Hlavní navigace

Bude PES utracen? Právní e-systém pro podnikatele Senát ve středu zřejmě zamítne

9. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od právního elektronického systému pro podnikatele si Hospodářská komora ČR hodně slibuje. Zřejmě ale narazí na odpor senátorů.

O PES, tedy právním elektronickém systému pro podnikatele, bude rozhodovat Senát už tuto středu.

Jak ale vyplývá z rozhodnutí výborů, PES se zřejmě potáže ze Senátu se zlou. Garanční výbor, kterým je výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, doporučil, aby senátoři vydali ke změně zákona o Hospodářské komoře zamítavé stanovisko.

Přesvědčení senátorů skrze média před hlasováním

Hospodářská komora (HK ČR) proto na poslední chvíli, den před hlasováním, svolala tiskovou konferenci, na které chce novinářům představit už reálné demo právního elektronického systému. 

Čtěte také: Revoluce v přípravě zákonů? Nově mají obsahovat výčet povinností pro podnikatele

Jsme první, kdo přišel se zcela konkrétním návrhem, jak začít čistit náš přebujelý, nesrozumitelný a nepřehledný právní řád. S každým přijatým zákonem přichází nová sada povinností, byrokracie a úředníků a nikdo se neptá na to, co to přináší za zátěž pro podnikatele a občany. Chce to najít odvahu změnit to, říká autor projektu Zdeněk Zajíček, který stojí i za datovými schránkami pro podnikatele.

Výhody PES podle HK ČR

Díky systému PES by podnikatelé měli na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek, včetně upomínek či kalendáře. Výhledově by systém měl být propojen i s dalšími elektronickými systémy, takže by měl podnikatelům umožnit řešit všechny potřebné věci (včetně podání různých formulářů) na jednom místě. Využití systému nebude pro podnikatele povinné a za jeho využití by Hospodářské komoře ČR platili okolo 1000 Kč ročně. Poplatky ale budou daňově uznatelným nákladem.

Systém má pomoci podnikatelům vyznat se v zahlceném právním řádu

HK ČR chce od nepřehledného právního řádu pomoci podnikatelům právě skrze elektronický systém. Jak vyplývá z aktuální ankety komory, podnikatelé jsou nespokojeni s aktuální regulatorní zátěží a přejí si její snížení. Nelíbí se jim i nedostatečná vymahatelnost práva.

Podnikatelé měli v anketě vybrat pět z deseti možností, které by si nejvíce přáli od příští vlády. Za překážky podnikání považují netransparentnost právního rámce, platební a jiné povinnosti v daňovém systému, administrativní a další činnosti přímo nesouvisející s podnikáním, ale i náročnou komunikaci mezi podnikatelem a státem nebo omezování podnikatelské svobody.

Co by si podnikatelé přáli od nové vlády


Zdroj: Hospodářská komora ČR

Podnikatelům vadí celková odvodová zátěž

Celkem 67 procentům respondentů by nejvíce ulehčilo snížení daní anebo odvodů. Výše daní podnikatelům nevadí, spíš se jim nelíbí celková odvodová zátěž, která na jejich bedra padá. 

Brand24

V rámci šetření jsme se dotazovali ale i na to, zda podnikatelé realisticky očekávají, že nová vláda jejich přání také splní. Odpověď byla bohužel převážně pesimistická. Třetina podnikatelů očekává, že nová vláda jejich přání vůbec nesplní, varuje prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Do ankety se zapojilo 429 podnikatelských subjektů napříč kraji a odvětvími, převážně mikro a malé podniky do 50 zaměstnanců. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).