Hlavní navigace

Budoucnost zavedení eura je nejistá

22. 8. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stanovovat termín přijetí eura není pro Česko v současné době dobré. Alespoň podle vyjádření premiéra Petra Nečase. Aktuální dluhová krize v eurozóně dle jeho slov z eura vytváří něco jiného, než co bylo obsahem smlouvy o přistoupení k Evropské unii z roku 2003. 

Není vůbec dobré stanovovat nějaká data o přistoupení k euru, protože není jasné, k čemu by se mělo přistupovat, uvedl předseda vlády. Již dříve premiér oznámil, že Česko přijme euro tehdy, až náklady na udržení koruny budou vyšší než náklady na zavedení jednotné evropské měny.

Zástupci vlády jsou rovněž opatrní k návrhům na vytvoření hospodářské vlády nad dluhy zmítanou eurozónou. Tato myšlenka se objevila minulý týden po schůzce německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ekonomická vláda by pro Českou Republiku nebyla výhodná a znamenala by ztrátu suverenity. Jsem hluboce přesvědčen, že pro země, jako je Česká republika, by taková vláda byla nevýhodná. Jsme malá, liberální a proexportně orientovaná ekonomika a evropská vláda by logicky hájila spíše zájmy velkých hráčů, sdělil pro server ihned.cz Miroslav Kalousek, ministr financí a místopředseda TOP 09.

Eurem se v současné době platí v sedmnácti zemích. Jako poslední ho zatím od roku 2011 zavedlo Estonsko. Slováci platí eurem již od roku 2009. Nepřesvěd­čivěji se k přijetí eura staví Rumunsko. Připravuje se na rok 2015. Polsko svůj plán přijetí eura od roku 2012 odložilo na rok 2019. Obdobně jako Maďarsko, které hovoří o roce 2020. Přitom všech 12 zemí Evropské unie, které od roku 2004 vstoupily do EU, má po splnění určitých kritérií povinnost vstoupit také do eurozóny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).