Hlavní navigace

Berňák mohl promluvit: FAU byla zapojena do řetězového podvodu s DPH

8. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správu zbavili mlčenlivosti a ta se vyjádřila k firmě FAU. Byla dle ní součástí řetězového podvodu týkajícího se DPH u obchodů s pohonnými hmotami.

Ke kauze kolem firmy FAU, která se po zásahu berňáku dostala do insolvence, se nyní vyjádřila samotná Finanční správa ČR. Reaguje tak na podezření, že firmu chtěla zlikvidovat účelově

Poté, co byla Finanční správa ČR zbavena mlčenlivosti, vydává dokument, ze kterého vyplývá, že firma FAU byla součástí řetězového podvodu týkajícího se daně z přidané hodnoty u obchodů s pohonnými hmotami. Správce daně vyčíslil nedoplatek ve výší zhruba 218 milionů.

Dokument Finanční správy ČR najdete ZDE

V průběhu daňové kontroly správce daně identifikoval obchodní řetězec společností, mezi nimiž docházelo k obchodům s pohonnými hmotami. Dále bylo zjištěno, že u dvou tuzemských plátců DPH, kteří byli součástí tohoto řetězce na pozici tzv. bílého koně, nedocházelo k odvedení daně do státního rozpočtu. V celkovém součtu se fakturačně jednalo o 73 obchodních případů, uvádí Finanční správa ČR ve svém vyjádření.

Problematika zajišťovacích příkazů na serveru Podnikatel.cz:

Firma FAU vlastnila v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. V říjnu 2016 se po zásahu daňové správy dostala do insolvence. Postup daňové správy zpochybnil soud, ale z vyjádření vyplývá, že se pouze neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele. Finanční správa podala proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě kasační stížnost a případem se tak bude zabývat Nejvyšší správní soud. 

Společnost FAU teď po Finanční správě ČR požaduje 92 miliónů korun. Jedná se o peníze zabavené v rámci neoprávněně uvalených zajišťovacích příkazů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).