Hlavní navigace

Berňák bude nově daň z nabytí nemovitých věcí počítat z ceny bez DPH

6. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
FS mění způsob výpočtu daně z nabytí nemovitých věcí. Reaguje tak na rozsudek Nejvyššího správního soudu. Zpětně bude muset vrátit část daně tisícům poplatníků.

Je součástí ceny, ze které se počítá daň z nabytí nemovitých věcí, DPH, či nikoli? Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že v případě, kdy poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je převodce, nelze do základu daně DPH zahrnout.

Podle soudců se jedná o majetkovou daň, a i když je DPH součástí kupní ceny, není majetkem, protože ji prodávající odvede státu. A tak nelze daň vypočítávat z ceny včetně DPH. V takovém případě by převodce danil nejen svůj zisk z převodu nemovitosti, ale i částku, kterou inkasoval pro stát a která se fakticky nestala částí jeho majetku, uvádí v rozsudku Nejvyšší správní soud.

Finanční správa tak musí na rozhodnutí reagovat, a proto mění postup výpočtu daně z nabytí nemovitých věcí. „Nově tak budeme při stanovení ceny sjednané pro účely stanovení základu daně akceptovat cenu sjednanou bez DPH pro případy, kdy v období od 1. 1. 2014 do 31. 10. 2016 byl poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí převodce,“ vysvětlil Jiří Fojtík, ředitel Sekce metodiky a výkonu daní.

Psali jsme: Daň z nabytí nemovitých věcí hradí ode dneška výhradně kupující

Finanční správa bude pozměněný postup výpočtu daně z nabytí nemovitých věcí aplikovat pouze na případy, kdy nebylo dosud ukončeno daňové řízení, tj. nebyla správcem daně dosud vyměřena daň, případně probíhá odvolací řízení. V případě, že jsou řízení ukončena, mohou poplatníci podat dodatečné daňové přiznání, a to nejpozději tři roky ode dne, v němž uplynula lhůta pro podání daňového přiznání (pokud nebyla prodloužena).

Jedná se o období, kdy bylo možné si vybrat, zda daň z nabytí nemovitosti zaplatí kupující, či prodávající. Nyní se zaplacení daně týká kupujícího.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).