Hlavní navigace

Bitcoiny zvyšují atraktivitu, platí s nimi ale jen málokdo

9. 4. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Václav Šlauf, podle licence: Rights Managed
Jsou Bitcoiny jen módní vlnou nebo mají budoucnost? Ti, kteří na ně vsadili v podnikání, jsou přesvědčeni o tom druhém. Virtuální měna jim může přivést klienty.

V České republice existují desítky firem, které akceptují platby ve virtuální měně. Jedná se především o už zavedené Bitcoiny, ale stále častěji se prosazují i Litecoiny. Jen na okraj zmiňme, že zásadní rozdíl mezi oběma digitálními kryptoměnami je v hodnotě. Litecoin ji má asi stonásobně menší než Bitcoin. Je založen na jiném algoritmu. Technické a virtuální novinky k nám přichází přeci jen se zpožděním, proto je tento článek věnován jen praktickému využití Bitcoinu. 

Tato virtuální měna je využívána především k platbám, ale existují i společnosti, kde je možné v Bitcoinech dostávat i mzdu. Průkopníkem je v tomto ohledu společnost oXy Online. K využití možnosti obdržet část mzdy v Bitcoinech vede její zaměstnance povětšinou zvědavost a fakt, že takový způsob nabití digitální peněženky považují za pohodlný a důvěryhodný. O výplaty v Bitcoinech není zatím přehnaný zájem a uvidíme, jak se bude dále vyvíjet. Na druhé straně je tato akce pro nás zajímavá i jako štábní cvičení, díky kterému prověřujeme v praxi práci s digitální měnou z hlediska legislativy i technického provedení, komentuje Tomáš Bobek, marketingový ředitel společnosti oXy Online, která působí v oblasti e-commerce. A vlastně tak předznamenává i situaci na opačné straně, tedy u příjemců této virtuální měny. Ani oni zatím příliš zákazníků platících Bitcoiny nemají.

Zaplatit virtuální měnou lze prakticky cokoli

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/MAFRA/Václav Šlauf, podle licence: Rights Managed

Bitcoiny jako jednu z možností plateb akceptuje i trafika v Karlových Varech. 

Možnost platit Bitcoiny rozhodně nenabízí jen fanoušci moderních technologií. Vedle tvůrců webů, kreativců, počítačových specialistů a podobných profesí jsou je ochotni přijímat i majitelé kaváren a restaurací, prodejci kosmetiky i šperků nebo maséři. Záleží na založení toho kterého podnikatele. Míst, kde digitální peníze přijímají, stále přibývá. Aktuální přehled, včetně odkazů na jednotlivé příjemce, je k dispozici na celosvětové CoinMap. Bitcoiny sami těžíme. Je mi blízký celkový koncept a logika e-měny. Líbí se mi paralela virtuální měny ve virtuálním světě. Akceptace Bitcoinů je spojena také s tím, že vždy v našem podnikání hledáme průkopnické myšlení a chceme být o krok napřed. Bitcoiny vnímám stejně jako ve své době zrod internetu nebo e-mailu. Chci celý pokrok v tomto revolučním směru podpořit a propagovat. V neposlední řadě je dobré být v nových věcech první, nebo alespoň jedním z prvních, je to dobrý a poctivý marketing, vysvětluje Martin Průša ze společnosti Pams, která se překvapivě nezabývá technologiemi, ale vyšíváním a tvorbou reklamního textilu.

Vedle skutečných nadšenců jsou i firmy, které Bitcoiny berou jako cestu k novým zákazníkům, kteří by je do té doby vůbec neoslovili. Přijde mi to jako zajímavá alternativa. Spousta lidí tuto měnu používá a chce používat čím dál víc. A taky proč ne, vždycky je dobré mít oči otevřené novým možnostem, vše se vyvíjí, tak proč ne i naše měna a způsob placení, říká grafická designérka Eva Smělíková. A Lukáš Hladeček z reklamní agentury Neologic pak dodává: Akceptací Bitcoinů se snažíme podpořit pokrokovou technologii a také upozornit na naše služby. I to je rozumný důvod, protože zavést možnost platby Bitcoiny nevyžaduje téměř žádné úsilí a naopak pomáhá podnik zviditelnit.

