Hlavní navigace

Británie má další protikrizové opatření - dočasně sníží DPH

25. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Britská vláda přechodně sníží daň z přidané hodnoty ze 17,5 na 15 %. Nižší sazba se bude vztahovat na alkohol, tabák a benzín. Krok má být dalším z ekonomických opatření v rámci balíčku na podporu národního hospodářství. Rozhodnutí se nelíbí opozičním konzervativcům, kteří se postavili proti.

Britská vláda se v rámci balíčku řady ekonomických opatření pro podporu národního hospodářství rozhodla přechodně snížit daň z přidané hodnoty. Od pondělí 1. prosince by tak měla sazba klesnout ze 17,5 na 15 %. Opatření se týká alkoholu, tabáku a benzínu a jeho platnost by měla skončit lednem 2010. Náklady celého balíčku opatření by se měly vyšplhat asi na 20 miliard liber. Snižování daní se příliš nezamlouvá opozici složené z konzervativců, kteří stojí proti opatření.

Britská ekonomika, stejně jako ostatní, také zpomaluje. Letos poroste oproti očekávání asi jen o 0,75 %. Původní odhady se přitom pohybovaly v intervalu 1,75 až 2,25 %. Nepříznivý ekonomický vývoj také zvětší deficit z plánovaných 43 na 78 miliard liber. Pomyslnou záplatu na vynaložené státní prostředky by chtěl ministr financí Alistair Darling na státní rozpočet našít ze zvýšených daní nejbohatším vrstvám. Britští občané, jejich roční příjmy přesahují 150 tisíc liber, by tak od roku 2011 měli platit 45% daň z příjmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).