Hlavní navigace

Bez financí podnikatelů by česká věda a výzkum ještě více zchromly

19. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
V oblasti investic do vědy a výzkumu firmy výrazně předčí stát. I když se tok financí rozšířil, Česko je v podpoře výzkumu v EU stále jen chudý příbuzný.

V objemu financí proudících na vědu a výzkum Česká republika za původními evropskými zeměmi silně kulhá, a to přesto, že domácí výdaje na vědu a výzkum meziročně o pětinu vzrostly. Nebýt firem, bylo by na tom Česko ještě mnohem hůř. Výdaje firem na vědu a výzkum totiž vysoce převyšují výdaje státu. Zatímco celkově proudí do vědy a výzkumu 70,7 miliardy korun (což je 1,86 procent HDP), na veřejný sektor z toho připadá jen 27,7 miliardy korun. Zbytek obstarávají podniky, které také především provádějí výzkumné a vývojové práce. 33,2 miliardy korun přitom pochází z domácích podnikatelských zdrojů, jež jsou zdrojem vůbec nejdůležitějším. Do české vědy a výzkumu proudí i zahraniční zdroje, a to především veřejné, tedy primárně ze strukturálních fondů. Vyplývá to ze statistiky za loňský rok, kterou zveřejnil Český statistický úřad.

Čtěte také: Jak mapovat trh a konkurenci

Vedou technické a přírodní vědy

Ve výši výdajů na vědu a výzkum dominovaly stejně jako v předchozích letech i v roce 2011 technické (57,7 % celkových výdajů) a přírodní vědy (25,5 % celkových výdajů), informují dále statistici. Z regionálního hlediska se výzkumná a vývojová činnost soustředila v první řadě do Prahy (23,2 miliard korun), Středočeského kraje (14,1 miliard korun) a do Jihomoravského kraje (11,2 miliard korun).

Jen málo přes procento zaměstnaných

Přepočteno na plný úvazek přitom ve výzkumu a vývoji loni v Česku pracovalo 55 697 osob, což je pouze 1,1 procenta zaměstnaných v České republice, z nichž většina má české občanství. Z ostatních zemí bylo v České republice zaměstnáno nejvíce výzkumných pracovníků ze Slovenska, Ukrajiny, Ruska, Německa a Polska, doplňuje Martin Mana z Českého statistického úřadu. Do podnikatelského sektoru loni patřilo 83,1 procenta z 2720 pracovišť, kde se výzkum a vývoj prováděl.

Čtěte také: Kromě Čechů vlastní nejvíce tuzemských firem Ukrajinci a Rusové

S vědou a výzkum jde byznys ruku v ruce

Když server Podnikatel.cz zjišťoval, jaké obory aktuálně mají podnikatelskou budoucnost a silný potenciál, objevila se mezi nimi oblast nových technologií. Ta je na výzkumu a vývoji přímo založená. Jde především o obory s vysokým inovačním potenciálem a napojením na využití nových technologií, řekla k tomu za Hospodářskou komoru ČR Lenka Vodná. Konkrétně se podle ní jedná o obory jako například zpracování a využívání nanotechnologií, energetika a elektrotechnika, kybernetika a robotika, výzkum, vývoj a výroba v oblasti obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti, ale také o související oblast vzdělávání.

Daně x

Čtěte také: V jakém oboru se vyplatí rozjet byznys? Zjistili jsme za vás

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).