Bude vás zajímat: Bitcoiny lze nově platit u DameJidlo.cz, velké e-shopy se jim zatím ale brání

Jsme mladá firma využívající moderní tiskové technologie a prezentační systémy, proto je pro nás Bitcoin a Litecoin atraktivním platebním instrumentem, který jsme se rozhodli našim zákazníkům nabídnout jako první společnost v oboru. Jedná se také o moderní, rychlý a levný způsob platby. Domníváme se proto, že se nám díky této volbě podaří oslovit více nových zákazníků. V nejbližších dnech spustíme nový web zaměřený na vlajkové systémy, který opět nabídne možnost platby Bitcoiny nebo Litecoiny, komentuje Jiří Pech, jednatel společnosti Prezenta Czech. Hned několik důvodů pro akceptaci virtuální měny má i Will Bennis z cowokringového centra Locus Workspace. Coworking a digitální měna podle něj sdílí stejné hodnoty. Coworkingový prostor jsem z části založil proto, že jsem velmi nadšený myšlenkou sdílení ekonomie a její podporou pro prospěch větší komunity. Jedná se o běžné stálé hodnoty lidí, kteří se rozhodnou otevřít coworkingové prostory, členů těchto prostorů a mnoha lidí nadšených ohledně Bitcoinů. Druhým důvodem je jeden z bývalých členů Locusu, který je ve světě Bitcoinů velmi vlivný. Pod přezdívkou Slush založil první Bitcoinový mining pool na světě nebo Bitcoin.cz. Za třetí, Locus má dalšího dlouhodobého člena, Melvina Carvalho, který aktivně pracuje na webových standardech pro digitální měny.

Otevřít se Bitcoinům je snadné, ale dobře počítejte

Začít akceptovat Bitcoiny je podle obchodníků, kteří s tím už mají zkušenost, poměrně snadné. Zřízení nejjednodušší verze systému trvá řádově minuty. Vzhledem k tomu, že je Bitcoin postavený na otevřeném kódu, jsou aplikace na přijímání virtuální měny zadarmo. Transakce pak probíhá pomocí QR kódu a chytrého telefonu. Za přijímání bitcoinu navíc není, na rozdíl od kreditních karet, nutné platit žádné poplatky.

Platba probíhá stejně jako v jakékoli jiné měně. Zákazník vybírá zcela běžným způsobem, ceny má pro přehlednost k dispozici i v českých korunách. Až v druhém kroku vybírá z možností platby, v tomto případě platbu přes bránu BitPay, u které samotná platba proběhne během několika sekund. Je to rychlejší než platba převodem, u zahraničních plateb navíc opět bez poplatků. Platby se dají uskutečňovat prostřednictvím aplikace na mobilním telefonu. V tuto chvíli ale pouze na systémech Android, Apple v nedávné době aplikaci pro Bitcoiny vyřadil. Problémem je oficiální uznání Bitkoinu. Faktura proto musí být vystavena v korunách a pro platbu je použit burzovní kurz BTC/EUR a pak bankovní kurz CZK/EUR. Bohužel, kurz je značně nestabilní, obzvlášť po pádu japonské burzy Mtgox, uvádí Alexandr Tichonov z tlumočnické agentury Tichonov. Z hlediska účetnictví se zákazníkům fakturuje v českých korunách a prodej označuje jako placeno v hotovosti.

Právě proměnlivost kurzu může být v současné době při akceptaci Bitcoinů největší zradou. Jsou lidé, kteří už díky této virtuální měně pohádkově zbohatli, ale na druhé straně jsou ti, kteří ztratili úplně všechno. Je proto vhodné kurz Bitcoinu stále sledovat. I přesto ale člověk nemá záruku, protože vývoj kurzu se nedá předpovídat. Zbývá skutečně jen sledování a člověk musí mít náturu obchodníka na burze. Ke zjištění směnných kurzů slouží různé weby, které přepočítávají na dolary, eura, ale i české koruny a tak dále. Aktuálně se cena jednoho Bitcoinu drží pod hranicí 9000 Kč.

