Hlavní navigace

Bolesti bederní páteře budou nemocí z povolání. Problémy s krční páteří ne

9. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Od roku 2017 mají získat nárok na odškodnění zaměstnanci, kteří si poškodí bederní páteř. Jde o druhou nejčastější nemoc, kvůli níž si lidé berou neschopenku.

Seznam nemocí z povolání se rozšíří o poškození bederní páteře. To je totiž po zánětech horních cest dýchacích druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti. Nemoci svalové a kosterní soustavy se podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky na počtu dnů pracovní neschopnosti podílejí z 28,4%. 

Nemoci bederní páteře se týkají hlavně těch, kteří manipulují s těžkými břemeny nebo často ohýbají a otáčejí páteř. Jsou to například řidiči buldozerů, nákladních vozů a traktorů, zedníci, dlaždiči, stěhováci, ale také pracovníci ve zdravotnictví. Všichni tito lidé by od roku 2017 měli mít nárok na odškodnění. Informace o přípravě nové zákonné úpravy přinesl server Aktuálně.cz.

Dále čtěte: Jak se odškodňují pracovní úrazy? Pořád stejně. Změna přijde za rok

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Lékaři teď pracují na stanovení kritérií, podle nichž by onemocnění bederní páteře bylo zhruba do dvou let zařazené na seznam. Sbírají se podklady, zda, které a za jakých podmínek bude možné takové onemocnění uznat jako nemoc z povolání, řekl Aktuálně.cz Milan Tuček ze Společnosti pracovního lékařství. Pravidla musí být nastavena tak, aby na jednu stranu v odůvodněných případech přiznání nemoci z povolání umožňovala, ale aby zároveň bránila zneužití.

Zdravotní problémy s bederní páteří odškodňuje například Slovensko, Bulharsko, Francie nebo Litva. Zda návrh projde i v Česku není zatím jisté. Schválit to musí zástupci firem i vlády, konkrétně Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. 

U nemocí z povolání platí, že za ně nese odpovědnost zaměstnavatel. Postiženým zaměstnancům musí například poskytnout náhradu za ztrátu na výdělku, za bolest nebo za náklady spojené s léčením.

Mohlo by vás zajímat: Kdy je možné zaměstnance převést na jinou a méně placenou práci a Je za úraz při cestě na svačinu zodpovědný zaměstnavatel?

Brand24

Lidé z kanceláří mají zatím smůlu

Naopak se stále za nemoc z povolání nebude považovat poškození krční páteře, kterou trpí mnoho lidí pracujících v kancelářích. Lékaři se shodují, že ve srovnání s jinými, nejde v případě bolestí krční páteře o zvlášť závažné onemocnění. Navíc by bylo obtížné stanovit, v jakých případech nemoc krční páteře skutečně souvisí s pracovním prostředím nebo pracovními podmínkami a neustálým hleděním do počítače. Většinou si lidé z kanceláří způsobují své problémy sami nesprávným způsobem sezení a neuspořádáním pracovního místa. 

I kdyby se onemocnění krční páteře na seznam dostalo, netýkalo by se proto lidí, kteří se celodenně hrbí u počítače, ale zaměstnanců, kteří pracují manuálně, zvedají a přemisťují břemena, připomíná server.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).