Hlavní navigace

Bankéři růžové brýle nenosí. Zaujmete je zvlášť svými riziky

4. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ačkoli jsou banky podnikatelům v oblasti půjčování peněz mnohem nakloněnější, jen tak někomu nepůjčí. Uspějí žadatelé, kteří si uvědomují a umí řešit rizika.

Banky už se nebojí půjčit i úplným podnikatelským začátečníkům. Na českém bankovním trhu se totiž objevily podnikatelské úvěry jištěné Evropským investičním fondem. Podrobnosti jsme o nich přinesli v článku Banky začínají slyšet na začínající podnikatele. Nabízí milionové úvěry. Ani přesto ale není jednání o půjčce jednoduché a žadatel by se na něj měl velmi dobře připravit. Víte, jak na to?

Než se do banky vůbec vydáte, sedněte si k internetu a zjistěte, jaké jsou aktuální nabídky. Podle toho se rozhodněte, o jaký typ úvěru budete žádat, kolik budete požadovat peněz. Podnikatelé by měli zvážit a jasně formulovat svoji potřebu financování už při vyjednávání žádosti o úvěr s bankou, potom se snadněji domluví na úvěrových podmínkách, jako jsou například podmínky čerpání, splácení, zajištění úvěrů, doporučuje za Československou obchodní banku Martina Slavíková. Díky domácí přípravě se navíc vyvarujete chyb technického charakteru, které by vás při jednání mohly poškodit. Bylo by zbytečné ukázat, že jste si neprostudovali všechny podmínky a přicházíte s nekompletními podklady a dokumentací. V případě nejasností do banky zavolejte nebo pošlete e-mail. Každý peněžní ústav má své specializované oddělení zaměřené na podnikatelskou klientelu, kde vám poradí. Případně můžete dokumenty v elektronické verzi poslat už před samotným jednáním. V takovém případě budete mít jistotu, že vám při schůzce nebude nic chybět a bankéř se na jednání bude moci lépe připravit a přijít s konkrétními návrhy.

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Je samozřejmé, že jinak se bude jednat podnikateli s historií, který je schopen předložit třeba daňové přiznání, a jinak úplnému začátečníkovi. V druhém případě bude důležitým předpokladem pro získání úvěru to, jakým způsobem popíšete své záměry. Připravte si proto srozumitelnou řeč, v níž budete myslet na klady i zápory, respektive dobré vyhlídky i možná rizika. Váš podnikatelský záměr musí počítat se všemi možnostmi. Z naší zkušenosti jsou podnikatelé ve svých projektech spíše optimističtí na straně výnosů a ne vždy dokáží realisticky posoudit rizika a nákladovou stránku projektu. Například plánují velmi malou či dokonce nemají žádnou rezervu na neočekávané výdaje, které bohužel v drtivé většině případů v rámci realizace projektu nastanou, upozorňuje Lucie Policarová z GE Money Bank. Ideální je tedy do banky přijít s už vypracovaným plánem řešení možných nesnází. Banka totiž bude k žádosti přistupovat z pohledu minimalizace rizika.

Nespoléhejte při žádosti o úvěr na to, že podnikatelský plán u některých typů úvěrů není nezbytný. Nevyžaduje se zejména v segmentu malých firem. V případě takzvaného micro segmentu, tedy u firem s obratem do 50 milionů korun, může byznysplán figurovat spíše jen jako podpůrný argument. U větších firemních klientů je podnikatelský plán fakticky daný účelem úvěru. Klient dokladuje například kupní smlouvou, nebo smlouvou o dílo a jejich forma a obsah jsou standardizované i právní úpravou. Menším klientům nabízíme neúčelový úvěr, kde klademe hlavní důraz na posouzení samotného klienta, uvádí za UniCredit Bank Petr Plocek.

Psali jsme: Jak posoudit výhodný úvěr? Máme pár dobrých tipů

Content First

Při hodnocení míry rizika, schvalování úvěru a stanovení úroku banky vychází z řady interních kritérií. Všeobecně sledují historii klienta v oboru, jeho ekonomické výsledky, druh a výši zajištění, délku úvěru, výši poskytované částky, případně celkovou angažovanost klienta a ekonomicky spjaté skupiny. Nelze tedy říci, že by se banky zaměřovaly jen na konkrétní část podnikatelského plánu, vyhodnocují ho jako celek. Tudíž je důležité důkladně vypracovat každý jeho bod. My podnikatelský plán nevyžadujeme právě proto, že se jedná pouze o plán. Při posuzování žádosti o úvěr posuzujeme daleko více skutečné výsledky, které žadatel má. I když se jedná jen o začátky podnikání, třeba jen o několik málo měsíců, je to pro nás více relevantní než plán na papíře, dodává Hana Drápalová ze Sberbank.

Většina bank nemá pro sestavení a předložení podnikatelského plánu žádné konkrétní požadavky. Ze záměru ale musí být vždy zřejmé, na co se úvěr poskytuje, jaký je zdroj jeho splácení a v případě zajištěných úvěrů také to, čím bude úvěr zajištěn. Na internetu i na serveru Podnikatel.cz najdete řadu návodů, jak takový plán vytvořit. Základní zásada zní, že by neměl být účelově sestaven tak, aby startup získal úvěr. Byznysplán má odpovídat povaze podnikání, které podnikatel rozjíždí. A měl by sloužit primárně vám. Je potřeba si uvědomit, že pro vyhotovení kvalitního podnikatelského záměru je důležité takový plán dělat hlavně sám pro sebe. Nikoliv primárně pro banku nebo jiného potenciálního investora. Díky podnikatelskému plánu můžete totiž odhalit různá úskalí projektu a identifikovat rizika, na která byste před tím ani nepřišli, připomíná za bankéře České spořitelny Veronika Exnerová. Díky podnikatelskému plánu se na tato rizika můžete připravit dopředu a naplánovat si, jak je případně řešit. Dále vám odhalí životaschopnost projektu a také, kolik bude potřeba do něj investovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).