Hlavní navigace

Bude Andrej vědět, kolik jste prodali piv? Co všechno bude na účtence uvedeno?

11. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Zákon o evidenci tržeb obsahuje také požadavky na to, co všechno mají obsahovat vydané účtenky. Jde celkem o devět položek.

Při prvním čtení zákona o evidenci tržeb proběhla ve sněmovně show ministra financí Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Andrej Babiš totiž do sněmovny přinesl velké makety účtenek, které měly ukázat, co všechno má na nich být uvedeno. Jenže návrh zákona, který Babišova ministerstvo předložilo, obsahuje lehce jiné požadavky. Přečtěte si, co všechno tedy musí být na účtence uvedeno.

Kalousek a Babiš se opět předvedli

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Na červencovém jednání poslanecké sněmovny došlo v rámci k projednávání zákona o evidenci tržeb k malé estrádě. Krátce po zahájení schůze vystoupil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Do jeho projevu ale vstoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO), který před řečnickým pultem pronesl dvě velké makety účtenek, které dle něj měly dokumentovat, že opozice je mimo s argumenty o sledování podnikatelů. Po svém proslovu pak zase Miroslav Kalousek napsal společně s Danielem Kortem (TOP 09) na Babišovy makety, že největším neplatičem daní je Andrej Babiš. Ten následně raději makety sbalil a postěžoval si, že mu Kalousek účtenku poničil.

Čtěte více: #EET neprojde, tvrdí opozice. Hodlá obstruovat, aby zákon nebyl schválen

skoleni_15_4

Jak poté ovšem upozornili někteří opoziční politici, makety neobsahovaly všechny náležitosti, které po podnikatelích požaduje návrh zákon. Konkrétně se totiž počítá s tím, že podnikatel bude muset na účtence uvádět:

  • fiskální identifikační kód,
  • své daňové identifikační číslo,
  • označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna,
  • označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována,
  • pořadové číslo účtenky,
  • datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve,
  • celkovou částku tržby,
  • bezpečnostní kód poplatníka,
  • údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.

Zákon dále říká, že údajem o evidované tržbě uváděným na účtence je také daňové identifikační číslo poplatníka, který pověřil evidováním této tržby poplatníka, který tržbu eviduje. Nemá-li poplatník povinnost uvádět na účtence fiskální identifikační kód, je povinen na účtence uvádět svůj podpisový kód. Toto se týká podnikatelů, kteří budou tržby účtovat ve zjednodušeném režimu. Údaje z účtenky nemusí být převáděny do účetnictví poplatníka (jde o samostatný systém) nebo do jiných povinných evidencí, doplňuje se k problematice v důvodové zprávě k zákonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).