Příjemným faktem je to, že tyto alternativní peníze nejsou podřízené žádné vládě, nepodléhají proto inflaci. Práce s nimi je navíc snadná. Nejsem nijak technicky ani ekonomicky orientovaná, ale nevadí mi, že nerozumím každému detailu. Stačí mi, že vím dost na to, abych je mohla používat. Nejdřív mě to trochu odrazovalo, protože mi to přišlo moc složité, ale základní věci jako je nainstalovat peněženku, zálohovat, poslat a přijímat Bitcoiny není o nic víc složitější než běžné používání počítače, dokládá grafická designérka Eva Smělíková.

Dále čtěte: Virtuální měna Bitcoin vstupuje do e-shopů. Uchytí se také u nás?

Platících zákazníků je zatím poskrovnu

Mnoho českých podniků, které Bitcoiny akceptují, zatím praktickou zkušenost s jejich přijetím nemá. A když, tak se jedná o náhodné platby. Najdou se ale i velmi zajímavé příklady. Nebudete věřit, ale právě díky této možnosti platby nám jeden tatínek svěřil své dítě. Asi budeme jedna z prvních školek, kde se reálně zaplatilo školkovné v Bitcoinech, překvapuje Hana Brožová, ředitelka Střediska volného času Všenory a dodává: V našem případě to byl člověk, který Bitcoiny těžil, dá se tedy říci investor. Spíše jde o náhodu, těchto lidí je velmi málo. Nicméně to velmi uvítal. Do některých oborů pak Bitcoiny přivádí zcela nové a netušené zákazníky. Díky tomuto alternativnímu způsobu platby, který nabízíme od začátku letošního roku, jsme doposud získali jen pár zakázek, ale prozatím všechny z Evropské unie. Jde tedy o zákazníky, které bychom jiným způsobem nezískali. Vyhledali nás na mapě coinmap.org a očekáváme proto nárůst podobných zakázek i v průběhu následujících let. Platby provádí především firmy, tedy právnické osoby, ale i jednotliví zákazníci, říká Jiří Pech ze společnosti Prezenta Czech.

Brand24

Co se týká typů lidí, kteří tuto platbu upřednostňují, nejčastěji jsou to ti, co se pohybují v technických oborech a na internetu a mají k tomuto logicky nejblíž. Ve světě pak velkou skupinu uživatelů Bitcoinů tvoří i ti lidé, kteří prostě jen touží po něčem novém. Nemusí nutně patřit do nějaké specifické skupiny. Řekl bych, že to jsou lidé, kteří nemají s kávou moc společného, ale objevili, že u nás lze Bitcoiny platit, tak chtějí vyzkoušet něco nového. V zásadě skrze Bitcoiny oslovujeme zákazníky, které bychom nikdy asi oslovit nemohli, vysvětluje Dominik Škoda z pražírny Gourmet Káva. 

Ačkoli jsme jako národ nejen v používání Bitcoinů přeci jen konzervativnější než Němci nebo Britové, nikdo z obchodníků, kteří Bitcoiny akceptují, byť ještě bez zkušenosti, s ukončením této služby nepočítá. Nic je to totiž nestojí a šance na zisk nových zákazníků stále trvá. Chceme našim zákazníkům nabídnout co nejširší spektrum služeb včetně možností placení. Jsme progresivní a inovativní společností, která nabízí na českém trhu služby, které v daném segmentu chybí. Kromě možností platby Bitcoiny umožňujeme klientům platit kartami od mnoha společností a akceptujeme široké spektrum věrnostních karet. Toto spektrum si chceme udržet a rozšiřovat stejně jako paletu našich služeb, uzavírá Libor Mošovský, generální manažer společnosti Sky Parking.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).