš.

Přestože ministerstvo financí předložilo novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), která zavádí třetí sazbu DPH, sám ministr Andrej Babiš považuje za ideální stav, kdyby existovaly pouze dvě sazby. Andrej Babiš to včera uvedl při projednávání zákona ve sněmovně.

Čtěte také: Třetí sazba DPH má činit 10 %. Čtěte, jaké všechny položky do ní spadnou

Babiš by uvítal pouze dvě sazby DPH

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Andrej Babiš by měl raději dvě sazby DPH.

Novela zákona o DPH prošla již prvním čtením a pokud se nezmění dohody v koalici, měla by od příštího roku existovat třetí snížená sazba DPH ve výši 10 procent. Sazba by se měla by vztahovat na tři položky vybraného zboží. Konkrétně jde o nenahraditelnou dětskou výživu, léky a knihy. Jak ale uvedl včera Andrej Babiš, raději by osobně uvítal, pokud by byly pouze dvě sazby DPH. To, že třetí sazba není jako asi systémově dobře, to víme, nicméně já jsem vyslovil nějakou svoji představu, že máme jednu z nejvyšších snížených sazeb v Evropě, 15 procent. Akorát to je moje představa, nějaký cíl. Já jsem to nediskutoval v rámci koalice, řekl včera Babiš.

Ministr dále doplnil, že se uvidí, jak se bude vyvíjet rozpočet a příjmy. Jestliže dobře, rád by ponechal pouze dvě sazby, přičemž tu sníženou by snížil na 10 %. Pokud budeme mít pocit, že bychom mohli snížit tu sazbu z 15 na 10 znovu, a měli bychom znovu jen dvě sazby, tak to by byl ideální stav. To uvidíme někdy v roce 2016, tedy pokud tady ještě budeme a budeme to řešit v kontextu chorvatského modelu. Ale určitě by to bylo ideální a to by možná pomohlo i zjednodušit celkově, komentoval Babiš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).