Hlavní navigace

Babiš vyzývá k registraci k EET, ta ale pravidelně vypadává. Naposledy dnes ráno

17. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Požádejte o autentizační údaje co nejdříve, vyzývá čtvrt milionu podnikatelů Andrej Babiš. Systém pro registrace k EET přitom pravidelně kolabuje.

Leden 2017 vůbec fungování EET příliš nepřeje. Jen za prvních 6 dní roku 2017 měla nějaká část EET více než 10krát výpadek. Nejčastěji pak kolabuje právě registrace k EET (ADIS). Ta měla naposledy výpadek dnes ráno. Dvě hodiny server nešel vůbec a poté fungoval s problémy. Ukazují to statistiky HlidacEET.cz.

Druhá vlna se dotkne 250 tisíc podnikatelů

druhé vlně, která odstartuje letos v březnu, se mají do EET zapojit obchodníci. Podle odhadů by mělo jít až o čtvrt milionu podnikatelů. Finanční správa i samotný ministr financí Andrej Babiš proto vyzývají podnikatele, aby vyzvednutí autentizačních údajů nenechávali na poslední chvíli. Prozatím si je z druhé vlny totiž vyzvedlo jen 14 tisíc podnikatelů. Může také za to nejistota v případě e-shopů, kterým na konci loňského roku, těsně před startem EET, bylo řečeno, že by se evidenci mohly vyhnout online platby. Politika však zvítězila na zdravým rozumem a i online platby, přestože to v řadě případů není ani technicky možné, se budou muset v rámci EET evidovat.

Čtěte více: Máte obchod nebo e-shop? Začněte si vyzvedávat autentizační údaje k #EET

Jak o autentizační údaje požádat

O autentizační údaje k evidenci tržeb lze žádat buď elektronicky, a to výhradně na stránkách Daňového portálu, prostřednictvím EPO formuláře žádosti, který je nutné podepsat pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky anebo osobně na kterémkoliv územním pracovišti finančního úřadu.

skoleni_15_4

ADIS často kolabuje

Ačkoli finanční správa vyzývá podnikatele k zodpovědnosti, sama se v případě systému pro registraci k EET potýká s problémy. Daňový portál ADIS (tzv. registrační web k EET) totiž v letošním roce pravidelně vypadává. Poslední kolaps zaznamenal dle serveru HlidacEET.cz dnes ráno. Samotný proces registrace je navíc podle některých podnikatelů velmi byrokratický. Trvá v nejlepším případě 3 dny a každá žádost o registraci EET prochází rukama úředníka.

Čtěte více: Začátek roku #EET nepřeje, 1. týden měla nějaká část EET výpadek více než 10krát

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).