Hlavní navigace

Nezoufejte, bylo hůř, mnohem hůř!

27. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Současný hospodářský systém je nedokonalý a jeho kritika je na místě. V oblasti podnikání to platí možná dvojnásob. Asi každý podnikatel by věděl a dokázal ihned říci, co a jak zlepšit. Ale vraťme se ve vzpomínkách před rok 1989 a porovnejme je s dnešní dobou.

Před časem jsem měl možnost přečíst si vtipnou recenzi na pohádku Obušku, z pytle ven! Byla napsaná z pohledu dnešní doby a rozebrána dle platné legislativy a soudobé kapitalistické společnosti. Hlavní hrdina Matěj v podání Ladislava Peška je v recenzi popsán (v podstatě pravdivě) jako hloupý budižkničemu, kterému navíc nevoní práce. Hostinského, klasicky chápaného jako negativní postavu, autor vykreslil (opět v podstatě dle pravdy) jako poctivého, pracovitého, řádného živnostníka. Recenzent dále vtipně glosuje i oslíčka, který ze sebe třese peníze, a kouzelného dědečka. Při čtení recenze jsem se náramně pobavil. Kromě toho mě ale napadla i jedna myšlenka.

Brand24

A to ta, že si možná v dnešní době ani neuvědomujeme, že časy, kdy jakkékoli soukromé podnikání bylo bráno jako vykořisťování společnosti a podnikat fakticky nešlo, nejsou tak vzdáleny. Že ještě před dvaceti lety slova jako podnikatel, či soukromá firma zněla jako ze slovníku cizích slov a že jsme v systému, který netoleroval soukromou sféru, žili přes padesát let. Často kritizujeme, že politici kladou překážky snadnému podnikání. Spíláme na nepřehledný daňový systém, na neuvěřitelné množství byrokracie, na špatné zákony a především na jejich strůjce. A skutečně, nezřídka jsou politici zkorumpovaní, oportunističtí, či prostě jen nedostatečně vzdělaní v dané problematice. Místo aby pomáhali společnosti, ji mnohdy spíše škodí. V podnikatelském sektoru toto platí dvojnásob. Většina podnikatelů na otázku, co by vláda měla dělat, aby zlepšila podmínky podnikání, odpovídá, že nejlepší by bylo, kdyby raději do této sféry vůbec nezasahovala.

Samozřejmě, i dnešní systém má k dokonalosti daleko a konstruktivní kritika je rozhodně na místě. Neustále měnící se legislativa, díry v zákonech, nesmyslné předpisy, neefektivní sociální systém či často protichůdné právní normy, netěší nikoho. O způsobilosti některých politiků byla řeč výše. Ale zdá se mi, že nějak velice brzo zapomínáme na mnohem horší dobu nesvobody, hospodářského propadu a zaostávání za západním světem. Na dobu vlády jedné strany, kdy jsme sice budovali lepší zítřky, ale dnešky nestály za nic. V obchodech jedno a to samé zboží, výběr skoro žádný, obrovské fronty a veksláci poskytující bony do Tuzexu. Tato doba je naštěstí definitivně pryč a doufejme, že se nikdy už nebude opakovat. Ač je v současném systému stále co zlepšovat, zbytečně se na něj, či na jeho představitele nevztekejme. Vždy, když zase uslyšíme, že naši politici přišli s dalším zlepšením, které nám ztíží naši činnost, vzpomeňme si na to, že takřka půl století bylo v oblasti podnikání mnohem hůře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).