Hlavní navigace

Bitcoiny lze nově platit u DameJidlo.cz, velké e-shopy se jim zatím ale brání

17. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: http://bitcoin.org/
Server DameJidlo.cz nově přijímá i virtuální měnu bitcoin. Obchodů, které je berou, jsou už v Česku desítky. Velké e-shopy však bitcoiny zatím neplánují.

Bitcoiny se pomalu začínají prosazovat jako relevantní platidlo i v České republice. Nově jimi můžete zaplatit na serveru DameJidlo.cz, které se zabývá rozvážkou jídla. Server DameJidlo.cz počítá s tím, že bitcoiny budou měsíčně platit stovky lidí. Přestože však obliba bitcoinů celosvětově roste, počet online obchodů a služeb v Česku, za které lze bitcoiny platit, spočítá na prstech obou rukou. Jak navíc zjistil server Podnikatel.cz, velcí internetoví hráči zatím o bitcoinech neuvažují.

Čtěte také: Virtuální měna Bitcoin vstupuje do eshopů. Uchytí se také u nás?

Velké e-shopy o bitcoinech neuvažují

3D zobrazení virtuální měny Bitcoin.
Autor: http://bitcoin.org/

3D zobrazení virtuální měny Bitcoin.

Server DameJidlo.cz, který před týdnem platbu pomocí bitcoinů zavedl, neočekává, že by se bitcoin v prvních měsících významně promítl do rozložení popularity jednotlivých platebních metod. I nadále by měla mírně vést platba v hotovosti (v současnosti 60 %) a za ní zůstat platba kartou (40 %). Vždy jsme byli v popředí inovace na českém internetu a bitcoiny jsou minimálně začátek inovace, která probíhá na trhu peněz. Věřím, že bitcoiny, případně nějaký jejich ekvivalent, mají velký potenciál zamíchat monetárním trhem, komentoval Tomáš Čupr, zakladatel projektu DameJidlo.cz.

Čtěte také: Pokud do hodiny nejíte, máte to gratis. Dovozy jídel přitvrzují boj o zákazníka

Za bitcoiny se dá už nějaký ten pátek stříbro či zlato na webu EuroZlato.cz, nebo za webové a IT služby firmy WebStep. Jak ukazuje mapa Coinmap.org bitcoiny se dá v Česku platit už i v kamenných obchodech, například v trafice v Karlových Varech, v pražské půjčovně kol či v prodejně obuvi, která se rovněž nachází v hlavním městě.

skoleni_15_4

Zavést bitcoiny jako relevantní platidlo naopak zatím neplánují velké tuzemské e-shopy. V současné době zavedení bitcoinů ani jiných virtuální měn nepřipravujeme ani nezvažujeme, uvedla serveru Podnikatel.cz Marcela SemelováKasa.cz. Stejně se vyjádřila také Alza.cz. Je to určitě zajímavá myšlenka, ale ač se moderním způsobům platby nebráníme, o zavedení plateb bitcoiny zatím neuvažujeme, připojila se Michala Gregorová, mluvčí Mall.cz.

Co je to bitcoin?

Bitcoin je internetová platební síť a virtuální měna, která vznikla v roce 2009 a není závislá na bankovním a vládním sektoru. Bitcoin je koncipován tak, aby ho nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl ovlivňovat jeho hodnotu. Tu vytváří jen poptávka a nabídka měny. V současnosti činí cena za jeden bitcoin zhruba 927 amerických dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).