Hlavní navigace

Babiš s výjimkami z #EET na vládu nepůjde, zkusí je prosadit rovnou ve Sněmovně

28. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Výjimky z EET, které Andrej Babiš zmínil minulý týden, chce předložit rovnou Poslanecké sněmovně, a to v rámci již projednávaného zákona.

Půjde o pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku č. 873, jehož druhé čtení se předpokládá na programu Poslanecké sněmovny v týdnu od 29. listopadu 2016. Nebudu jej předkládat na jednání vlády. Tam mohu pouze zopakovat argumenty k písemnému materiálu předloženému na jednání Koaliční rady dne 23. listopadu 2016, uvedl Babiš ve veřejném dopise, který adresoval předsedovi vlády Bohuslavu Sobotku.

Podle Sobotky se Babiš chová neprofesionálně

Babiš tím zareagoval na premiérův dopis ze dne 24. listopadu, ve kterém Sobotka Babiše požádal, aby na jednání vlády v pondělí 28. listopadu předložil informaci, ze které bude vyplývat, zda je systém elektronické evidence tržeb (EET) skutečně správně nastaven, zda je plně funkční a také aby byl předložen konečný seznam všech navrhovaných změn, které chce ministr ještě udělat. Sobotka zároveň zkritizoval Babišův postup, který označil za neprofesionální.

Čtěte také: #EET: Větší chaos, než se čekalo. Babiš totálně nezvládl metodologii projektu

Babiš svůj postup hájí

Babiš nicméně kritiku odmítá a tvrdí, že zveřejněné pozměňovací návrhy k zákonu o evidenci tržeb nemají nic společného s první fází evidence tržeb, která začíná 1. prosince 2016. Podle Babiše navíc nejde o výjimku z evidence tržeb. Jedná se pouze o možnost pro nejmenší podnikatele s tržbami do 250 tisíc Kč ročně, tedy ve své podstatě sociálně citlivé skupiny (např. důchodce či matky na mateřské dovolené, kteří si přivydělávají podnikatelskou činností), nahradit evidenční povinnost sjednáním paušální daně s finančním úřadem, uvedl Babiš.

skoleni_15_4

Součástí uvedeného pozměňovacího návrhu je také návrh na vyloučení plateb prováděných platební kartou prostřednictvím internetu bez osobního styku zákazníka s obchodníkem. Cílem je podle Babiše zjednodušit praxi pro e-shopy, které budou muset evidovat de facto pouze v případě osobního převzetí zboží na pobočce. K tomuto návrhu bylo přistoupeno po jednání s Asociací pro elektronickou komerci, ze které vyplynulo, že v tuto chvíli existuje až 18 různých obchodních modelů v oblasti internetu, u kterých je technicky nemožné případně neúměrné nákladné jejich uvedení do souladu s EET, uzavřel Babiš.

Čtěte také: Babiš navrhuje další výjimku z EET. Týká se drobných podnikatelů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).