Hlavní navigace

Berňák si posvítil na holešovickou tržnici, kontroloval EET a vybíral dluhy

14. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pražská holešovická tržnice byla v hledáčku pracovníků finanční správy. Společně s celní správou kontrolovala evidenci tržeb a na místě zabavila hotovost.

Akce byla kontrolně-exekuční. Kromě kontroly EET se tak berňák zaměřil na dlužníky, kterým exekucí na místě zabavoval peníze v hotovosti i majetek.

Kontrolní nákupy v případě elektronické evidence tržeb se neobešly bez problémů. Zhruba u poloviny zjistili pracovníci finanční správy porušení zákona o evidenci tržeb

Podnikatelé chybují v neodesílání dat i nevystavení účtenky

Podnikatelé především neodesílali data o evidované tržbě nebo nevystavili účtenky kupujícímu. V těchto případech bude s prodejci zahájeno přestupkové řízení.

Finanční správa se na místě také zaměřila na dlužníky. A v tomto případě byla úspěšná. Podařilo se jí na místě zajistit prakticky všechny dluhy ve formě nedoplatků, které tak byly zcela uhrazeny.

Exekuce přinesla do státní kasy milion a půl 

V hotovosti na místě zajistila 990 tisíc korun a zabavila movité věci v odhadované hodnotě zhruba 465 tisíc korun. Celkový výtěžek z této akce činí 1 455 000 korun.

Kontrolám finanční správy se nevyhne prakticky nikdo. Jednou z posledních kontrolních akcí byla i ta přímo v průběhu Mezinárodního festivalu v Karlových Varech. 

Čtěte více: Berňák dělal v průběhu karlovarského filmového festivalu kontrolní nákupy #EET

Berňák tam realizoval celkem 30 kontrolních nákupů, aby si ověřil, zda podnikatelé vydávají účtenky a zároveň splňují všechny povinnosti, které s elektronickou evidence tržeb souvisejí.

Tip: Průvodce elektronickou evidencí tržeb

Z nákupů vzešlo celkem 11 závadových nálezů a Finanční správa ČR musela přistoupit k sankcím. V celkem 7 případech dostali podnikatelé pokutu na místě, která byla v celkové výši 31 tisíc korun. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).